Forening klager over Folkemødets ungdomscamp på fredet areal

Forening klager over Folkemødets ungdomscamp på fredet areal
Fredningsnævnet mødtes i marts med repræsentanter fra høringsberettigede foreninger og Naturstyrelsen, som ejer området. Arkivfoto: Holger Larsen
MILJØ | Torsdag 13. juli 2023 • 08:58
Af:
Jesper Dollerup MervedJ
MILJØ | Torsdag 13. juli 2023 • 08:58

Folkemødedeltagere og naturområdet ved Madsebakke er bedst hver for sig. Det mener Foreningen Bornholm, som har klaget over Fredningsnævnets afgørelse, der giver Folkemødet dispensation til at have ungdomscamp i området.

"Madsebakken og Folkemødets ungdomscamp er bedst hver for sig".

Sådan lyder overskriften fra Foreningen Bornholm, der onsdag holdt generalforsamling. Her var det store samtaleemne kommunen og Folkemødets ønske om at bruge et seks hektar stort areal til et midlertidigt campingareal i fire uger om året (uge 22-25) i forbindelse med Folkemødet var på tapetet.

Planen er, at der i Madsebakke-området, også kaldes Danmarks vigtigste helleristningsområde, skal bo op til 7.000 mennesker i telte og hytter under Folkemødet. Området blev fredet i 2011, og det omfatter et areal på 43 hektar, hvoraf staten ejer 26 hektar og Bornholms Regionskommune en hektar.

De resterende 16 hektar ejes dels af private og af Foreningen Bornholm. Konkret er det området ved Samuels Høj, Folkemødet har kastet sin kærlighed på, der ejes af Naturstyrelsen, og tilbage i marts gav Fredningsnævnet for Bornholm dispensation til, at planerne om at have ungdomscamp i området kan fortsætte. En afgørelse som Foreningen Bornholm ikke forstår.

"Op mod 10.000 folkemødedeltagere er ikke foreneligt med lærker, viber, enebærbuske, gøgeurt og fredede frøer på et kommende naturområde ved Madsebakke. Det er ikke foreneligt, og næppe en god løsning for hverken ungdomscampen eller naturen", lyder det fra Foreningen Bornholm, der derfor også har klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet over Fredningsnævnets afgørelse.

Risiko for ubodelig skade

Folkemødet har hidtil haft ungdomscampen på boldbanerne i Allinge, hvor der har været plads til godt 2.000 unge mennesker.

Men nu vil man gerne udvide det område, fortalte Folkemødets kommunikationschef Pelle Nybirk tidligere på året til Tidende.

– For at vi kan holde priserne nede i et niveau, hvor vi kan fortsætte med at holde Folkemøde på Bornholm. Derfor vil det bare være dejligt at kunne give flere gæster et tilbud om, at man kan slå sit telt op på en mark, hvor vi sørger for, at der er toilet og bad, lød det fra Pelle Nybirk.

Foreningen Bornholm forklarer i beretningen, at man bakker op om en ungdomscamp, så flere unge kan deltage i Folkemødet til en pris, som er til at betale. Bare ikke ved Samuels Høj.

"Foreningen Bornholm foreslog derfor andre placeringer, da Fredningsnævnet afholdt besigtigelse i området. Vi mener, at ungdomscampen skal placeres et sted, hvor de unge kan få lov til at være unge og kåde, og hvor der ikke er risiko for, at for eksempel brug af engangsgrill en glad sommeraften under Folkemødet laver ubodelig skade på det store helleristningsfelt på Madsebakken".

Foreningen mener generelt, at fredningerne på Bornholm er under pres med mange ansøgninger om dispensationer, og et fredningsnævn, der ifølge Foreningen Bornholm er pragmatisk og ofte giver lov.

"Vi ser det som Foreningens Bornholms opgave at være fredningernes vogter. Især for de fredninger, som er relevante i forhold til foreningens formålsparagraf, og hvor foreningen har været involveret i fredningen."

Det vides ikke, hvornår Miljø- og Fødevareklagenævnet er klar med en beslutning om klagen over Fredningsnævnet for Bornholms afgørelse.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT