Nu skal politikerne tage stilling til, om borgerne stadig skal betale moms på dagrenovation

Nu skal politikerne tage stilling til, om borgerne stadig skal betale moms på dagrenovation
Bofa har besluttet at bede politikerne tage stilling til, om borgerne forsat skal betale moms på deres dagrenovation, fortæller direktør Jens Hjul-Nielsen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 10. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
10. SEP 2022 • 05:30

Husstandene på Bornholm står til på et tidspunkt at få penge retur fra deres betaling for dagrenovation, eftersom der stadig opkræves moms, som faktisk ikke må opkræves. Mens Bofa afventer et "styresignal" fra Landsskatteretten vil lokalpolitikerne i slutningen af måneden blive bedt om tage stilling i sagen.

 

Betaler borgerne på Bornholm stadig moms på deres dagrenovation?

– Ja, det gør de, siger direktør i Bofa Jens Hjul-Nielsen.

Men han påpeger, at Bofa har besluttet, at nu må lokalpolitikerne tage stilling i den spegede sag, idet der rent faktisk ikke er hjemmel til at opkræve denne moms.

– Her i slutningen af måneden vil der blive lagt en politisk sag op, siger han.

– Det vil sige, at politikerne i kommunalbestyrelsen blive bedt om at tage stilling til forholdene omkring moms.

Rent praktisk vil det ske ved, at sagen først bliver forelagt medlemmerne i natur-, miljø- og planudvalget, hvorefter den vil fortsætte igennem systemet og blive behandlet politisk, forklarer Bofa-direktøren.

Politikerne skal altså tage stilling til, om I fortsat skal afkræve moms fra borgerne?

– Ja. De vil blive bedt om at tage stilling til forskellige muligheder, som jeg endnu endnu kan redegøre nærmere for, i forhold til hvordan momsspørgsmålet skal håndteres fremadrettet, siger Jens Hjul-Nielsen.

Når spørgsmålet er relevant, skyldes det, at Landsskatteretten i oktober 2020 slog fast, at en kommune ikke skal opkræve og afregne moms ved levering af renovationsydelser til private og grundejerforeninger. I december 2021 forklarede Jens Hjul-Nielsen da også til Tidende, at prisen for at få hentet skrald muligvis ville blive lavere på baggrund af Landsskatterettens afgørelse, hvilket han dog udtrykte således:

– Der kan potentielt være en prisnedsættelse, men det er i høj grad fugle på taget.

Han tilføjede blandt andet:

– Vi vil få et styresignal fra Skat, som fortæller, hvordan det her skal tolkes fremadrettet. Det styresignal har vi ikke fået endnu, og derfor er der ikke sket noget endnu. Vi ved endnu ikke, hvordan vi skal forholde os.

Han gjorde det endvidere klart, at indtil styresignalet er udfærdiget, vil der fortsat blive opkrævet moms på dagrenovation på Bornholm.

Der står situationen stadig:

– Der er endnu ikke udsendt et styresignal fra Skattestyrelsen om, hvordan vi skal håndtere det her, altså hvad der skal lægges moms på, og hvad der ikke skal lægges moms på, siger Bofa-direktøren således i dag.

– Det er ikke simpelt at lave de udregninger.

Det er uklart

Men moms er vel bare 25 procent oveni?

– Ja, men vi har en hel del forskellige ydelser, og det er uklart, hvad der skal regnes med, og hvad der ikke skal, altså hvad der skal betales moms af, og hvad ikke. Det bliver et temmelig stort regnestykke, siger Jens Hjul-Nielsen, som også kan fortælle, at Landsskatterettens afgørelse blev stadfæstet i januar 2021.

Borgerne betaler moms nu på deres dagrenovation, men det, du taler om, og som komplicerer regnestykket, er, at der stadig vil være nogle ydelser, hvor I fortsat skal indkræve moms, mens det for andre ikke er tilfældet?

– Ja, lige præcis. Det er det, vi ikke ved, og derfor kender vi ikke beløbet, der skal afkræves, siger Bofa-direktøren.

