Ærgerlig Trøst om HCS’ kontraktbrud: Vi undersøger, om borgerne kan få penge retur

Ærgerlig Trøst om HCS’ kontraktbrud: Vi undersøger, om borgerne kan få penge retur
Jacob Trøst – her i forbindelse med et besøg på Bofa i februar – investerede i begyndelsen af året en del tid på at sætte sig ind i problematikken omkring de stigende takster ved overgangen til det nye affaldssystem. "Den fortælling var svær i forvejen, og det bliver endnu sværere nu", siger han om prisforhøjelsen til en affaldsordning, der lader vente på sig. Arkivfoto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | ABONNENT | 24. SEP 2022 • 11:25
Jakob Nørmark
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
24. SEP 2022 • 11:25

Det er ikke muligt at få oplyst, hvad der er kernen i konflikten mellem affaldsselskabet HCS og Bornholms Regionskommune/Bofa. For kommunen er det for øjeblikket afgørende at overholde forpligtelserne i kontrakten, understreger borgmester Jacob Trøst (K).

 

Fredag aften offentliggjorde regionskommunen nyheden om, at HCS ikke når at blive klar med den nye affaldsordning inden 27. november. Det skete efter kommunalbestyrelsen torsdag aften med deltagelse af kommunens advokat havde behandlet "kontraktforhold" på et lukket punkt.

For Bofa og kommunens direktion venter der nogle hektiske dage, men hvad der skal ske nu, og hvorfor HCS ikke kan leve op til tidsfristen, vil Bofas direktør, Jens Hjul-Nielsen ikke dele med offentligheden.

– Jeg har ingen kommentarer ud over det, der står i pressemeddelelsen.

Planlægger I nu at køre videre med den eksisterende affaldsordning efter 27. november?

– Ingen kommentarer – jeg henviser til pressemeddelelsen, siger Jens Hjul-Nielsen lørdag formiddag til Tidende

Kortfattet pressemeddelelse

Fredag aften offentliggjorde kommunen denne tekst om affaldsordningen:

HCS bliver ikke klar med den nye affaldsordning i november

​HCS A/S Transport & Spedition (HCS) har meddelt kommunen, at de ikke vil være klar senest den 27. november i år med den nye affaldsordning, hvor affaldet sorteres i flere fraktioner. Det er i strid med den kontrakt, der er indgået med selskabet. Lige nu pågår der derfor en dialog mellem henholdsvis kommunens og HCS’ advokat om det videre forløb. Når der er nået en afklaring i sagen, vil vi informere yderligere, indtil da kan kommunen desværre ikke oplyse om yderligere.

I fredagens nyhed om affaldsordningen skriver kommunen, at forsinkelsen "er i strid med den kontrakt, der er indgået med selskabet.".

Datoen 27. november – en søndag i øvrigt – er ikke tilfældig. Dagen falder præcist 14 måneder efter, at daværende direktør for HCS Klaus Egebo Jakobsen underskrev kontrakten om affaldsindsamling på Bornholm. Kontrakten giver HCS mulighed for en sen opstart, hvis visse betingelser opfyldes, men "perioden kan maksimalt være 14 måneder fra Renovatørens underskrift af kontrakten, inkl. eventuel indfasning", står der i kontrakten, som Tidende har fået aktindsigt i.

Det følgende afsnit handler om de økonomiske konsekvenser for renovatøren, hvis "affaldsindsamlingsordningen ikke er fuldt idriftsat på tidspunktet for starten af driftsperioden", er HCS "alene berettiget til 70 % af vederlaget for indsamling af restaffald og de øvrige fraktioner, der faktisk indsamles".

Borgmester Jacob Trøst (K) fortæller, at spørgsmålet om størrelsen på dagrenovationstaksterne, der steg med næsten 40 procent fra begyndelsen af 2022, selvom HCS og Bofa langtfra var klar, har optaget ham, siden han overtog posten i januar. Et aspekt i den juridiske tvist med HCS er at finde ud af, om misligholdelsen af kontrakten kan føre til en tilbageførsel af penge til borgerne, bekræfter han.

