Wermelin om affaldet: 'Det er noget rod lige nu'

Wermelin om affaldet: 'Det er noget rod lige nu'
Lea Wermelin følger affaldsudviklingen på Bornholm tæt. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 28. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
28. SEP 2022 • 05:30

Affaldssagen på Bornholm er noget rod, og det skal der styr på. Det siger miljøminister Lea Wermelin (S), der deler bornholmernes frustration over den nuværende situation.

Miljøminister Lea Wermelin følger nøje med i, hvordan det går med at implementere den nye affaldsordning på Bornholm.

– Jeg tror, mange bornholmere har været klar til at sortere mere og gøre en forskel for miljø og klima, men så er der jo kommet alle de andre ting oveni, der gør, at det har været noget rigtig rod, siger Lea Wermelin til Tidende.

Miljøministeren var i 2020 med til at præsentere en plan for, at alle danskere skulle til at sortere affald i ni forskellige fraktioner. Oprindeligt var det planen, at kommunerne skulle være klar i 2021, men da langt fra alle var klar, heriblandt Bornholms Regionskommune, blev der givet dispensation, så landets kommuner skulle sortere mere i 2022. Den nye affaldsordning er endnu ikke igangsat på Bornholm, og Lea Wermelin forstår og deler frustrationen over, at der endnu ikke er fundet en løsning.

– Vi har alle sammen en interesse i, at når vi laver så store forandringer, så skal det gå så nemt som muligt for borgerne. Vi betaler allerede lokalt på Bornholm for en løsning, der ikke er der, og som nu ser ud til at blive forsinket yderligere. Det er selvfølgelig noget, folk reagerer på, fortæller den bornholmske minister.

Mulighed for dispensation igen

Fra sin plads på Christiansborg har Lea Wermelin ikke noget at gøre med, hvordan kontraktforholdet mellem Bofa og HCS forholder sig.

– Som jeg hører det på diskussionen, der kører lige nu, er det et spørgsmål om udbuddet, og det er selvfølgelig en lokal afgørelse, hvordan man håndterer det. Det kan jeg ikke blande mig i fra Christiansborg af, siger hun og erkender, at der kan være udfordringer lokalt, som gør det sværere at indføre den nye ordning end andre steder i landet.

Som det står lige nu, skal alle landets kommuner være klar til at sortere i de forskellige fraktioner inden udgangen af 2022, men Miljøstyrelsen har åbnet for, at der igen kan søges dispensation, hvis den enkelte kommune ikke kan nå at blive klar inden deadline. I en mail til Tidende har Miljøstyrelsen oplyst, at der kun kan opnås dispensation, hvis kommunen har været i dialog med Miljøstyrelsen og i øvrigt opfylder en række kriterier. Kriterierne kan man læse om i faktaboksen i bunden af artiklen.

Om Bornholm opfylder de kriterier, og hvorvidt det er muligt at opnå dispensation, ligger dog ikke på Miljøministeriets og Lea Wermelins bord.

– Jeg er interesseret i, at vi lytter til de vanskeligheder, der kan opstå undervejs. Det er også derfor, at vi har givet muligheden for dispensation, men det er Miljøstyrelsen, der laver den faglige vurdering, når kommunerne ansøger, siger miljøministeren.

Uanset hvad, er affaldssituationen noget, som Lea Wermelin håber, der snart findes en løsning på for bornholmerne.

– Borgmesteren må sætte sig for bordenden og finde en god vej frem. Kommunen er også meget velkommen til at tage fat i Miljøstyrelsen, og så hjælper de så meget, som de overhovedet kan. Jeg tror, alle bornholmere synes, det er noget rod lige nu, og det skal der styr på.

 

Miljøstyrelsens kriterier for dispensation

Alle kommuner har fået mulighed for at ansøge om fornyet dispensation vedr. henteordningerne for de ni fraktioner pr. september 2022 - forudsat at de har været i dialog med Miljøstyrelsen.

Der er to muligheder for at søge dispensation. Disse er oplistet herunder.

a. Kommunen ikke kan få leveret materiel/udstyr inden den 1. januar 2023:

Det er muligt at få dispensation, hvis

  • kommunen har indgået en kontrakt om levering af udstyr inden 31.december 2022.

Dette forudsætter, at kommunen kan dokumentere, at den ikke kan få leveret materiel/udstyr inden den 1. januar 2023.

  • kommunen inden den 1. januar 2023 har udbudt indsamlingsopgaven/levering af materiel/udstyr for affaldsfraktionen, men ikke har fået tilbuddene i hus før 1. januar 2023.
  • kommunen forventer at materiel leveres, men ikke kan nå at udrulle henteordningerne inden den 1. januar 2023. Dette forudsætter at kommunen kan dokumentere overfor Miljøstyrelsen, hvornår leveringen forventes at ske.

Dermed vil der kunne gives dispensation til kommuner, der eksempelvis forventer at få leveret udstyr medio december.

b. Kommunen har områder med større logistiske udfordringer:

Det er muligt at få dispensation hvis kommunen har områder med større logistiske udfordringer. Dette forudsætter dokumentation overfor Miljøstyrelsen for, at kommunen har et eller flere områder med større logistiske udfordringer i forhold til at etablere indsamling af husholdningsaffald som en henteordning. Dispensation forudsætter derudover, at kommunen inden for deres nuværende dispensationsfrist har indgået kontrakter om indsamling af affaldsfraktionen som en henteordning.

En sådan dispensation kan give mere tid til den praktiske implementering af henteordningerne i områder med større logistiske udfordringer samt dialog med borgerne/borgergrupper om placering af indsamlingsbeholdere (f.eks. i sommerhusområder)

Kilde: Miljøstyrelsen