Bornholm har fået 11 turbokokke

Bornholm har fået 11 turbokokke
De nye kokke er fra venstre: Julius Grønning, Daniel Skovgaard-Hansen, Jannik Stender, Eva Hjort, Eyad Layla, Mon Yaung, Helene Henriksen, Ann Charlott Sonne, Frederik Jessen, Jesper Svendsen og Martin Lintrup. Foto: Campus Bornholm
| 29. MAR 2021 • 15:10
Holger Larsen
Journalist

29. MAR 2021 • 15:10

UDDANNELSE

Alle 11 elever bestod svendeprøven. Fem af dem med udmærkelsen bronze og en med sølv.

Det blev det flotte resultat, da 11 stolte nyudlærte kokke afsluttede gastronomuddannelsen med speciale kok på Campus Bornholm.

På Bornholm uddannes der normalt tre-fem kokke om året. Når man pludselig får 11 nye kokke på en gang, skyldes det covid-19. Pandemien fik en arbejdsgruppe til at lancere nye muligheder for bornholmske virksomheder i hotel-og restaurationsbranchen for at fastholde og dygtiggøre medarbejdere hen over vinteren.

En af de muligheder var "bliv kok på 24 uger", hvor det ellers typisk tager tre et halvt år med praktiktid at blive uddannet kok. På Campus kalder man derfor de nyudannede "turbokokke".

– De har fået godskrevet deres praktiktid, fordi de har så meget relevant erhvervserfaring, nogle af dem 15-20 år. Derfor kan de nøjes med skolehovedforløbene. Dem har vi valgt at lægge i forlængelse af hinanden i det seneste halve år, forklarer uddannelsesleder på Campus Bornholm, Mattias Landberg-Krarup.

Det var en betingelse for at blive optaget på holdet, at man skulle have mindst to års relevant erfaring og være fyldt 25 år.

Fremragende idé

– Det er stort set alle turbokokke, der har arbejde, så deres arbejdsplads har kunnet få refusion, mens de gik i skole. Så i stedet for, at de under nedlukningen blev sagt op eller sendt hjem, har de fået taget den uddannelse, som de aldrig har fået, siger Mattias Landberg-Krarup.

– Det er en fremragende idé. Vi har uddannet 11 glade mennesker med nogle flotte resultater, så på den måde har det været én lang succes. Vi forventer at gøre det igen næste år. Vi er på en ø, hvor vi er meget afhængige af sæsonarbejde. Hvis man som virksomhed ansætter en person med udsigt til, at når sæsonen er slut, kan denne person starte på uddannelse, er man næsten også sikker på at have denne person i jobbet til næste sæson. Det vil være en stor fordel, for det er dyrt hele tiden at rekruttere nye medarbejdere, siger Mattias Landberg-Krarup og tilføjer, at der er i branchen er mange ufaglærte, som man gerne vil have opkvalificeret.