Tæt på premiere: 'Vi har rigtig meget om bornholmske problemer'

Tæt på premiere: 'Vi har rigtig meget om bornholmske problemer'
Årets sommerrevyhold. Foto: Jesper Dollerup Merved.
NYHED | ABONNENT | 23. JUN 2022 • 16:17
NYHED | ABONNENT
23. JUN 2022 • 16:17

Årets sommerrevy nærmer sig med hastige skridt, og de sidste forberedelser er i gang i Kyllingemoderen.

– Man forbereder jo nærmest et helt år i forvejen. Og nu er vi nået så langt, hvor der kun mangler det sidste, siger skuespiller og revydirektør, Søren Hauch-Fausbøll, da Tidende møder ham torsdag i Kyllingemoderen.

Her var pressen inviteret til en lille smagsprøve på, hvad publikum kan forvente, når sommerrevyen får premiere fredag den 29. juni.

Den traditionsrige Bornholms Sommerrevy har i år fået navnet Pip Pip Hurra!, og det foregår igen under kyndig ledelse af Søren Hauch-Fausbøll og Gunvor Reynberg, der er spillende instruktør. Selvom man er en rutineret revyskuespiller, så kribler det alligevel lidt ekstra i maven, når man kommer hjem til Bornholm, fortæller Søren Hauch-Fausbøll.

– Jeg kan godt mærke et lille ekstra pres. Selvfølgelig også fordi jeg sammen med Gunvor er chef. Men der er store forventninger. Bornholmerne har store forventninger til revyen, siger han.

Det ansvar og pres kan skuespiller Joakim Lind Graae Tranberg også godt mærke. Han fik sin debut på Bornholms Sommerrevy i 2019, og bornholmeren kan godt fornemme, at der hviler et ansvar.

– Jeg glæder mig altid til at komme hjem til Bornholm, men det er også meget angstprovokerende for mig, fordi jeg er på hjemmebane. Så jeg er altid lidt ekstra nervøs, fordi jeg vil gerne have, at det bliver rigtig godt, når jeg er herhjemme. Så bornholmerne bliver glade, og man ikke skal møde dem i Netto, og de siger: ’Det var sgu noget lort Joakim’, fortæller han og tilføjer.

– Men det giver også ekstra gejst.

Lange næster og stråhatte på scenen. Foto: Jesper Dollerup Merved


Nye ansigter

Udover de tre gamle kendinge kan man også glæde sig til at opleve to nye ansigter, når Bornholms Sommerrevy folder sig ud hen over sommeren. De nye ansigter i revytruppen er Marianne Gonnov Bøgelund, der er ny skuespiller, og Johann Gustav, som er revyens nye kapelmester.

– Jeg kendte en del til Bornholms Sommerrevy i forvejen, fordi jeg kender Gunvor rigtig godt og har spillet med hende mange gange, så jeg har hørt en del om det.

– Jeg var slet ikke i tvivl, da jeg blev spurgt. Det har været en kæmpe drøm, siden jeg så revy inde på Rønne Theater. Det er spændende og et dejligt hold, jeg er kommet på, siger en begejstret Marianne Gonnov Bøgelund.

Hun har lavet skuespil i mange år, men det er første gang, at hun kaster sig over revy-genren. Det gælder også for Johann Gustav, der er pianist og især har arbejdet med jazzmusik tidligere.

– Det er fedt og spændende. Det er sjovt at prøve noget nyt. Jeg har ikke været med til den her form for produktion før, så det er spændende at se, hvad der skal til, fortæller Johann Gustav.

Han er ikke er født på Bornholm, men er opvokset i Østerlars, og det spillede også ind, da han sagde ja til at være med i sommerrevyen.

– Jeg har lige fået en lille dreng for fire uger siden, så det her var en måde at arbejde hen over sommeren uden at skulle køre land og rige rundt. Og så er det fedt at komme til Bornholm. Jeg er jo opvokset her, så at komme tilbage en hel måned er bare fedt, siger den nye kapelmester.

Ifølge Joakim Lind Graae Tranberg er det gået meget nemt med at få de nye ind på holdet. Han tilskriver i den forbindelse Bornholm en del af æren.

– Jeg tænker – nu har jeg ikke spurgt dem – men det er måske lidt nemmere at falde til her, fordi der ikke er helt lige så meget fart på, som der måske kan være i København, siger den bornholmske skuespiller.

Her kan man få en lille smagsprøve på sommerrevyen. Video: Jesper Dollerup Merved.


Bornholms revy

En af de vigtigste opgaver med Bornholms Sommerrevy er at vise, at det er en revy til bornholmerne, mener Søren Hauch-Fausbøll.

– Vi bryster os jo af at være den mest lokale revy i Danmark, fordi vi har rigtig meget om Bornholm og bornholmske problemer. Jeg tror også, det er derfor, at bornholmerne støtter os så meget, fordi de ved, at det er en revy for dem, siger han og fortsætter.

– Turister er selvfølgelig også hjerteligt velkommen. Det giver jo også noget andet. Jeg har hørt fra flere turister, der har set revyen, hvor de måske ikke lige har forstået en sang eller lignende, men så er der en bornholmer ved siden af, som lige har kunne forklare, hvordan tingene hænger sammen. På den måde kommer der en lille samtale mellem publikum, og det kan være med til at give turisterne et bedre indblik i Bornholm, fortæller revydirektøren.

Mantraet, om at det skal være en revy for bornholmerne, er Joakim Lind Graae Tranberg stor tilhænger af.

– Både Gunvor og Søren har en indstilling om, at det skal være en bornholmsk revy. Og det synes jeg er virkelig vigtigt. Det ville jeg i hvert fald selv kunne lide, hvis jeg skulle se sådan noget her. At man kan mærke, at det er lavet til bornholmerne, siger han.

De sidste forberedelser er i gang i Kyllingemoderen. Foto: Jesper Dollerup Merved. 

Ikke helt klar endnu

Selvom der kun er godt en uge til, at det bliver alvor og publikum begynder at fylde Kyllingemoderen, så mangler de sidste detaljer stadig at falde på plads, fortæller Søren Hauch-Fausbøll. Og selvom han er sikker på, at de nok skal blive helt klar, så begynder nerverne også at melde sig.

– Jeg slipper aldrig nervøsiteten helt. Nu har jeg lavet skuespil i 40 år, men jeg er altid en lille smule nervøs. Men det gør også, at man bliver levende, og det ikke bare bliver noget, man rabler af, siger han.

Marianne Gonnov Bøgelund kan også godt mærke, at premieren, hvor hendes revydebut venter, er lige rundt om hjørnet.

– Jeg er mega spændt. Tiden er gået helt vildt hurtigt lige pludselig. Det er jo lige om lidt. Jeg er helt sikker på, at publikum nok skal føle sig underholdt, fortæller Marianne Gonnov Bøgelund.

Johann Gustav er fint tilfreds med, at premieren ikke er i morgen, fordi der er lidt løse ender, men direkte adspurgt, hvorvidt han er ved godt mod, er svaret klart.

– Vi er ikke klar. Men det bliver vi!