– Det er selvfølgelig noget, vi undersøger, om der er mulighed for. Der er flere ting i Bofa-problematikken: taksterne, moms, adgangsveje og kontrakten. Det er mange ting på én gang, og vi arbejder på det hele. Vi gør virkelig, hvad vi kan for at løse det her på bedst mulige måde og den billigst mulige måde, siger Jacob Trøst til Tidende.

Hemmelig afstemning

Kommunalbestyrelsen tog stilling til sagen i torsdags, og der fandt en afstemning sted, mens byrådssalen var lukket land for pressen. Det fremgår af referatet, at en indstilling blev vedtaget med et flertal bestående af Enhedslisten, Konservative, Socialdemokratiet, Venstre og Kristendemokraterne, mens Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten stemte imod. Hverken Jacob Trøst (K) eller Helle Munk Ravnborg (EL), forperson for natur-, miljø- og planudvalget, der også havde drøftet det hemmeligholdte punkt, vil røbe, hvad afstemningen handler om. Trøst fortæller, at et fokuspunkt for kommunens ledelse er at overholde kontraktens bestemmelser til punkt og prikke.

– Vi skal i hvert fald stille os bedst muligt i forhold til, at vi overholder vores del af kontrakten. Hvis HCS ikke overholder deres del, vil der være nogle konsekvenser, og det giver kontrakten mulighed for.

Hvad er grunden til, at HCS ikke går i gang til tiden?

– Jeg kan ikke sige præcist, hvad det er. De har meddelt, at de ikke kan starte i november. Det er noget kontraktligt, hvor der er nogle uoverensstemmelser, siger borgmesteren.

Han tilføjer, at drøftelserne i de kommende dage og uger overlades til de to parters jurister.

– Vi står med en kontrakt, som vi bliver nødt til at arbejde med. Uanset hvad vi ender med, er det en ærgerlig udvikling. Skulle vi ende med et ophør af kontrakten, vil det både koste tid og penge, siger Jacob Trøst, der minder om, at HCS' bud var væsentligt billigere end de øvrige tilbudsgivere.

Helle Munk Ravnborg påpeger også, at det vil være problematisk for kommunen at opgive kontrakten, selvom det er en juridisk mulighed.

– Det er et brud på betingelserne, men om det ligefrem er et kontraktbrud, så kontrakten kan rives i stykker, det er for tidligt at sige.

– Skulle vi stå med en kontraktophævelse, starter vi jo forfra, og det vil blive en proces med vældigt lange udsigter, siger Helle Munk Ravnborg og bemærker samtidig, at Bornholms Regionskommune ikke kan "sno sig udenom", så længe Folketingets regler for affaldsordninger og øget sortering er gældende.

– Jeg synes, det er møgirriterende – en helt forbistret situation, siger hun.

Fortsætter som nu

Hverken Helle Munk Ravnborg eller borgmesteren kan sige noget om, hvornår bornholmerne vil få vished om, hvordan affaldsindsamlingen skal foregå sidst på året og i begyndelsen af 2023.

– Det ved jeg ikke, for jeg sidder ikke med inde i det rum, hvor vi og vores advokater forhandler. Jeg håber, vi snart kan vende tilbage, når vi ved noget mere, siger Helle Munk Ravnborg.

Jacob Trøst oplyser, at der er flere tænkelige scenarier i spil, men at bornholmerne skal forvente at køre videre med den nuværende affaldsordning, indtil en renovatør er klar til at tage hul på den udvidede affaldsindsamling med øget sortering hos husstandene.

– Det er min klare overbevisning, at vi fortsætter som nu, indtil der sker noget andet. Og der er ingen tvivl om, at bornholmerne får hentet deres affald, fastslår borgmesteren.