'Det var seks pumaer, der stod og kiggede, og jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre'

'Det var seks pumaer, der stod og kiggede, og jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre'
Som ultraløber kræver det gode ben. Formentlig også gode løbesko, der kan holde til lidt af hvert. Men det kræver også en stor mental styrke, der skal bære dig igennem de mange kilometer, når benene bliver tunge. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | KLEMENSKER | ABONNENT | 25. AUG 2021 • 12:00
DAGENS NAVN | KLEMENSKER | ABONNENT
25. AUG 2021 • 12:00

Thure Tornbo Baastrup deltager i løb, hvor han løber flere døgn i streg. Senest i Polen, hvor deltagerne skulle løbe 240 kilometer. Det hedder meget rammende ultraløb. I januar flyttede han og familien til Klemensker, hvor han stadig får løbetrænet meget. Men på sin tur rundt i Klemensker slog det ham: Her kunne han også arrangere et ultraløb. Det har han nu gjort, og det afholdes den 24. september.

Hvad er ultraløb?

– I princippet er det alt over et maraton. Den mest populære tror jeg nok er 50 miles. Det er en distance, hvor der er ret stor tilslutning. Det er en, der ikke tager super lang tid, og en hvor du kan holde en relativ høj fart. Jeg tror ikke, at der er en maksimum distance.

Hvorfor er ultraløb fedt?

– Det giver mig en oplevelse i naturen. Jeg får set noget. Selvom man også er træt, så får man mange indtryk, og man løber fra et sted til et andet og får nye oplevelser. Det er også det her med at prøve sig selv af. Der vil altid komme en krise, det ved du. Det er et spørgsmål om hvornår og hvordan, og så at arbejde med det. Det har jeg ikke oplevet på samme måde i kortere løb.

Hvordan startede det med ultraløb?

– I starten var det 10 kilometer og så halvmaraton og så maraton. Så derfra har det bare været en eller anden søgen efter noget, der var længere end det. Når jeg kommer i mål efter et maraton, så kunne jeg egentlig godt have løbet længere. Der er ikke noget bestemt, der har udløst det. Men det er kommet stille og roligt til mig. Der er lidt mere i spil på et ultraløb. Du skal målrette så meget træning, hvis du vil forbedre din tid på et maraton. Men i et ultraløb på 150 kilometer, der kan vejret betyde, at du er flere timer efter din tid. Forudsætningen er bare, at jeg er glad for at løbe. Her er der bare tid til, at slå alt fra og så bare løbe. Der er heller ikke noget med tider, man skal nå. Måske kommer man en time senere i mål, end man havde regnet med, det er bare et udtryk for, at det er sjovt.

Hvordan træner du til et løb?

– Jo længere løbet er, jo sværere er det at træne til. En af de ting, der kan ramme en under et løb, er det her med, at du bliver mentalt træt. Det er ikke kun benene, der giver op, det kan hovedet også. Det er svært at få med i et træningspas i hverdagene. Men en væsentlig ting er selvfølgelig at komme ud og løbe. I hverdagene løber jeg typisk to timer, og så længere i weekenderne. Jeg løber cirka 14 timer i ugen. Som udgangspunkt noget der minder om 14 timer. Du kan sagtens gøre det mindre. Det er det her med, at komme ud og løbe nogle længere ture, der er vigtigt. Og så måske færre træningspas.

Er det sundt at løbe så langt? Har du overvejet det?

– Ja, vi har da snakket om det. Det er nok sundere at løbe mindre og lave alternative træninger ved siden af. For mig er det bare løb, der er sjovt. Det er nok alligevel sundere end så meget andet. Det er bare løb, der er den store passion hos mig. Og lige med løb i naturen kan jeg mærke, at der er stor forskel, hvis jeg har løbet to timer på asfalt, end hvis jeg løber på stier og i et varierende terræn. Asfalt giver en monoton belastning, hvor hver et skridt er forskelligt, når du løber på en sti.

Hvad er din største oplevelse med løb?

– For to år siden var jeg i USA og Texas for at løbe et 200 miles løb. Der spurgte jeg lidt ind til farlige dyr hos arrangøren. Jeg spurgte ind til slanger især, som jeg ikke er så glad for. Men det var februar og koldt - så man skulle ikke bekymre sig om slanger. Men da løbet var kommet godt i gang, og jeg havde løbet i 30 timer, og det var nat, var der noget, der fangede min pandelampe. Jeg kan først se to øjne, der kigger på mig. Så ser jeg fire øjne og så seks øjne. Tættere på kan jeg se de store konturer omkring øjnene. Det var seks pumaer, der stod og kiggede, og jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg tror faktisk ,at det hjalp mig, at jeg var meget træt og udkørt, så jeg ikke tænkte sig meget over det. Så jeg fik bare lov at passere. Jeg ved ikke, om det er den bedste oplevelse, men det er den, jeg husker tilbage på.

Har du gode træningsråd eller fifs til dem, der gerne vil træne løb?

– Ja, find ud af hvad der motiverer dig ved at løbe og så dyrk det. Hvis du ikke har den mentale glæde ved løb, så bliver det svært at løbe langt. Men forsøg at finde glæden ved løb, og sæt et mål efter det.

 

Om Thure Tornbo Baastrup

Alder: 40 år

Civilstatus: Kæreste med Christina. De har tre børn på 12, 11 og et år.

Fritidsinteresser: Kan godt lide at være udenfor i naturen og har i perioder spillet floorball.