Rønne Havn får ønske opfyldt: Redningsstation mister fredning

Rønne Havn får ønske opfyldt: Redningsstation mister fredning
Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at ophæve fredningen af Rønne Redningsstation. Den giver ikke mening at bevare med de ændringer, der er på vej på Rønne Havn, mener styrelsen. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 13. NOV 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
13. NOV 2022 • 15:30

Slots- og Kulturstyrelsen har fulgt indstillingen fra Det Særlige Bygningssyn og ophævet fredningen af Rønne Redningsstation.


Rønne Redningsstation på Sydhavnen er ikke længere fredet. Det har Slots- og Kulturstyrelsen besluttet efter anmodning fra Rønne Havn. Det fortæller TV 2 Bornholm på baggrund af en afgørelse, der ligger på styrelsens hjemmeside. Redningsstationen ligger i et område, som havnen gerne vil udvikle til brug til offshore-projekter.

Slots- og Kulturstyrelsens begrunder sin beslutning med, at redningsstationens bærende fredningsværdier knytter sig til den fritstående bygnings beliggenhed på Sydhavnen ud til vandet. Det blev der også lagt vægt på, da den blev fredet i 1998. Det ændrer sig med den nye anvendelse af havnearealerne. Fiskerihavnen og dermed redningsstationens forbindelse til havet forsvinder, og en ændring af terrænhøjden vil medføre, at den kommer til at ligge godt halvanden meter under det omgivende areal.

"Samlet betyder alle disse ændringer af omgivelserne, at styrelsen med beklagelse vurderer, at fredningen af redningsstationen ikke længere meningsfuldt kan opretholdes, idet bygningen vil komme ud af sin historiske, kulturhistoriske og funktionelle kontekst. På den baggrund har Slots- og Kulturstyrelsen besluttet at ophæve fredningen", står der i afgørelsen.

Ingen høringssvar

Rønne Havn kontaktede Slots- og Kulturstyrelsen med sit ønske om at få ophævet fredningen i januar. Siden vurderede Det Særlige Bygningssyn under styrelsen sagen og nåede frem til, at fredningen ikke længere ville give mening med de ændringer, der er planlagt på Sydhavnen. Derfor indstillede man fredningen til ophævelse, og på den baggrund blev der gennemført en offentlig høring.

I forbindelse med høringen har Slots- og Kulturstyrelsen ikke modtaget nogen bemærkninger til fredningsophævelsen, fremgår det af afgørelsen. I Tidende har både museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen fra Bornholms Museum, formand Niels-Jørn Jensen i Foreningen Bornholm og formand Tom Jensen i Rønne Byforening tidligere sagt, at det er svært at argumentere for en fortsat fredning, når Sydhavnen forandrer sig omkring Redningsstationen.

Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse er dateret den 9. november. Derefter er der en klagefrist på fire uger. I den periode må der kun foretages almindeligt vedligehold på bygningen.