I november 2021 modtog bornholmske husejere regningen på renovation, som i gennemsnit steg med 1.300 kroner. Når affaldsgebyret steg, skyldtes det, at regeringen og dens støttepartier i juni 2020 vedtog et nyt affaldsdirektiv, som kræver at alt affald sorteres i 10 fraktioner fra 2022. For de 1.300 kroner ekstra om året vil man på et tidspunkt få indsamlet sit affald, som er sorteret i 10 fraktioner, hvorefter det bliver sendt til 10 forskellige steder, hvor det bliver behandlet og genanvendt på den rette måde, oplyste Jens Hjul-Nielsen til Tidende den 26. november 2021.

Ordningen med de 10 fraktioner er dog stadig ikke trådt i kraft.

Momssagen kort

En kommune fik 21. oktober 2020 ved Landsskatteretten fastslået, at den ikke skal opkræve moms på dagrenovation. Altså skal kommunens borgere ikke betale 25 procent ekstra i moms for at få hentet deres skrald, hvilket ellers i mange år havde været praksis i danske kommuner, deriblandt på Bornholm. Men ifølge Landsskatteretten er de danske kommuners praksis i strid med EU-regler.

Retten fastslog således, at "kommunen ikke skal opkræve og afregne moms ved levering af renovationsydelser til private og grundejerforeninger", som der står i afgørelsen.

Skat har taget afgørelsen til efterretning og arbejder altså på at udforme det såkaldte styresignal, som over for kommunerne fastlægger, hvilken praksis der skal være fremover.

 

 

Fakta

På skat.dk den 19. november 2020 står blandt andet:

"En kommune anmodede om bindende svar på, om kommunen skal opkræve og afregne moms ved levering af renovationsydelser til private og grundejerforeninger.

Skatterådet svarede, at kommunen skal opkræve og afregne moms på disse ydelser. Landsskatteretten ændrede svaret, idet Landsskatteretten fandt, at kommunen ikke skal opkræve og afregne moms ved levering af renovationsydelser til private og grundejerforeninger.

Landsskatteretten henså til, at kommunen er et offentligretligt organ, at den udøvede virksomhed sker i egenskab af offentlig myndighed, og at fritagelsen for afgiftspligten ikke vil kunne medføre en konkurrenceforvridning af en vis betydning.

(...) Kommunens virksomhed med levering af renovationsydelser til private grundejere og grundejerforeninger sker således ikke i konkurrence med private erhvervsvirksomheder, idet der ikke foreligger en retlig mulig konkurrencesituation i forhold til disse. Kommunen blev dermed ikke anset for at være en afgiftspligtig person i forbindelse med levering af renovationsydelser til private grundejere og grundejerforeninger". 

 

 

Peter Juel-Jensen: Hvor er pengene?

Venstres folketingspolitiker har bombarderet Skatteministeriet med spørgsmål for at finde ud af, hvor den for meget indbetalte moms er henne. Indtil videre uden held.

 

Det bornholmske medlem af Folketinget for Venstre Peter Juel-Jensen har i en række skriftlige spørgsmål til skatteminister Jeppe Bruus (S) forsøgt at lokalisere, hvor den moms, som husejerne på Bornholm bliver afkrævet af Bofa, egentlig befinder sig.

Landsskatteretten har fastslået, at der ikke skal afregnes moms ved levering af renovationsydelser til private og grundejerforeninger, men Bofa har siden januar 2021, da Landsrettens afgørelse blev stadfæstet, afventet et såkaldt "styresignal" i forhold til, hvordan sagen skal håndteres.

– Jeg synes, det er mærkværdigt, at man på statens vegne kan opkræve en afgift, som der faktisk ikke er hjemmel til, siger han til Tidende.

– Og at man fortsætter med det.

Men direktør i Bofa Jens Hjul-Nielsen siger jo, at Bofa simpelthen afventer styresignalet for at finde ud, hvordan de præcis skal forholde sig til det, og hvilke penge der skal opkræves?

– Jeg har fuld forståelse for, at det kan være meget svært og kompliceret. Men man opkræver altså noget, man ikke har hjemmel til, og så går jeg, som den lovformelige borger jeg nu engang er, ud fra, at hvis man fra Bofas side opkræver moms, så må pengene gå ind på en særskilt konto. Så jeg har prøvet at spørge Skatteministeriet om, hvor de penge så står henne? Men jeg får bare ikke-svar.

