Pumperne slukket efter 31 timers kamp mod Østersøen

Pumperne slukket efter 31 timers kamp mod Østersøen
Klokken 18 torsdag slukkede beredskabet for den sidste pumpe på Tejn Havn. På det tidspunkt havde pumperne kørt i 31 timer. Foto: Presse-fotos.dk
MILJØ | Fredag 5. januar 2024 • 13:04
Henrik Nielsen
Journalist
MILJØ | Fredag 5. januar 2024 • 13:04

I alt pumpede beredskabet mellem 15 og 18 millioner liter vand tilbage i Østersøen.

Klokken 18 torsdag aften hev beredskabet stikket til den sidste pumpe på Tejn Havn. Siden onsdag klokken 11 havde pumperne været i gang for at stoppe vand fra Østersøen i at trænge ind i bygninger på havnen.

– Vi har kørt med to-fire pumper. Det svarer til mellem 10.000 og 20.000 liter i minuttet i gennemsnit. Med lidt hovedregning er det mellem 15 og 18 millioner liter havvand. Det er ret meget, siger viceberedskabschef Klaus Rønne Jensen.

Indsatsen i Tejn foregik i tæt samarbejde mellem Bornholms Brandvæsen og Beredskabsstyrelsen Bornholm. Et samarbejde, Klaus Rønne Jensen betegner som fortrinligt.

– Bornholm kan noget på det her område. Vi er tæt på dem i dagligdagen og arbejder så tæt sammen med dem, at når vi bruger dem og har dem indsat, så er det en fornøjelse. Det er dygtige folk, engagerede værnepligtige, som rigtig gerne vil gøre en forskel, og det er fantastisk. Stor ros til Beredskabsstyrelsen, som endnu en gang er troppet op og har leveret varen for kommunen, siger han.

Ønsker sig et varsel

Det er anden gang på tre måneder, forhøjet vandstand og vind fra nordøst giver problemer på Tejn Havn, og Klaus Rønne Jensen drømmer om et system, hvor DMI kan varsle kommunen, når vandet i Østersøen bliver så højt, at det kan give problemer.

– Det kan godt være, at DMI siger: "Det kommer aldrig til at ske, Klaus." Men vi kunne godt tænke os noget, for det er svært for os at følge med i. Man varsler ikke forhøjet vandstand ved Bornholm, det gør man kun i bælterne rundt omkring i Danmark, så det er en ønsketænkning fra beredskabets side, siger viceberedskabschefen.

Konkret tænker han på en varsling, når der både er forhøjet vandstand og blæst og dermed risiko for oversvømning.

– Det er ressourcetungt, hvis vi skal have en til at sidde og holde øje med vejrudsigten og prognoserne hele tiden, så det kunne være interessant, hvis man kunne lave et eller andet, siger Klaus Rønne Jensen.

Under alle omstændigheder er beredskabet blevet opmærksom på, at man skal kæde højvande og vind fra nordøst sammen.

– Ikke at vi kan stoppe det, men så er vi i hvert fald på forkant, næste gang.

Kigger på modeller

Spørgsmålet er så, om man kan stoppe det eller i hvert fald minimere risikoen for, at noget lignende sker igen på Tejn Havn.

– Man kan uden tvivl bygge eller dimensionere sig ud af noget af det, og jeg ved, at mine kolleger i havnegruppen sidder og kigger på, hvad man skal gøre. Der er rigtig mange modeller, og de arbejder ret intensivt på at finde ud af, hvad det er, man kan gøre, siger Klaus Rønne Jensen.

Ifølge ham er udfordringen, at nogle gange løser man et problem et sted, når man bygger, men samtidig skaber man et nyt problem et andet sted.

– Vi skal være helt sikre på, at vi gør det rigtige første gang. Hvis vi skal gøre noget, skal det være det mest gunstige og det mest fremtidssikrede. Det må vi kigge på, for prognoserne siger, at klimaet vil ændre sig de næste mange år, og det er sådan noget, man skal indtænke nu, så man ikke bare laver en hurtig løsning. Det er ikke formålstjenligt, siger han.

For Klaus Rønne Jensen er situationen i Tejn også en påmindelse om, at mennesker kan planlægge sig ud af meget, men naturen bestemmer stadigvæk.

– Nogle gange viser den tænder og viser, at den bestemmer. Det kan være irriterende på nogle punkter, men fascinerende på andre. Det er også derfor, vi godt kan lide at være her på Bornholm.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT