Lokal gruppe har endnu ikke overvundet hindring – derfor står Bornholms Havvind ikke på ansøgerliste

Lokal gruppe har endnu ikke overvundet hindring – derfor står Bornholms Havvind ikke på ansøgerliste
I efteråret 2020 indsamlede gruppen bag en lokalt ejet vindmøllepark underskrifter, i håbet om at Dan Jørgensen ville frigive den statslige reservation på Rønnebakke syd for Arnager. Senere måtte denne placering opgives, da en stor del af havet syd for Bornholm blev udpeget som fuglebeskyttelsesområde. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 13. JUN 2022 • 15:37
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. JUN 2022 • 15:37

Regeringen vil sætte langt flere vindmøller op, og det vælter ind med ansøgninger om kystnære havvindmølleparker, men selvom der arbejdes i kulissen, står Bornholm ikke på nogen af listerne. En reservation i den kommende nationale havplan har fået folkene bag Bornholms Havvind til at tøve med at søge om tilladelse til at indlede en forundersøgelse.

Det går stærkt for tiden med at øge ambitionerne for havvindenergi i Danmark. I et nyt udspil lægger regeringen op til at installere fire gigawatt havvind mere end hidtil planlagt inden 2030.

Regeringen foreslår at lave forundersøgelser til vindmølleparker i et større område af Nordsøen. Derudover skal mulighederne undersøges i Kattegat ud for Grenå og i områder øst for Møn og Falster, skriver Ritzau.

Den nye politiske melding kommer i kølvandet på en nyhed fra Energistyrelsen om, at den inden for kort tid har modtaget 15 ansøgninger fra havvindmølleprojekter nær kysten. Projekterne befinder sig i farvandet ud for Vendsyssel, Thy, Rømø, Sjælland, Lolland og Falster. I forvejen var Energistyrelsen i gang med at behandle ansøgninger i blandt andet Lillebælt, Storebælt og Øresund.

Fraværende på listen over nye kystnære initiativer er Bornholm, men det er ikke, fordi planer om flere havvindmølleparker i Østersøen ikke findes. Folkene bag det ambitiøse Bornholms Havvind-projekt har blot valgt ikke at indsende en ansøgning endnu. Deres foretrukne placering til en havvindmøllepark sydvest for Rønne er nemlig ikke tilgængelig, da en statslig energiudviklingszone i den fremtidige havplan blokerer dette område, som ligger 13 kilometer fra kysten.

Bornholms Havvind har udset sig fire områder langs kysten til opsætning af havvindmøller med en samlet kapacitet på 100 megawatt. To af stederne – arealet sydvest for Rønne og et område ud for Nordskoven – begrænses af havplanens reservationer. De to andre områder ved Slotslyngen og Balka er umiddelbart tilgængelige.

Forperson Helle Munk Ravnborg fortæller, at initiativgruppen venter på at indsende en ansøgning, indtil de har fået en afklaring vedrørende placeringen ud for Rønne, som flest borgere svarede, at de foretrak under et borgermøde i april. En af fordelene ved Rønne-området er, at de lokale møller ville komme til at stå foran en af fremtidens havvindmølleparker til energiøen, der efter planen skal stå klar senest i 2030.

Bornholms Havvind har fundet fire lokationer, der umiddelbart egner sig til opstilling af havvindmøller. Striberne af prikker markerer, hvor de syv møller kan komme på tale. Den foretrukne placering længst fra kysten og området ud for Nordskoven begrænses af en ny udviklingszone for vedvarende energi og energiøer. Illustration: Bornholms Havvind.

Ukonkret svar

Havplanen er ikke endelig vedtaget, og Helle Munk Ravnborg håber, at det vil lykkes at overbevise erhvervsminister Simon Kollerup (S) og andre beslutningstagere om, at der skal gøres plads til det lokale projekt.