Ekstraregning

Tidende har set både Peter Juel-Jensens spørgsmål og de svar, han har fået fra skatteministeren, og sandt er det, at man ikke bliver synderligt klogere på, hvor pengene rent faktisk er henne.

– Jeg får ingen svar tilbage, men man gemmer sig under Landsskatteretten, og at man ikke har fået lavet styresignalet endnu. Så det hele fortsætter jo!

Man må vel formode, at når styresignalet på et tidspunkt bliver udfærdiget, så må Bofa returnere i det mindste nogle af momspengene til borgerne?

– Jeg så gerne, at når man opkræver for meget hos borgerne , så får de hele beløbet tilbage, siger Peter Juel-Jensen.

Jo, men når jeg siger nogle af pengene, skyldes det, at Jens Hjul-Nielsen forklarer, at der stadig kan være visse ydelser, som der rent faktisk skal betales moms på? Det er jo det, Bofa afventer at få klarlagt.

– Ja, der kan være de usikkerheder, og det skal man naturligvis tage højde for. Men man kunne måske i det mindste stoppe med at opkræve den moms så.

Det kunne måske være med fare for, at folk i stedet efterfølgende vil blive præsenteret for en ekstraregning?

– Det kan man selvfølgelig godt argumentere med, men på et eller andet tidspunkt må det her jo høre op. Og hvorfor er det borgerne, der skal betale for meget til staten? Hvorfor kan staten ikke sige, at nu er der i en lang periode blevet betalt for meget, men nu stopper det. Jeg forsøger bare at følge pengene, at få isoleret, hvor er de henne. Det er vigtigt at få afklaret, hvis man på nogen måde skal have en mulighed for at sende dem retur. Jeg går ud fra, når man opkræver moms, at de penge automatisk bliver overført til staten.

Men trods ni spørgsmål til Skatteministeriet er du ikke blevet klogere på, hvor pengene befinder sig?

– Vi aner stadig ikke, hvor de er, og det er det, der er den store frustration. For vi kan jo ikke som borgere her på øen regne med at få nogle penge tilbage, med mindre vi har en idé om, hvor de er, og hvor mange penge, der rent faktisk er tale om, siger politikeren.

Led og ked

I november 2021 steg regningen på renovation for de bornholmske husejere med 1.300 kroner, fordi affaldet nu skulle sorteres i 10 fraktioner fra 2022.

Kommunalbestyrelsen valgte i foråret 2021, at det udenøs HCS skulle køre dagrenovation for Bofa fra januar 2022 og mindst ni år frem, og mens prisen altså steg for borgerne, leverer HCS, som har hyret det lokale firma Fugato til at stå for dagrenovationen, altså stadig ikke varen.

Hvad siger du til det? Nu har borgerne snart betalt til det i et år – får HCS for mange penge?

– Jeg har ikke her fra min plads i Folketinget nok indsigt i de lokale forhold hos Bofa, men jeg tror, at bornholmerne ser frem til, at vi bliver bedre til at sortere vores affald, fordi det er bydende nødvendigt. Men når tingene ikke kommer til at rulle, får vi en mistillid til hele systemet. Der er sovset rundt i, at folk betaler for meget og så videre, og folk mister tilliden til systemet. Vi kommer ikke videre, før Skatteministeriet fortæller, hvor pengene – som man må formode er overført til dem – er henne. Det er ikke lykkedes endnu at få svar på det, men jeg vil fortsætte med at stille spørgsmål, siger Peter Juel-Jensen.

– Og det er mærkeligt, at folk betaler til noget, som ikke er sat i værk endnu. Det svækker tilliden til skattesystemet. Og jeg er også led og ked af, at Bofas ellers gode navn og rygte skal trækkes igennem det her. Jeg ved ikke, om kommunalbestyrelsen vil lægge rygdækning til, at man stopper med at opkræve momsen under forudsætning af, at man eventuelt senere må sende en ekstra opkrævning. Jeg synes, der bør være nogle politikere, der stiller sig ind foran Bofa og tager kuglerne.