To garvede kunstnere udstiller deres alsidige værker i Rønnes industrielle galleri
Peter Gildberg (tv.) og Jan Kuloj tager her opstilling i hjørnet, der fungerer som skillelinje mellem deres billeder. Bag Gildberg ses et af hans større malerier, mens Kuloj står foran et par af hans motiver lavet med emalje. Foto: Jacob Jepsen

KUNST | BORNHOLM | GRATIS
28. AUG 2021 • 11:00
Jakob Nørmark
Journalist

To garvede kunstnere udstiller deres alsidige værker i Rønnes industrielle galleri

Galleri M på Rabækkevej ligger på kanten af Rønnes industrikvarter i rustikke bygninger, som kunstnere og kunsthåndværkere de seneste år har fået øjnene op for. I de kommende to uger præsenterer billedkunstnerne Peter Gildberg og Jan Kuloj deres værker.

– Vi matcher hinanden. Vi er begge to kommet i kasketalderen, bemærker rønneboen Peter Gildberg til fotografen, som er i gang med at forevige de gamle kunstnerkammerater i det rå-industrielle lokale, hvor de torsdag eftermiddag hængte billeder op.

Siden 1983, hvor de deltog på et kunstkursus i Rønne, har de kendt hinanden. Emaljekunstneren Jan Kuloj flyttede for fem år siden til Tryggelev på Langeland, men er nu et smut tilbage på Bornholm med sine naturfarvede landskabsværker på papir. De hænger side om side med Peter Gildbergs udvalg af større olie- og akrylmalerier og mindre billeder i grafik og akvareller eller kombinationer af de to teknikker.

Fællestrækket i billederne er horisontlinjen, og udstillingen har af den grund fået titlen "Horisont".

– Jeg gik rundt og kiggede på mine ting og så, at der var en tendens til mange horisonter for tiden. Og jeg ved, at Jan arbejder med horisonter, forklarer Peter Gildberg.

Et udpluk af Peter Gildbergs billeder, der venter på at blive hængt op. Til venstre står et par værker, der er skabt med en blanding af raderinger (grafik) og akvarel. Foto: Jacob Jepsen

Historiefortællere

At bygge en udstilling op omkring horisonter appellerede til billedkunstnerne på grund af ordets overførte betydning. Der er både ydre og indre horisonter på spil, og motiverne indeholder – med duoens egne ord – stemninger, betragtninger, dramatiske begivenheder og uventede landskaber.

– Vi maler ikke abstrakt, men er en slags historiefortællere, understreger Jan Kuloj.

Han har i mere end to årtier arbejdet med emalje, oftest på klinker og i sort-hvid. På det seneste er han begyndt at bruge farver på papir. Emaljen påføres i pulverform, og med en spartel kan Jan Kuloj trække linjer på papiret, inden det brændes i ovnen ved 350 grader i en håndfuld minutter. Metoden kan gentages, hvis billedet skal have flere lag.

– Den er meget speciel, for jeg er den eneste, der laver det, siger Jan Kuloj om emaljeteknikken, som dog har det med at stjæle fokus.

– Når jeg snakker om det, handler det altid om teknik frem for mine billeder.

Jan Kulojs motiver spænder fra en camping i skummelt aftenlandskab til et billede med titlen "Fred", der refererer til bedstefarens deltagelse som tysk soldat i 1. verdenskrig.

På den modsatte væg udfolder Peter Gildbergs sig med pangfarver, raderinger og finurlige kombinationer af motiver.

– Billedet er et åbent felt for mig, hvor alt kan ske.

Jan Kulojs teknik med emalje på papir praktiseres ikke af andre herhjemme, fortæller kunstneren. Papirets tekstur har stor betydning – er det groft, fremkommer et meget kornet udtryk. Foto: Jacob Jepsen

Om udstillingen

Udstillingen "Horisont" løber fra den 29. august til 10. september, og der er åbent alle dage kl. 11-17.

Lørdag den 28. august er der fernisering mellen klokken 15 og 17, og undervejs vil Peter Gildbergs folkrock-duo Skulpturdrengene spille nogle numre.

Galleri M ligger på Rabækkevej 8 og tilhører Mogens Vibe, der har værksted i et tilstødende lokale.Flere nyheder