Tekstildesigneren Iben: Nej, jeg kan ikke leve af det

Tekstildesigneren Iben: Nej, jeg kan ikke leve af det
Iben Birch Bech i sit nye værksted i Tejn. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 15. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
15. SEP 2022 • 05:30

Tekstildesigneren Iben Birch Bech bruger plantefarver og blomstertryk i sit design. Hun deltager i Bornholm Craft Weeks med åbent værksted og workshops i Tejn.

 

Hvorfor spørger folk altid, om man kan leve af det, spørger Iben Birch Bech. Hun er kunsthåndværker og tekstildesigner, og for et halvt år siden åbnede hun værksted og butik på havnen i Tejn med Smedjen som nabo og bryggeriet Penyllan og Isværket indenfor minicykelafstand.

– Det er fordi journalister elsker alt hvad der er målbart. Tal og data og frem- og tilbagegang. Hvordan er det gået i forhold til sidste år. ... den slags, svarer Tidendes udsendte.

Iben Birch Bech kan ikke leve af at sælge sine silketørklæder med øko-print. På sigt er det selvfølgelig drømmen, men den 42-årige kunsthåndværker har en erfaring, både i livet og i sit erhverv, der gør, at hun er realistisk.

Derfor har hun flere jobs. Hun er museumsvært på Bornholms Kunstmuseum i Rø, gæsteunderviser på højskolen og tager hvad der kommer af ad hoc-opgaver og workshops.

 

Man skal sanke efter egen æstetik

I den kommende weekend holder Iben Birch Bech fire Craft Weeks-workshops, som afspejler hendes mission. At lave tekstil som er hundrede procent fri for kemi.

– Jeg kalder det familieworkshops, for jeg bryder mig ikke om, at det hele skal være så perfekt og akademisk. Det er sjovest, når tingene er barnlige. Det skal man være med på, når man er her hos mig, også når man er voksen. Man skal sanse og opleve, at ting bare opstår, siger Iben Birch Bech.

I den ene workshop skal deltagerne fremstille planteplakater med brug af plantefarver og saks. I den anden anvendes den japanske bladtryksteknik hapa zome, hvor man hamrer pigmentet fra blade og blomster ned i stoffet.

Begge workshops starter med en ud-af-værkstedet oplevelse.

– Vi skal ud at sanke. Deltagerne indsamler efter egen æstetik og nysgerrighed. Og så får man hver sin lille arbejdsstation her i værkstedet, og så prøver man sig frem.

 

Iben Birch Bech arbejder på sit bidrag til Porcelænsbryllup - et kollektivt værk, fremstillet af 30 af ACABs medlemmer i anledning af kunsthåndværkersammenslutningens 20 års jubilæum. Foto: Jacob Jepsen

 

Solgte lejligheden på Østerbro

Iben Birch Bech er opvokset i Sandkås og flyttede tilbage til Bornholm i 2016. På det tidspunkt havde hun færdiggjort uddannelsen som tekstildesigner på Danmarks Designskole, Det Kgl. Akademi og Rhodes Island School of Design og boede i en lille lejlighed på Østerbro med mand og barn. Efter otte år på meget få kvadratmeter og skiftende jobs besluttede familien at tage springet til Ibens fødeø.

– Vi solgte simpelthen lejligheden på Østerbro og flyttede til Rønne. Efter et år købte vi et hus i Tejn og flyttede ind året efter, siger hun.

Siden er endnu et barn kommet til, manden har studeret, og Iben har arbejdet for at få økonomien til at hænge sammen. Men drømmen om eget værksted har hele tiden luret i baghovedet, og i 2021 fik hun mulighed for at leje Tejn Smedeforretnings gamle kontorlokaler.

 

Valnødder og figner på print

Iben betegner sin første sæson med butik og værksted som sjov.

– Det har været dejligt endelig at få et sted, hvor jeg bare kan udfolde mig. Det sanselige betyder meget, både for mit arbejde men også for at jeg kan holde ud at være et sted, siger Iben Birch Bech og forklarer, at hun som tekstildesigner har haft svært ved at acceptere det store forbrug af kemikalier, som kendetegner den kommercielle del af branchen.

– Man bruger det for, at tøjet holder længere, men det er jo ligesom gift, og jeg har det simpelthen forfærdeligt med at hælde gift ud i vasken, siger hun.

Tørklæder, beklædning og tekstiler i store mængder ligger i bunker og hænger ned fra loftet i det lille værksted på Havnevej. Her lugter ikke af kemikalier men af roser, og det skyldes at alt, hvad Iben Birch Bech fremstiller, er 100 procent organisk.

– Jeg laver tekstiler med blomsterprint uden brug af kemikalier. Og så farver jeg med naturfarver. Man har altid brugt planter og blomster til indfarvning, ligesom man bruger kartofler til plantetryk i skolen, og jeg bruger også valnødder og figner fra haven og kamilleblomster og rølliker, jeg finder på vejen, fortæller Iben Birch Bech.

 

Jakke af brugte duge og gamle lagner

I forbindelse med åbningen af værkstedet har Iben Birch Bech desuden indgået et samarbejde med Berendsen/Elis, som leverer duge og sengetøj til blandt andet hotel- og restaurationsbranchen. Tidligere blev tekstilerne kasseret og brændt, hvis der kom huller i eller pletter på.

– Nu bliver de givet til designere og alle mulige andre, som er med på at give det et friskt pust.

Tekstilerne fra Elis har fået en tur i Ibens plantefarvebad og hænger nu på bøjler i form af kimonojakker af japansk tilsnit. Iben Birch Bech er selv iført en kort kimono i sarte pastelfarver.

– Den er syet af en blanding af brugte lagner, duge, sengelinned og silke, som er naturfarvet og syet op. Silken er printet med figner ude fra min have. Det er elegant og høj kvalitet. Tænk, at man bare har brændt det før, siger Iben Birch Bech med skrækken malet i ansigtet.

 

Brugte tekstiler fra virksomheden Berendsen/Elis farves og bruges til fremstilling af beklædning i Iben Birch Bechs værksted. Foto: Jacob Jepsen

 

Det handler også om mod

Iben Birch Bech er lykkelig over, at hun efter mange års tilløb endelig kan få lov til at fordybe sig i arbejdet med plantefarvede tekstiler og øko-printede silketørklæder. På hylderne ligger også øreringe med perle-påhæng fra Finkelstas og akryl-smykker designet af Iben Birch Bech.

– Men kan man leve af det?

Iben Birch Bech griner.

– Nej, det kan man ikke. Men det er heller ikke det, der er pointen. Det handler også om mod. Modet til at turde stå ved sine drømme. Hvorfor snakker man aldrig om det? Men jo, økonomien er bedre end sidste år, siger Iben Birch Bech og går ind for at gøre klar til dagens workshop.

Det er humøret også, ser det ud til.

 

 

Iben Birch Bechs program i Craft Weeks:

17. september: Planteplakat-workshop for familier

18. september: Hapa Zome plantetryk-workshop for familier

21. september: Åbent værksted