Prinser, bukke og brændenælder på en tallerken

Sommerbuk med grillede brændenælder, parmesan og granskud. Foto: Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT | 22. MAJ 2022 • 07:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
22. MAJ 2022 • 07:30

"Man skal huske, at det er et dyr, der har måtte lade livet, for at vi kan spise sådan et godt måltid". Er der nogensinde. nogen, der har sagt dét med munden fuld af fransk hotdog?


Ved solopgang den 16 maj gik jagten på sommerbuk ind, og rundt omkring i hele landet stod grønklædte jægere tidligt op og satte sig parat for at få ram på en forårslækkerbidsken.

Selv kronprinsen, der har overtaget traditionen med at indlede bukkesæsonen på Bornholm, lagde til med kongeskibet for hurtigst muligt at få ram på et dyr.

Der er prestige i at få nedlagt den største buk med det flotteste gevir. Men man skal være en dreven jæger, for i modsætning til råvildtjagten om efteråret, hvor man må skyde med haglbøsse, er det kun tilladt at skyde bukkene om sommeren med riffel eller bue.

Når jægerne lister sig på tå rundt i skovene med enten gevær eller flitsbue, så har de sikkert ikke shorts på, og det er nok smart, for der er jo brændenælder derude, og de sky dyr flygter nok, hvis de hører klynk over brændenælder.

Jeg har tænkt, at denne uges opskrift skal handle om sommerbukken og en ny måde at tilberede brændenælder på. De fleste tænker nok på brændenældesuppe, når det kommer til at spise den forhadte urt, men den kan ret meget mere. Husk handsker, når den skal plukkes.

Jeg har selv spist brændenælder på pizza, og der var den faktisk en udmærket og lidt bitter ven til osten og fyldet. Den høje varme gjorde, at den (sjovt nok) ikke brændte. Det er det samme, vi skal benytte os af i dag – de skal grilles, skal de!

Jeg har for år tilbage besluttet, at sommeren starter 1 maj – på den måde bliver sommeren meget længere, og nogle gange er maj alligevel varmere end både juli og august. Men fordi det så nu er sommer, så skal vi jo også grille den sommerbuk. Alle elsker at grille, og som regel er det noget med meget høj varme, et par pølser eller en bøf, og så er det hele overstået på meget kort tid.

Den går altså ikke, når det er vildtkød. Det bliver meget tørt, hvis man ikke passer godt på det. Det skal brunes, hvile lidt, stege lidt, hvile igen, og så skal der selvfølgelig være noget fedt involveret.

Der er en del mennesker, der bliver lidt filosofiske, når de skal til at sætte tænderne i sådan et stykke vildtkød. Man hører ofte sådan noget som, at "man skal huske, at det er et dyr, der har måtte lade livet, for at vi kan spise sådan et godt måltid". Det er jo som sådan også en fin tanke, men måske skal man lige huske på den, næste gang man køber hakket kød i brugsen, eller lige skal have den lille sult stillet med en fransk hotdog. Jeg har aldrig hørt nogen med munden fuld af fransk hotdog nede fra tanken sige, at "man skal huske at, det er et dyr der har måtte lade livet, for at vi kan spise sådan et godt måltid".

Det er ikke sikkert at man kender en jæger, eller har adgang til en butik, der sælger vildtkød, men fortvivl ikke. Man kan altså også bruge kød fra en gris eller en kalv. Der er det bare vigtigt, at man krydrer kødet lidt. Måske med salvie.

Jeg har være så heldig, at Martin Ramstrup har hjulpet mig med noget kød. Hos ham er der altid en god jagthistorie også. Han har været på jagt i det meste af verden, og på hans hotel, Falcon Hotel, er der udsmykket med nogle af trofæerne. Her er alt fra bjørne til udstoppede hvaler og sågar en abe. Men han går altså også på jagt efter mere almindelige dyr – og det er godt for mig!

I opskriften indgår fadlagret blommeeddike. Det er ikke sikkert, at man kan få fat i den, men så kan bruge en anden kvalitets-frugteddike.

Jeg vil anbefale, at man prøver at finde Meyers eddiker, eller måske kan man ovenikøbet finde eddike, der er produceret på Bornholm. Jeg har en idé om, hvor man kan finde nogle, men jeg vil meget gerne vide, om er er flere, der producerer eddike på øen. Skriv til mig på Instagram.

 

 

Sommerbuk med grillede brændenælder, parmesan og granskud

 

300 gram filet af sommerbuk

En god portion brændenælder

Parmesan

100 gram smør

Blommeeddike - eller ligende

Friske skud af rødgran

Ramsløgblomster - som du lige plukker, når du er i skoven for at finde brændenælder, eller skyde en buk.

75 gram finthakkede hasselnødder

 

Kom godt 60 gram smør på en lille pande og brun kødet af på alle sider – det skal virkelig have noget farve.

Tag herefter kødet væk fra panden og lad det hvile i cirka fem minutter.

Kom fire granskud og cirka halvanden centimeter vand på panden. Når det koger, kommes kødet i og koger med i cirka fem minutter. Herefter tages det op og hviler i minimum fem minutter.

Kog vandet i panden ind med en fjerdel deciliter eddike, til det tykner. Hvis det er en meget sur eddike, kan man komme en lille smule sukker ned i vandet også.

Når det er tykt, vendes kødet hurtigt i og tages straks op igen og rulles i de hakkede hasselnødder.

Kog igen eddikevandet op og pisk de resterende 40 gram smør i. Den lille sauce vil skille, men det er meningen.

I mellemtiden sættes en grillpande (eller en almindelig pande med olie i) på blusset og varmes kraftigt op. De skyllede nælder kommes på, og der drysses med salt.

Når de har fået lidt farve, tages de af varmen.

Skær nu kødet i tykke skiver og anret på en tallerken. Husk at rive parmesan over brændenælderne.

Retten kan sagtens serveres med yndlingskartoflerne eller godt brød.

 

Brændenælde

Brændenælde er en 30-200 cm høj, meget almindelig urt, der vokser på næringsrig jord, især omkring bebyggelse. Den er indikatorplante for kvælstofrig jord.

Alle overjordiske dele af planten er som regel forsynet med hule brændhår, som man ukorrekt tidligere troede var fyldt med myresyre. Det har vist sig i stedet at være en cocktail af histamin, acetylkolin og 5-hydroxytryptamin (serotonin) og et endnu ikke identificeret stof. Planten har et højt indhold af forskellige mineraler og vitaminer. Som eksempelvis A- og C-vitamin, jern og kalium.