Brian blev headhuntet af Mogens Dam og svinger nu taktstokken

Brian blev headhuntet af Mogens Dam og svinger nu taktstokken
Brian Horst Sørensen har, lige siden han blev færdiguddannet som lærer i 2003, arbejdet på Kongeskærskolen. Privat foto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 11. NOV 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
11. NOV 2022 • 05:30

Teater har været Brian Horst Sørensens store passion helt siden første gang, han spillede med i en forestilling i skolen, og nu har han instrueret "Fortuna – Lokkans Godinja", som der var repremiere på torsdag.

 

Hvor er du født og opvokset?

– I Hasle med far, mor og min storebror, Martin. Jeg gik på Hasle Borgerskole, som den hed dengang. Efter 9. klasse gik jeg på Bornholms Amtsgymnasium, som det blev kaldt, og jeg blev matematisk student. Dernæst flyttede jeg til Holbæk og læste til lærer.

Havde det hele tiden været din plan, at du skulle flytte over?

– Altså, det var i hvert fald hele tiden min plan, at jeg skulle flytte tilbage efter endt uddannelse, haha. Men da jeg begyndte at læse videre, var læreruddannelsen endnu ikke oprettet på Bornholm, så når jeg nu gerne ville være lærer, måtte jeg rejse over, og så valgte jeg altså et af provinsseminarierne. Jeg er ikke storbymenneske, så jeg skulle ikke til København, det er alt for stort til mig.

Kan du huske, hvordan du fandt på, at du skulle læse til lærer?

– Nej, det kan jeg faktisk ikke, for det har jeg villet, siden jeg var 10-12 år. Men der er sikkert noget, der har smittet af, for begge mine forældre er lærere. Der er nok noget social arv der.

Arbejdede de på Hasle Borgerskole?

– Ja, men heldigvis for sikkert både dem og mig, havde jeg ingen af dem som lærer.

Hvordan var det at forlade Bornholm i fire år?

– Det var egentlig helt fint og okay. Der var et rigtig godt studiemiljø på seminariet, og vi havde et rigtig godt og tæt kammeratskab på det kollegium, hvor jeg boede. Men jeg var aldrig i tvivl om, at jeg skulle flytte tilbage til Bornholm, så hurtigt som muligt. Så da jeg var færdig med at læse, søgte jeg uopfordret arbejde på Bornholm og fik heldigvis også tilbudt flere stillinger. Jeg blev ansat på det, der på det tidspunkt hed Allinge-Sandvig Borgerskole, men det var det år, hvor det lige var blevet besluttet, at der skulle laves skolesammenlægninger, og på første dag fik vi at vide, at skolen skulle lukke, og så skulle Olsker Centralskole være skolen på nordlandet. Der var en del turbulens, og så blev beslutningen lavet om, og vi blev i stedet slået sammen med Olsker, og vi fortsatte hos os som Kongeskærskolen, hvor jeg har været lige siden i de samme bygninger.

Du interesserer dig for teater, for i går, torsdag, havde Bornholmsk Amatørscene repremiere på stykket "Fortuna – Lokkans Godinja", som foreningen havde verdenspremiere med for 10 år siden, men du har instrueret den nye udgave. Hvoraf er den interesse kommet?

– Nok af at vi havde nogle meget engagerede teaterlærere helt tilbage i folkeskolen. Ingrid Kofod Larsen var min klasselærer, og vi havde også Hans-Jørn Karlsen, og dengang var der nogle miniteaterfestivaler i Hasle Kommune, så når man kom op i mellemtrinnet, satte man teaterstykker op og inviterede naboskolerne til at komme og se hinandens forestillinger. Og lige siden vi i 4. klasse spillede "Nattergalen" med Hans-Jørn Karlsen som instruktør, har jeg spillet teater.

Kan du beskrive, hvad det er ved teatret eller det at optræde, der tiltaler dig?

– Det, der i forhold til teater er spændende for mig, er det med at udfordre forholdet mellem mennesker. Hvordan vi møder hverandre, snakker med hverandre, vores kommunikation i det hele taget med gestik og mimik, og hvad det er for nogle motivationsfaktorer, der gør, at folk reagerer på bestemte måder. Det synes jeg, at teatret er et fantastisk medie til at sætte i spil, både når jeg selv agerer på scenen, og som nu, hvor jeg er trådt et skridt ned fra scenen og er instruktør på vores forestilling.

Bliver man klogere på livet af at blive klogere på teater?

– Ja, det synes jeg. For man får øje på – også i hverdagen uden for scenen – det samspil, der er imellem mennesker.

Hvor længe har har du været engageret i Bornholmsk Amatørscene?

– Det har jeg været, siden vi spillede "Mads i Møllan" i 2010.

Så du var også med, første gang I opførte "Fortuna – Lokkans Godinja" i 2012?

– Ja, da spillede jeg en rolle på scenen.

Det må være et stort skridt at gå fra at have en rolle og til at skulle have det store overblik over hele stykket – er det ikke et stort ansvar, du påtager dig?

– Jo, det er det da. Men jeg synes også, at jeg har været klædt på til det, og det er jeg også blevet bekræftet i, fordi jeg jo blev headhuntet af vores tidligere instruktør, salig Mogens Dam. Han kunne godt se, at jeg var den slags skuespiller, som havde styr på hele historien, og hvorfor sammenspillet fungerede, som det skulle. Og også havde en holdning til og mening om resten af produktionen, altså både regi, scenografi, musik og lys. Alle de aspekter, der spiller ind i sådan en genre som den, vi fokuserer på i Bornholmsk Amatørscene.

 

 

Brian Horst Sørensen

41 år.

Han bor i Allinge og uddannede sig i årene 1999-2003 til lærer på Holbæk Seminarium.