Sshhh, vi læser!

Sshhh, vi læser!
Det er ikke alle børn, der bruger al tid på tablets eller mobiler, fremgår det af Readathon Camp på Rønne Bibliotek i disse dage. Foto: Berit Hvassum
LITTERATUR | RØNNE | ABONNENT | 29. JUN 2021 • 17:01
LITTERATUR | RØNNE | ABONNENT
29. JUN 2021 • 17:01

Med et navn som "Readathon Camp" kan det udmiddelbart virke, som om det ikke er den danske litteratur, der er i fokus her på Rønne Bibliotek, men mon ikke børnene, der deltager, trods alt koncentrerer sig om netop det, altså dansksprogede bøger?

Koncentrerer sig gør de i hvert fald, de fleste af dem, og her er da også fundet puder, telte og andet frem, som kan bidrage til, at børnene hver især laver deres egen lille ø på biblioteket – ja, i universet – hvor de kan fordybe sig i bogstaver, som sender dem på tur i verdener fremmanet af forskellige forfattere.

Campen startede tirsdag, og alle børn på 9-12 år øen rundt var inviteret. Det har krævet tilmelding at deltage, og maksimum antal var 20, fordi arrangementet skulle foregå her i bibliotekets foredragsal, hvilket har lagt en naturlig grænse på deltagerantallet.

Og med 21 tilmeldte, hvoraf de 17 mødte op, har alt nivelleret sig på bedste vis.

– De fleste har selv haft en bog med hjemmefra, fortæller bibliotekar Franziska Hanspach.

– Men vi har lige været en tur med dem inde på biblioteket, så de kunne se, om der var noget, der interesserede dem. De går også bare selv lidt frem og tilbage, hvis de synes, de mangler noget, og så lave vi en lille quiz med dem ind imellem, hvis koncentrationen begynder at aftage.

Jeg er kommet, fordi jeg ret godt kan li' at læse

Carl, 9 år

Franziska Hanspach har for eksempel selv lavet en rebus, børnene kan løse, og hvor de skal forsøge at finde frem til diverse titler på børnebøger.

– Vi har også nogle citatquizzer, hvor vi læser passager op, og så skal de gætte, hvilke bøger de kommer fra, siger bibliotekaren.

Arrangementet er en del af kommunens sommeraktiviteter 2021 og her på Rønne Bibliotek kulminerer det torsdag, hvor børnebogsforfatter Kenneth Bøgh Andersen er inviteret til at komme og fortælle om sine mange bøger, som blandt andet rummer serien "Den Store Djævlekrig".

Det er sjovt

Abiel på 9 år er godt tilfreds med, hvordan dagen former sig. Han går til daglig på Aavangsskolen i Rønne, og det var hans lærer, der gav ham ideen til at møde op.

– Fordi jeg er meget god til at læse, forklarer han.

Hvad kan du godt lide at læse?

– Fodboldbøger, siger Abiel, som da også netop er i gang med en fodboldbog, nemlig et bind af føljetonen "Fodboldtvillingerne" af Måns Gahrton og Kristian Eskild Jensen, hvor man følger tvillingerne Kim og Konrad, som elsker fodbold.

Spiller du selv fodbold?

– Ja, siger Abiel.

Følger du med i EM for tiden?

– Øhm, ja.

Hvordan synes du, det går?

– Øhm, godt.

Også Carl på 9 år fra Svaneke er ved godt mod her på Readathon Camp.

– Jeg er kommet, fordi jeg ret godt kan li' at læse, forklarer han.

Hvad læser du gerne?

– Det er forskelligt.

Læser du hver dag?

– Ja.

Hvorfor er det sjovt at læse?

– Jeg kan bare godt li' det og at blive rigtig god til det.

Er det for spændingens skyld, eller fordi det er sjovt?

– Mest fordi det er sjovt, siger Carl.

Tirsdag og onsdag var der Readathon Camp klokken 9-15, men torsdag er der udvidet til klokken 16, fordi Kenneth Bøgh Andersen kommer forbi og fortæller om sit forfatterskab. Til det arrangement er der åbent for alle interesserede, dog grundet covid-19 med krav om pladsbestilling.