Se billederne: Stemning fra Folkemødet

Se billederne: Stemning fra Folkemødet
Hovedscenen er nu klar til åbningen. Fotos: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 15. JUN 2022 • 15:30
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
15. JUN 2022 • 15:30

Folkemødet starter torsdag, og Tidende har været en tur forbi for at mærke stemningen.

Så snart man passerer byskiltet med Allinge-Sandvig og kan skimte vandet i horisonten kan man fornemme, at noget stort er under opsejling. At Folkemødet er tilbage i topform. Inden man rammer centrum, passerer man en stor parkeringsplads på en græsplæne, indhegnet af rød og hvid afspærringstape. Der er plads til 1600 biler, men lige nu holder der kun et par stykker.

Kører man længere ind i Allinge bymidte, som endnu ikke er afspærret for trafik, kan man fornemme, at de første gæster og turister er ankommet. To personer med rygsække og praktisk fodtøj står foran et byhus og kigger skiftevis spørgende på papiret i deres hænder og på postkasserne for at finde ud af, hvor de skal ringe på. På caféer og restauranter langs havnen sidder gæster og nyder fadøl og kold rosé i solen og kigger på de mange telte, der begynder at poppe op.

Det bliver nærmest ikke mere demokratisk: Under en skyfri blå himmel og med blafrende dannebrogsflag i flagstængerne arbejder organisationer og frivillige med at stille op og gøre klar til årets demokratifestival, hvor mening mand kan mødes med meningsdannere på tværs af holdninger over en fadøl.

Organisationernes hvide telte er ved at blive klargjort. Her skal der være debatter og andre arrangementer. 

Bevæger man sig fra havnen med kurs mod Allinge Røgeri begynder de hvide telte for alvor at dukke op side om side med toiletbåse og madvogne. Her ved middagstid er mange af teltene stadig lukkede, men bilerne kommer kontinuerligt trillende ind i byen. Det passer nok meget godt med, at de kommer i ryk, der passer med Bornholmslinjens ankomster til Rønne Havn. Men mange af teltene er alligevel åbne, og flere organisationer er allerede til stede og i fuld sving med at gøre klar.

Hos Realdania har de været i gang siden tirsdag aften, og flere hænder i teltet bakser lige nu med stole, fadølsfustager, planter, knapper og merchandise. De er klar, lyder meldingen samstemmigt.

Realdania mangler at gøre de sidste ting klar. 


En dunst af maling

Går man op mod Folkemødehuset bliver man ramt af en dunst af maling. Det er art director hos Dagbladet Information Jesse Jacob der er i gang med at male overfladerne af nogle trækasser i en den klassiske, knaldrøde Information-farve.

– Det er Babushka kasser, fortæller han om kasserne i forskellige størrelser.

Han har været med til at designe og lave kasserne, og nu er han ved at lægge sidste hånd på dem. De skal bruges som siddepladser, når der fra Informations røde scene bliver afholdt arrangementer og debatter. De kan stables, og det har gjort dem lidt nemmere at fragte.

Jesse Jacob fortæller, at de ankom tirsdag aften og forventer at være færdige og sætte de sidste parasoller i den forhåbentlig tørre maling torsdag ved middagstid – lige i tid nok til deres første event klokken 13.30.

– Vi er klar og glæder os, siger han.

Jesse Jacob lægger sidste hånd på Informations' område. 


Langs Strandvejen mod Kampeløkken og Hovedscenen holder biler, varevogne og trailere parkeret langs vejen. Ved Cirkuspladsen er både Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti ved at gøre klar. Hos sidstnævnte er der godt pyntet op i grønne farver, og de er ved at bære ølfustager med Svaneke-øl ind i teltet. Fra en højtaler i en parkeret bil drøner jazz i højt tempo ud af højtaleren fra en åben bil. Jazzen får kamp til stregen af en ældre, formentlig lokal, herre, der triller igennem det hele på sin scooter i sandaler og styrthjelm i roligt tempo og synger højt. Han ligner – modsat de mange, der knokler mod uret - en, der har alverdens tid.

Ved Hovedscenen begynder de store lastbiler at køre væk og giver udsyn til Hovedscenen, der er ved at ligne sig selv.

Flere og flere gæster begynder at kigge forbi de forskellige scener og telte - måske for at danne sig et overblik over, hvad de skal nå.

– Se, det er Cirkusbaren! Der skal vi danse i morgen, siger en kvinde til sine veninder.

Hos folkene bag det hele, Foreningen Folkemødet, er tempoet så højt, at der ikke er tid til at tale.

– Vi har drøntravlt. Vi har en masse, vi skal nå, inden vi officielt åbner om ... 22 timer, siger Pelle Nybirk, kommunikationschef hos Folkemødet, i forbifarten, mens han og kigger på sit armbåndsur.

– Men vi skal nok nå det! 

Konklusionen er klar og tydelig: Der er travlt i Allinge, men stemningen er i top, og folk knokler for at blive klar til torsdag, hvor det hele går løs.

Hvad ville du gøre, hvis du var statsminister?

Drikkelsesområdet er også ved at være på plads.