'Det er rart at have et sted at gå hen, når man er i krise'

'Det er rart at have et sted at gå hen, når man er i krise'
Christine Munck Birch. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | OLSKER | ABONNENT | 21. JAN 2022 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | OLSKER | ABONNENT
21. JAN 2022 • 07:30

Christine Munck Birch – lærer fra Sydbornholms Privatskole  – er nu også pædagogisk konsulent i Folkekirkens Skoletjeneste Bornholm.


Hvor kommer du fra?

– Jeg kommer fra København og flyttede til Bornholm for 19 år siden. Jeg arbejdede i 10 år på Kongeskærskolen i Allinge og var rigtig glad for at være der. Jeg havde lyst til at prøve at arbejde i privatskoleregi og kom til Østerlars Friskole, hvor jeg var i fem år. Da mine egne børn blev store, havde jeg lyst til at arbejde med de små. Den mulighed fik jeg, da jeg blev tilbudt et job som klasselærer for 0.-1. klasse på Sydbornholms Privatskole. Jeg er også lærer i skolens skovskole hver tirsdag, hvilket jeg er rigtig glad for.

Hvorfor søgte du jobbet i Folkekirkens Skoletjeneste?

– Som lærer har man rigtig meget undervisningsmateriale i hænderne. Når man står med det ude i praksis, oplever man måske en anden virkelighed end dem, der producerer materialerne. Derfor har jeg mange gange tænkt, at det kunne være spændende selv at få lov til at lave materialerne. Så læste jeg om denne stilling på Jobnet, og jeg fik den følelse, at "det er det jeg skal".

– Men så kom alle de praktiske ting, for det er jo ikke en fuldtidsstilling, og hvad så med skolen, hvor jeg har nogle vidunderlige elever og nogle gode kolleger.

– Jeg blev indkaldt til jobsamtale, og der var sådan en god stemning. Jeg følte mig meget velkommen.

– Jeg fik jobbet og ringede til min skoleleder, der var meget imødekommende. Både skolen og provstiet har strukket sig i mange retninger for, fordi de gerne ville have mig. Så det føles rigtig rart, og jeg arbejder nu på deltid begge steder.

– Provsten og sekretæren har været utroligt imødekommende. Noget af det særligt fine ved vores samarbejde er, at de ikke er bange for de store emner, pludselig taler vi om etik, religion, filosofi, kønsroller og så videre lige midt i frokosten. Det er et spændende og givende forum.

Hvad er dine opgaver i Folkekirkens Skoletjeneste?

– Det er meget vigtigt, at der er en streg under "skoletjeneste", for arbejdet må ikke være forkyndende. Det er mere over i dannelsesaspektet, og man kommer hele vejen rundt. Man tager udgangspunkt i folkeskolens formålsparagraf og kigger på, hvad børnene skal lære inden for etik, teori med videre. Materialerne er til kristendomsundervisningen tværfagligt med andre fag. Alle materialer arbejder ud fra de fælles mål for læring, som Undervisningsministeriet har defineret.

– Der ligger utrolig mange flotte forløb, som findes på landsplan. Dem skal jeg sætte mig ind i og finde ud af, hvad vi skal udbyde på Bornholm, og så laver jeg selv nogle forløb, som jeg også kan udbyde.

– Lige nu følger jeg op på min forgængers arbejde, fordi skolerne har bestilt de materialer og projekter, de vil have i år. Dem kører jeg ud og afleverer og taler med lærerne og også med præsterne, hvis der er kirkebesøg.

– Og så får jeg travlt med at forberede det nye skoleår, det nye katalog, hjemmeside, lave budget, planlægge lærerkurser med videre.

– Folkekirkens Skoletjeneste på landsplan skal også med til Folkemødet i år, hvor jeg bidrager til planerne.

Hvad er dit eget forhold til kirke og religion?

– Jeg tror på, at der findes "noget". Jeg er ikke aktiv kirkegænger, men jeg er meget glad for at have et sted at gå hen, når man er i krise, og jeg er glad for at have ritualerne.

Hvad laver du i din fritid?

– Jeg er helst sammen med mine store børn, familie og venner, får naturoplevelser, læser romaner, går til dans, ordner have, elsker at arbejde med planter og beskære træer, rejse og nu endnu en runde med at renovere hus, være kreativ, tegne, male og nu skrive projekter, vinterbade, samle affald, når jeg går tur.

 


Christine Munck Birch

Lærer på Sydbornholms Privatskole og pædagogisk konsulent og daglig leder i Folkekirkens Skoletjeneste – Bornholm.

Blev uddannet lærer i 1999.

Har tre store børn, hvoraf to er flyttet til København for at studere.

"Bor på Stenløsevej i Olsker i et hus, jeg selv har været med til at bygge på fra det bare var fire skæve lervægge".