David stiller op til to valg på tirsdag

David stiller op til to valg på tirsdag
David Christensen. Justine Høgh
DAGENS KANDIDAT | BORNHOLM | ABONNENT | 11. NOV 2021 • 05:30
DAGENS KANDIDAT | BORNHOLM | ABONNENT
11. NOV 2021 • 05:30

– Vi skal have større kvalitet på psykiatri- og handicapområdet og bæredygtighed på tværs af kommunens forvaltninger, siger David Christensen, der stiller op til både kommunal- og regionsvalg for De Radikale.


37-årige David Christensen har flere grunde til at gå ind i politik. Dels er han universitetsuddannet ekspert i affaldshåndtering og brænder for grøn omstilling. Dels er han halvt dansk, halvt filippinsk, og gift med filippinske Therese. Kandidaten har derfor et nært kendskab til dansk udlændingepolitik og Udlændingestyrelsens omskiftelige krav til familiesammenføring og opholdstilladelse.

Endelig flyttede David Christensen og hans kone for to år siden til Bornholm med en autistisk søn, som i dag er ni år. Erfaringerne som tilflytter med et barn med særlige behov har givet David Christensen et par ideer til, hvordan man kan forbedre udredningen af børn med diagnoser indenfor blandt andet autismespektret.

For at øge muligheden for at gøre en forskel i forhold til især de to sidste mærkesager stiller David Christensen også op til regionsrådsvalget, som afvikles samtidig med kommunalvalget i næste uge.

Fulgte i sin fars fodspor

David Christensen arbejder i dag som projektleder på Bofa. Vejen dertil har været lang og fuld af udlandsophold af kortere og længere varighed. Faren var ingeniør i COWI med speciale i vandforsyning, og de første 12 år af David Christensens liv boede familien i Asien.

De mange udstationeringer bragte David Christensen i nærkontakt med internationale livsformer, og gennem farens arbejde med blandt andet vandforsyning voksede en interesse for miljø, som har fulgt David Christensen gennem uddannelsessystemet.

Efter studenteksamen fulgte han i farens fodspor og blev uddannet som ingeniør på Aalborg Universitet med planer om at blive byplanlægger.

Halvvejs gennem studiet begyndte miljøområdet imidlertid at trække mere og mere, og David Christensen endte med at læse Environmental Management som overbygning.

Efter et par år som forskningsassistent på Aalborg Universitet lavede David Christensen en ph.d. om 'Acces to innovation' om kunsten at få erhversliv, NGO'er og universiteter til at udvikle bæredygtige forretningsmodeller sammen.

Systemet er svært at navigere i

I begyndelsen af 2019 blev David Christensen gjort opmærksom på en ledig stilling på Bornholm.

– Første spørgsmål til jobsamtalen på Bofa var: Har du nogensinde været på Bornholm før, husker David Christensen.

Det havde han, dels som underviser på CPH Business, som har en afdeling på Campus Bornholm, dels som studievejleder for en gruppe studerende fra Aalborg Universitet.

Bofa havde brug for en projektmedarbejder som kunne overtage affaldsprojektet Wasteman efter Hans-Christian Holmstrand – en af David Christensens gamle kolleger fra Aalborg Universitet, som i øvrigt også stiller op til kommunalvalget, men for Socialdemokratiet.

– Jeg syntes, det lød attraktivt, selvom det i begyndelsen var en tidsbegrænset stilling, fortæller David Christensen, der sammen med sin kone gik på jagt efter en bolig i Østermarie.

Parrets søn er diagnosticeret med infantil autisme, og planen var at få Frederik ind på heldagsskolen i Østermarie, en skole, som netop har speciale i børn med særlige behov.

Frederik blev efter ankomsten henvist til Hans Rømer Skolen, som er distriktsskole for børn i Østermarie.

– Det har jeg ikke noget dårligt at sige om. Men de havde ikke ressourcerne, fastslår David Christensen.

I dag, to år efter, trives Frederik med tilværelsen som elev på heldagsskolen. Vejen dertil var imidlertid ikke nem at navigere, siger David Christensen.

Ambitionen om at forbedre udredningen og visitationen af børn med diagnoser er derfor stærkt medvirkende til beslutningen om at stille op til både kommunalbestyrelse og regionsråd.

– Der er et tæt samarbejdet mellem det kommunale og det regionale på psykiatri- og handicapområdet. Men jeg mener, at kommunerne i Danmark har en markant varierende kvalitet i de servicekrav, de skal leve op til, og det rammer borgerne. Der er nogle ting, som må lægges op til regionerne, siger han.

Vi skal gøre op med silotænkningen

En anden af David Christensens mærkesager er ikke overraskende den grønne omstilling på Bornholm.

– Den blev udhulet, efter at Anne Thomas fra Alternativet trådte ud af kommunalbestyrelsen og klima- og bæredygtighedsudvalget blev omdannet til et midlertidig paragraf 17 styk 4-udvalg uden budget.

– Det var synd, siger David Christensen, der hvis han bliver valgt ind i kommunalbestyrelsen vil gøre det til en af sine første prioriteter at få etableret en bæredygtig tværgående enhed i regionskommunen.

– En sådan enhed vil kunne indtænke bæredygtighed i alt, fra madtilbuddet til ældre til udviklingen i Ejendomme og Drift og samtidig gøre op med silotænkningen og tilvejebringe de synergier, der skal til for at komme i mål med den grønne omstilling.