'At vinde en pris er en blåstempling af det vi laver'

'At vinde en pris er en blåstempling af det vi laver'
Ægteparret Tobias Noe Harboe og Sabine Franciska Harboe, der har drevet Contempehrary siden 2019, er stolte af sejren i Sol over Gudhjem. Pressefoto
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT | 3. AUG 2021 • 05:53
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT
3. AUG 2021 • 05:53

Hun er vokset op i Rutsker, har været fotomodel, har rejst rundt i verden, og tidligere på sommeren fik hun en pris ved Sol over Gudhjem.

Du driver sammen med din mand, Tobias, virksomheden Contempehrary i Nykøbing Sjælland, og I vandt tidligere på sommeren – ved kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem – produktprisen inden for kategorien 'innovation' for produktet 'nordiske tempeh' (der er en slags 'bønnekage', som kaldes tempeh, red.). Hvad betyder prisen for jer?

– Det er først og fremmest en anerkendelse af vores projekt og af tempeh som en fødevare, som skal have plads i det nordiske køkken. Vi kommer begge fra modebranchen og har manglet et netværk blandt kokke- og madfolk, men det får vi nu.

– Det at vinde en pris giver også noget opmærksomhed, og det er en blåstempling af det, vi laver.

Hvor sælger I jeres produkter?

– Vi har indtil nu solgt på vores netbutik og til nogle små butikker. Forskellige restauranter er begyndt at tage det ind, og vi begynder snart et samarbejde med en leverandør af måltidskasserne. Tempeh består af fermenterede bælgfrugter, og det er smags- og konsistensmæssigt ikke noget, man kender herhjemme.

– Vi får vores råvarer fra Sverige og Finland, men håber snart at kunne benytte danskdyrkede ærter og bønner.

Du er vokset op i Rutsker. Hvad har du lavet, siden du flyttede fra Bornholm sidst i 1990'erne?

– Jeg flyttede til København, hvor jeg på keramikskolen blev opdaget som fotomodel. Jeg var ikke så meget for det i starten, men fandt så ud af, at det var en god måde til at tjene nogle penge, komme ud at se verden og møde en masse interessante mennesker.

– Jeg tog en beklædningsuddannelse, inden jeg sammen med en god veninde rejste til USA, hvor vi kørte rundt i en bil og samlede en masse genbrugstøj. Vi tog hjem og åbnede en vintagebutik på Nørrebro, som vi havde i nogle år.

– Så mødte jeg min mand, Tobias. Vi rejste rundt sammen og var i Seychellerne og rundt i Afrika. Da vi kom hjem igen, tog jeg en uddannelse i visuel kommunikation, og jeg drev et smykkeshowroom.

– Tobias og jeg havde talt om, at vi godt kunne tænke os at skifte hverdagen ud med noget helt andet for at vise vores børn, at man godt kan leve uden at have så meget, men alligevel være rigtig glad for sit liv.

– Vi fandt frem til, at det skulle være på Bali, hvor jeg fik et job i en smykkevirksomhed. Min mand arbejdede på en digital platform for bæredygtig mode, så han kunne tage sit arbejde med derud. Vi solgte vores lejlighed og de fleste af vores ting, mens vi købte en container til resten.

– Så tog vi ungerne under armen og tog på eventyr på Bali. Vi var på Bali i halvandet år, og det var der, vi blev introduceret for tempeh. Det er indonesernes hverdagskost, og deres grønne proteinkilde, da de spiser meget lidt kød. Derude er tempeh baseret på soyabønner. Det smagte bare helt fantastisk, og min mand gik i gang med at finde ud af, hvordan man fremstiller det.

Hvordan fik I ideen til at skulle fremstille nordisk tempeh?

– Vi begyndte at eksperimentere med, hvad man ellers kunne lave tempeh på, og vi tænkte lidt i nordiske baner, for vi vidste godt, at vi ikke skulle blive på Bali. Der opstod lidt et dogme om, at fremstille det på nordiske råvarer, og vi fandt ud af, at der dyrkes både ærter, bønner og linser i Norden.

– Da vi vendte hjem til Danmark, ville børnene ikke flytte tilbage til byen, efter at vi nærmest havde boet i junglen, hvor de havde gået på en lille skole og var vant til, at alt var grønt.

– Vi flyttede ind i et sommerhus i Odsherred, og vi kunne hurtigt mærke, at det bare var det helt rigtige område. Så vi fandt os et hus og en god skole til ungerne. Vi fandt et sted til et industrikøkken i Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland, hvor der i forvejen var en lille samling af fødevarevirksomheder.

– Det har været en spændende proces. Det er dejligt, at der er stor interesse for de plantebaserede fødevarer, og det går rigtig godt.

I har rejst meget – venter der nye eventyr i fremtiden?

– Iværksætteri er udfordrende og et eventyr i sig selv. Vi kalder det fortsættelsen på vores Bali-eventyr, og så tænker jeg, at der kommer ting, der skal opleves ude i verden. Men lige nu fokuserer vi på det her, og vores børn er meget glade for at bo i Odsherred.

Hvad betyder Bornholm for dig i dag?

– Jeg kommer der og besøger mine forældre. Det har været et dejligt sted at vokse op. Bornholm er en perle, og det er min sommerferieø.

 


Sabine Franciska Harboe

42 år.

Gift med Tobias (uddannet modedesigner indenfor herretøj).

De har børnene Frida på 13, Alba på 10 og Vitus på syv år.

Bor i Fårevejle.