Trøst: Bornholm bør inddrages, hvis det har indflydelse på Østersøen

Trøst: Bornholm bør inddrages, hvis det har indflydelse på Østersøen
Det er relevant for Bornholm at holde øje med, hvilken påvirkning den planlagte halvø Lynetteholm i København kan have på Østersøen, mener både borgmesteren og viceborgmesteren. Hvis ny undersøgelse viser, at en nulløsning ikke er mulig, bør Bornholm inddrages, lyder det. Illustration: By & Havn
NYHED | ABONNENT | 1. AUG 2022 • 13:20
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. AUG 2022 • 13:20

Nye undersøgelser skal vise, om det er muligt at anlægge ny halvø i København, uden at det påvirker gennemstrømningen af vand og salt til Østersøen. Hvis det ikke er muligt, bør Bornholm inddrages, mener borgmester Jacob Trøst.

 

Gennemstrømningen af vand og salt til Østersøen er et spørgsmål, der er kommet op til overfladen i forhold til planerne om at anlægge den kunstige halvø Lynetteholm i Københavns Havn. I to rapporter bliver det vurderet, at gennemstrømningen vil blive påvirket. Det store spørgsmål er så, om påvirkningen er så stor, at det bliver et problem for havmiljøet i Østersøen.

Det frygter en rækker miljøorganisationer i forskellige østersølande, og svenske myndigheder er også bekymrede. Her på øen har spørgsmålet dog ikke fyldt meget, i hvert fald i kommunalbestyrelsen. Ifølge viceborgmester Morten Riis (EL) har Lynetteholm ikke være drøftet på kommunalpolitisk niveau, siden han fik plads i kommunalbestyrelsen i 2018. Heller ikke Jacob Trøst (K) har været inde over i sagen, siden han satte sig i borgmesterstolen ved årsskiftet.

– Det er ikke noget jeg har været involveret i eller blevet bedt om at tage stilling til, fortæller han til Tidende.

Bornholm bør indrages

Bag Lynetteholm står udviklingsselskabet By & Havn, der ejes af Københavns Kommune (95 procent) og staten (fem procent). Konklusionen i deres første rapport var, at Lynetteholm vil reducere vandgennemstrømningen med 0,25 procent, hvilket vil medføre en sænket salttilførsel. En anden rapport fra et hollandsk konsulentfirma har efterfølgende bekræftet den undersøgelse uden selv at gennemføre nye undersøgelser.

I maj bad transportminister Trine Bramsen (S) By & Havn om at sætte gang i endnu en undersøgelse af vandgennemstrømningen for at se, om det er muligt at anlægge den kunstige halvø uden at reducere vandtilførslen til Østersøen. Skal man tro borgmesteren og viceborgmesteren fra kommunalbestyrelsens største parti, kan det godt være, at Bornholm kommer på banen den forbindelse.

– Jeg ved, at der bliver foretaget omfattende miljøundersøgelser for dette projekt, og jeg er overbevist om, at der i disse også bliver taget forbehold for vandgennemstrømning og dets betydning for Østersøen. Vi skal tage disse miljøundersøgelser meget alvorligt og bruge dem til det videre arbejde, så vi er sikre på, at vi tager de nødvendige hensyn til naturen. Hvis miljøundersøgelsen viser, at det har indflydelse på Østersøen, så bør Bornholm også inddrages i arbejdet, fortæller Jacob Trøst.

Københavnere har været i gang

Morten Riis fortæller, at det formelt ikke er regionskommunens ressort, hvad der foregår i og på vandet. Alligevel synes han, at det både for Bornholm og for andre er relevant at få undersøgt, om og i givet fald hvordan havet omkring Bornholm bliver påvirket af Lynetteholm, som både skal klimasikre København i forhold til stigende vandstand og skabe plads til ekstra boliger i hovedstaden.

Blandt andet af den grund har sagen ikke fyldt så meget hos Enhedslisten Bornholm.

– I vores lille parti har vi haft travlt med andre ting, og så har vi kunnet se, at københavnerne har været godt i gang i forhold til Lynetteholm. Vi har ikke som parti gjort det store ud af det, selvom vi godt har været klar over, at det vil være relevant at få det undersøgt. Vi er nok gået ud fra, at det var der andre på den anden side, som sørgede for, siger Morten Riis om sine partifæller på Københavns Rådhus og Christiansborg.