Claus Duevang fylder 50: Vi har nok de bedste smede ansat

Claus Duevang fylder 50: Vi har nok de bedste smede ansat
Claus Duevang har slået sig ned på Bornholm efter en lang karriere, der har ført ham rundt i hele verden. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 7. OKT 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
7. OKT 2022 • 05:30

Direktør og medejer i KH Maskinfabrik har haft travlt det meste af livet. Nu fejrer Claus Duevang sin 50 års fødselsdag med et åbent hus-arrangement, som medarbejderne har insisteret på at planlægge.

Claus Duevang, direktør og medejer af KH Maskinfabrik, fylder 50 år den 10. oktober.

Claus Duevang er opvokset på Østerbro i København. Folkeskole- og gymnasieårene blev tilbagelagt på Rudolf Steiner-skolen Vidar i Gentofte, og derefter tog Claus Duevangs udvikling en ny drejning.

– Først aftjente jeg min værnepligt, og så gik jeg i lære som maskinarbejder hos Nilfisk på Frederiksberg.

Duevang havde egentlig en drøm om at blive arkitekt, men orkede ikke udsigten til yderligere syv års skolegang. Efter endt læretid tog han dog en teknisk overbygning og blev ansat som produktionschef i Alfa Laval, som laver dekantermaskiner til olieindustrien, og som i dag har over 15.000 medarbejdere verden over.

Børnehaven troede jeg var pilot

Da Claus Duevangs bornholmskfødte hustru Rikke fik job i et firma, der lavede plasticbelægning til produktionsudstyr, tog karrieren igen en ny drejning.

Gennem årene deltog Claus Duevang løbende som påhæng ved diverse sociale arrangementer og familiedage og lærte på den måde hustruens chef at kende. Udover det festlige samvær fik direktøren også glæde af Claus Duevangs gode råd om, hvordan han skulle drive virksomhed.

– Til sidst blev han så træt af at høre på mig, at han ansatte mig som fabrikschef, siger Claus Duevang og griner.

I de følgende år vækstede virksomheden 'helt vildt', og fabrikschefen fik til opgave at bygge nye fabrikker i Brasilien, Polen og Frankrig, som han efterfølgende fik ansvaret for. I de år var Claus Duevang så meget hjemmefra, at pædagogerne i den ældste drengs børnehave spurgte om, hans far var pilot, fordi han hele tiden var ude at flyve.

– Det hang ikke sammen, så vi flyttede til Bornholm i 2014, siger Claus Duevang, der har to store piger på 23 og 25 fra et tidligere forhold og to drenge med Rikke, som i dag er 11 og 13 år.

Købte et lille værksted

Allerede inden flytningen havde Claus Duevangs hustru landet et job hos Jensen. Claus Duevang måtte lidt mere rundt, før det rigtige tilbud landede i indbakken. Det skete, da han en dag blev spurgt, om han mon var interesseret i at købe et lille maskinværksted i Rønne, KH Maskinværksted.

På det tidspunkt var der fire ansatte i værkstedet og de kunne alt, husker Claus Duevang.

Også her kom der gang i sagerne, da Claus Duevang tog over.

– Fem år efter var vi over 30 ansatte, og vi var vokset ud af det gamle værksted. Jeg ville gerne have en ny bygning, og banken ville også gerne være med, men jeg ville ikke betale de renter, de ville have. Så jeg tudede højt til et netværksmøde i Glade Chefer, og dagen efter spurgte Daniel Barslund fra Ocean Prawns om, vi skulle sætte os ned at tage en snak. Og så holdt vi et møde, og blev enige om, at vi ville det samme.

Løsningen blev at Ocean Prawns købte halvdelen af KH Maskinværksted, som ved samme lejlighed skiftede navn til KH Maskinfabrik. Samme år købte Claus Duevang TH Teknik i Aakirkeby.

Ny fabriksbygning og tom ordrebog

I 2020 rykkede KH Maskinfabrik ind i den nye fabriksbygning, som havde kostet 25 millioner at bygge. Og så ramte coronapandemien.

– Vi flyttede ind uden at have en ordre i 2021, det var nærmest til at få hjertestop af, siger Claus Duevang, der måtte sige farvel til halvdelen af medarbejderne under nedlukningen.

Det år var han glad for at have Ocean Prawns i ryggen.

I dag er ordrebogen fuld igen, og de 32 ansatte kan dårligt nok følge med.

– Vi ville i teorien gerne op på 70 ansatte, men det er svært, for der er ingen folk at få, siger Claus Duevang, der mest mangler smede. Derfor har han nu investeret fire millioner i tre svejserobotter. En fjerde er på trapperne, en såkaldt håndteringsrobot, som fodrer de andre maskiner. Selv om investeringen udspringer af manglende arbejdskraft, er der også fordele ved den nye teknik.

– Det betyder, at vi flytter de monotone og opslidende opgaver væk fra medarbejderne og bruger de kloge hænder til de mere komplicerede opgaver. Vi har nok Bornholms bedste smede ansat, siger Claus Duevang, men skynder sig at tilføje, at han ikke er en trussel mod konkurrenterne af den grund.

– Jensen og Almegaard bruger en anden slags smede end os, så vi konkurrerer ikke direkte med hinanden.

Team Rynkeby er noget særligt

Claus Duevang roede som ung kajak på højt niveau og har også spillet en del fodbold. I rejseårene og på Bornholm har det imidlertid været svært at få tid til at dyrke sport.

Det problem blev løst, da Claus Duevang i 2021 blev hjælpekaptajn på Team Rynkeby, amatørcykelholdet, der hvert år cykler til Paris for at samle penge ind til cancerforskning.

– Den eneste måde, jeg får tid til at dyrke sport, er ved at committe mig til noget særligt. Og det er Team Rynkeby. Her står der et hold og venter, og når man ved, man skal til Paris, kan man ikke blive ved med at udskyde træningen, siger Claus Duevang, som retter en særlig tak til Michael Angelo, der er træningsansvarlig.

– Han har reddet mig fra de værste begynderfejl.

Holdet samlede i 2022 knap 390.000 kroner ind til forskerne, og Claus Duevang er atter i front, når det bornholmske cykelhold sætter kursen mod Paris i uge 28 næste år.

Den runde fødselsdag fejres fredag den 7. oktober med åbent hus på KH Maskinfabrik på Kaj Mogensensvej i Rønne. Det er de ansatte, der står for planlægningen af arrangementet, og kunder, forretningsforbindelser og venner af huset er velkomne fra klokken 13-16.

Fødselsdagen på mandag falder sammen med Claus og Rikkes kobberbryllup, som holdes med familie og venner.