Udviklingszonen er rettet mod ”vedvarende energi og energiøer”, og formålet er ”at sikre, at der inden for området kan etableres anlæg og tilhørende installationer til vedvarende energi, tekniske konstruktioner til sammenkobling, behandling og distribution af vedvarende energi,” står der i havplanens høringsmateriale.

Energiøens havvindmøller skal imidlertid stå mindst 15 eller 20 kilometer fra land, men arealreservationen lægger beslag på et større område, der går meget tættere på kysten. Bornholms Tidende har spurgt Energistyrelsen, hvad formålet i det lys er med reservationen, men det er ikke lykkedes at få et direkte svar på spørgsmålet.

I et skriftligt og mere generelt svar lægger kontorchef Jonas Axelgaard lægger vægt på, at hidtidige arealreservationer vil blive ophævet for at gøre plads til nye projekter gennem åben dør-ordningen, der netop er blevet ændret:

– De statslige arealreservationer har generelt til formål at sikre områder til fremtidige udbud. Det fremgår af den politiske aftale ”Aftale om justering af åben dør-ordningen for VE-anlæg på havet” af 2. juni 2021, at aftalen skal muliggøre, at statslige arealreservationer på havvindsområdet i udgangspunktet kan løftes. Der er lagt op til, at der tages samlet stilling til, hvilke statslige arealreservationer, der kan hæves i forbindelse med at lovforslaget, der følger op på den politiske aftale, træder i kraft, siger Jonas Axelgaard fra Energistyrelsen.

Lovforslaget, der også kan bane vejen for også Bornholms Havvinds projekt, men ikke ændrer på udviklingszonen, forventes at træde i kraft 1. juli 2022.

Blot en forundersøgelse

Den store interesse for andre havvindmølleprojekter i det kystnære område bekymrer ikke Bornholms Havvind.

– Hvis ikke der er mange myndighedsressourcer, og vi kommer sidst i køen, vil det være trist, men jeg ved også, at de har ansat flere i Energistyrelsen til at tage sig af opgaven, siger Helle Munk Ravnborg til Tidende.

Ansøgerne ønsker at få tilladelse til at gennemføre forundersøgelser, og i de fleste tilfælde har ansøgningerne været mangelfulde, viser Energistyrelsens screening. En forundersøgelsestilladelse indebærer er ikke det samme som en tilladelse til at opstille vindmøller på lokaliteten, men sikrer alene, at undersøgelsen kan gennemføres.

Putins gas

I regeringsudspillet foreslås det frem mod 2030 at femdoble mængden af havvind fra 2,3 gigawatt, der er opstillet i dag, til 12,9 gigawatt. Heraf ville Bornholms Havvinds park kunne bidrage med knap 1 procent. Ambitionen er, at den skal stå færdig og tages i brug i 2025/26.

Den nationale indsats drives både frem af den grønne omstilling og sikkerhedspolitik,

– Danmark skal have langt mere havvind, end vi har i dag. Det skal vi, fordi vi skal blive frie af Putins gas, siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) til Ritzau.

Tidende forsøgte i maj at få en kommentar fra klima-, energi- og forsyningsministeriet om det reserverede areal sydvest for Rønne, men ministeriets presseafdeling er aldrig vendt tilbage på henvendelserne.

Fakta

Afstemning om fire placeringer

Ved borgermødet i april stemte de 75 tilstedeværende om, hvilke(t) af de fire potentielle steder de foretrak.

Placeringen ud for Rønne fik størst opbakning med 45 tilkendegivelser, fulgt af Nexø/ Balka med 33 tilkendegivelser, Nordskoven med 24 tilkendegivelser og Slotslyngen med 15 tilkendegivelser. Hver af de fremmødte kunne pege på op til to placeringer.

Rønne-området befinder sig 13 kilometer fra land, mens afstanden fra kysten til den nærmeste mølle er 5-6 kilometer på de tre andre placeringer.

I det seneste oplæg antager initiativgruppen, at der skal opstilles syv vindmøller á 15 MW, der har en totalhøjde på knap 270 meter.