21-årig iværksætter starter saunafestival

21-årig iværksætter starter saunafestival
Eget foto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 10. MAJ 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
10. MAJ 2022 • 05:30

I weekenden kunne man få en forsmag på saunafestivalen Nordic Spirit Festival. En af initiativtagerne er 21-årige Sebastian Larvad, som også er aktiv i politik.


Hvordan opstår ideen til en saunafestival?

– Sauna og vinterbadning har i flere år været en stor del af mit liv. Det har givet mig et rum, hvor at jeg kan koble helt af, men indimellem også få en hyggelig samtale med venner eller helt nye bekendtskaber, og lige her så jeg et potentiale for en ny type festival, hvor velvære og fællesskab er i højsædet.

 

Hvorfor er Opalsøen det rigtige sted til sådan en festival?

– Opalsøen er i sig selv en helt unik seværdighed og viser en natur, man ikke finder andre steder i Danmark. Oveni det er der selvfølgelig muligheden for at få en kold dukkert, efter at man har siddet i sauna.

 

Du har fortalt mig, at du elsker at sætte projekter i gang. Hvor kommer den iværksættertrang fra?

– Allerede tilbage i folkeskolen havde jeg nysgerrighed for feltet. På daværende tidspunkt brugte man i skolen systemet Elevintra og Forældreintra, og her fik jeg en idé til at udvikle et langt mere brugervenligt system. Staten offentliggør til tider opgaver, der skal udliciteres, og på dette tidspunkt søgte de en virksomhed, der kunne levere et nyt system til over en million borgere i Danmark med en otteårig kontrakt på 800 millioner kroner. Det var da lige en opgave for tre skoleelever, tænkte jeg, så de efterfølgende måneder brugte vi mange timer på at færdigudvikle konceptet, og pitche rundt i det kommunale regi. Jeg kom dog senere til den erkendelse, at det ikke var den nemmeste opgave at løfte for tre folkeskoleelever mod store konkurrenter, og Netcompany endte med at få opgaven og udvikle det nuværende Aula. Men det var på mange måder en lærerig oplevelse og gav mig indsigt i en helt ny verden.

 

Du er også politisk aktiv i de konservative. Hvorfor blev det lige det parti?

– For mig er den personlige frihed helt afgørende i et velfærdssamfund. Jeg tror på selvstændigheden og retten til frit at vælge den løsning, der er bedst for en selv. I dag bevæger vi os som samfund i en helt forkert retning, og det er blandt andet en af de grunde til, at jeg har valgt at kæmpe for den konservative politik.

 

Hvad laver I i KU Bornholm, som du er formand for?

– Konservativ Ungdom på Bornholm blev stiftet sidste år et par uger inden kommunalvalget, og i dag er vi en blomstrende forening, hvor at vi drøfter alt hvad der rør sig på øen, og laver hyggelige aktiviteter sammen. Som ungdomsparti er man samtidigt en del af et fællesskab på nationalt plan, og derfor er ungdomspolitik en fantastisk mulighed for at møde nye mennesker i hele landet.


Sebastian Larvad

21 år

Fra København, bor i Rønne

 

Du er folketingskandidat. Hvad er din mærkesag, hvis du har en sådan?

– Jeg har valgt at stille op, fordi den mentale sundhed i samfundet har ramt et kritisk niveau. I flere år har helbredet og psykiatrien været nedprioriteret, og derfor oplever vi i dag en markant stigning i mistrivsel, ensomhed, stress og angst, og det er netop her, jeg gerne vil være med til at gøre en forskel. Derfor arbejder jeg på, at vi i højere grad ser mennesket som en helhed og har et system, der hjælper os videre og dykker ned i den reelle årsag til problemet, så vi som mennesker kommer stærkere ud på den anden side. Hvis du i dag har brug for hjælp, er der ikke meget at hente – det er kortsigtede løsninger, der på den lange bane koster samfundet langt mere. Derfor ønsker jeg, at vi får et Danmark, hvor omsorg er mere end en pille.

 

Hvad får du ellers tiden til at gå med?

– Jeg har altid været glad for at løbe og har i flere år dyrket det på højt plan. Men det, der gjorde, at jeg fortsatte med at dukke op for at løbe, var det tilhørende fællesskab, den forening jeg var en del af. Foreningslivet er et sted, hvor rigtig mange finder venskaber og udfolder sig, indenfor det de elsker. Derfor gør det mig ondt, når vi i dag har et foreningsliv, der lider i hele landet. Den hårde nedlukning har gjort, at mange har meldt sig ud af det fællesskab, de tidligere var en del af. Jeg er overbevist om, at den stigende mistrivsel, vi ser blandt befolkningen, i høj grad hænger sammen med det faldende aktivitetsniveau blandt foreningerne, og derfor vil jeg særligt kæmpe for, at vi får foreningslivet tilbage på sporet.