Staten har pålagt kommunen en løsning: Vandmøller i vejen for fisk

Staten har pålagt kommunen en løsning: Vandmøller i vejen for fisk
Slusegård vandmølle med ørredhuset i baggrunden. Staten har pålagt kommunen at finde en løsning, så især ørreder frit kan passerer anlægget. Oprindeligt gik de op gennem ørredhuset, når de ikke blev fanget, og samme vej ud efter gydningen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 21. JUN 2022 • 07:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. JUN 2022 • 07:30

Regionskommunen vil lede Øle Ås hovedstrøm udenom to vandmøller for at sikre primært ørreder fri passage.


Dyrelivet i Øle Å skal have det bedre. Det er målsætningen for to projekter, regionskommunen har gang i efter et pålæg fra staten. Arbejdet får indflydelse på området omkring to historiske vandmøller langs åløbet.

Formålet er at skabe bedre økologiske forhold i Øle Å, herunder bedre passagemulighed for dyrelivet ved de to vandmøller. Det gælder møllen ved Slusegård og den ved Ågård. Det fremgår af projektbeskrivelserne på regionskommunens hjemmeside.

Ved Ågård vandmølleanlæg på Bukkevadsvejen begrænser dæmningen i anlægget fiskeopgang. Derfor vil kommunen forbedre de fysiske, herunder fjerne en fysisk spærring, oprense en mølledam, renovere og tætne en dæmning og sluse samt etablere et nyt omløb.

I dag er vandmølledammen nærmest ikkeeksisterende på grund af opslemning af materiale fra oplandet. Øle Å løber derfor direkte til og over den halvt nedbrudte mølledæmning. I 1999 blev der etableret et omløb lige vest for dæmningen, men det er for småt dimensioneret og har ikke fungeret, da de optrækkende ørreder følger den stærkeste strøm, og dermed forsøger at forcere dæmningen.

Tanken er at lede Øle Ås hovedstrøm uden om vandmølleanlægget, således at der skabes fri passagemulighed for dyrelivet, uden at vandmølleanlægget mister sit oprindelige udseende og funktion. Når hovedstrømmen skal føres uden om anlægget, er det vigtigt, at sluse og dæmning er tætte, således at der ved mindre vandføringer stadig er vand nok til både det projekterede omløb og til at opretholde vandstanden i mølledammen.

Tvunget til at springe over dæmning

Ved Slusegårds vandmølleanlæg forhindres migrerende fisks frie passagemulighed af de forskellige dæmnings- og sluseanlæg.

På grund af anlæggets konstruktion og manglende funktion ophobes store mængder mudder fra oplandet i dammen. Da man brugte anlægget, blev mudderet skyllet ud, når møllen kørte, og ørredhuset var i funktion. Oprindeligt gik ørrederne op gennem ørredhuset og samme vej ud efter gydningen. Nu er opgangsørrederne tvunget til at springe over overløbsdæmningen, hvilket kræver meget store vandmængder. Nedgangsørrederne og ynglen bliver fanget i vandmølledammen, fremgår det af projektbeskrivelsen.


Overløbsdæmningen ved Slusegård vandmølle er meget utæt og dræner dammen ved små vandføringer. I forbindelse med oprensning af dammen fjernes materialet helt ind til dæmningen, hvorefter dæmningen tætnes, ved at påfylde og komprimere ler på indersiden af dæmningen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Projektet går ud på at lede Øle Ås hovedstrøm uden om vandmølleanlægget, så der skabes mulighed for fri passage for dyrelivet. Dette skal gøres på en måde, så vandmølleanlægget ikke mister sit oprindelige udseende og funktion.

Konkret bliver der tale om oprensning af mølledammen, renovering og tætning af dæmninger og sluser, udvidelse af eksisterende omløb og etablering af ny dæmning. Projektets gennemførelse vil sikre anlægget mod ødelæggelser ved fremtidige store vandmængder og ligeledes forhindre ophobning af materiale i mølledammen, som følger med strømmen fra Øle Ås opland.

Ingen væsentlige negative påvirkninger

For begge projekter har kommunens Center for Natur, Miljø og Fritid afgjort, at de ikke er miljøvurderingspligtige.

I afgørelserne er der lagt vægt på, at projekterne tilsigter at forbedre de økologiske forhold i vandløbet, at de ikke strider mod den planlægningsmæssige anvendelse af området, samt at de ikke vurderes at have væsentlige negative miljøpåvirkninger.

Projekterne vil heller ikke påvirke udpegningsgrundlaget for Natura 2000-områder eller potentielle leveområder for Bilag IV-arter, fremgår det af afgørelsen. Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene. De såkaldte bilag IV-arter er arter, som er beskyttet efter EU's naturbeskyttelsesdirektiverne.