Politiets kommandocentral er helt lukket land

Politiets kommandocentral er helt lukket land
Folkemøde-sheriffen: Chefpolitiinspektør Jacob Kofod Ipsen er blandt de kun meget få, der har adgang til politiets kommandocentral under Folkemødet. Arkivfoto: Allan Rieck
NOTITS | ABONNENT | 15. JUN 2022 • 17:46
Jakob Marschner
Journalist
NOTITS | ABONNENT
15. JUN 2022 • 17:46

Bornholms Politi lukker ingen ind i sin kommandocentral under Folkemødet. Antallet af politifolk ved Folkemødet er også hemmeligt. Men de kommer fra hele landet, mange fordi de har særlige kompetencer, og de glæder sig over at blive kaldt til Bornholm.

Alle overvågningsbilleder fra Folkemødet bliver modtaget på skærme på Bornholms Politigård. I kommandocentralen, i politisprog forkortet KSN.

Det er ikke muligt at få rummet at se. Heller ikke uden at tage billeder af det. Og sådan nogle er det først slet ikke muligt at få. Alt i og omkring politiets KSN er tophemmeligt.

– KSN er vores mest følsomme lokalitet. Det er fra KSN, at vi styrer hele vores operation. Så den vil vi helst holde for os selv. Ingen politikredse siger noget om, hvordan en operation forløber. Det er det allermest følsomme, siger chefpolitiinspektør Jacob Kofod Ipsen fra Bornholms Politi.

Hvor mange politifolk sidder der i KSN ad gangen?

– Det siger vi heller ikke. Vi siger generelt ikke noget om, hvor mange vi er på arbejde under Folkemødet.

– Det kommer an på øjnene, der ser, om der er mange politifolk til Folkemødet. Men vi er nok til at løse de opgaver, der er. Vi har også nok specialkompetencer til at kunne løse de opgaver, som man kan forestille sig måske kunne opstå. Det kan være uroligheder, eller det kan være terrorangreb, eller det kan være andre ting, siger Jacob Kofod Ipsen.

– Der har vi det personale, som vi vil skulle bruge.

En journalist fra Tidende var tilfældigvis ved Rønne havn, da Folkemødets politiforstærkning kom i land onsdag eftermiddag. Journalisten kunne udover køretøjerne spotte 10 salatfade, to hestevogne og en række indsatsleder-vogne. Foto: Line Søndergaard Hansen


Politi fra hele landet

At planlægge den politimæssige del af Folkemødet er ikke kun en sag for Bornholms Politi.

– Det er noget, som vi i Bornholms Politi koordinerer sammen med Rigspolitiet. Vi starter med at se på hvor mange vi skal bruge og hvilke kompetencer vi skal bruge. Så ser vi på, om vi selv har alle de kompetencer, fortæller Jacob Kofod Ipsen.

– Hvis vi skal bruge en bestemt kompetence, men ikke selv har den i Bornholms Politi, går beskeden ud til de andre politikredse, og så får vi de kompetencer, som vi skal bruge. Der er politifolk fra næsten alle 12 politikredse med ved Folkemødet.

Her spiller det også ind, at Bornholm er geografisk isoleret.

– Når vi ligger på en ø, er der en vis responstid, hvis der skulle opstå en særlig hændelse. Det er også derfor, at vi har specialkompetencerne herovre, fortæller Jacob Kofod Ipsen.

Det kommer an på øjnene, der ser,
om der er mange politifolk til Folkemødet.
Men vi er nok til at løse de opgaver, der er

Jacob Kofod Ipsen, chefpolitiinspektør ved Bornholms Politi

At arbejde på Folkemødet er noget, som mange politifolk landet over gerne vil. Mange håber at blive udtaget, fordi der er brug for særlige kompetencer, som de har.

– Alle politifolk, der bliver bedt om at komme til Folkemødet, glæder sig til at komme. Nogle af specialkompetencerne udefra kom i går og i morges, og de er rigtig, rigtig glade for at komme herover og være en del af Folkemødet, siger Jacob Kofod Ipsen.

– De fleste politifolk kan se, at der er en del af noget vigtigt, når de er på Folkemødet. Det er jo at passe på demokratiet. Og så er Folkemødet også blevet en begivenhed, hvor man møder kolleger fra hele landet. Der bliver fortalt mange røverhistorier og historier fra gamle dage, siger han.

Jacob Kofod Ipsen husker ikke en situation, hvor det blev nødvendigt at bruge nogen af de særlige kompetencer, som politiet har til rådighed under Folkemødet.

– Den mest alvorlige hændelse, som jeg husker, har haft at gøre med vejrliget, fordi det har haft regnet meget kraftigt. Ellers har der ikke været noget. Folkemødet forløber roligt og fredeligt, siger han.

Og prisen for det hele? Ligefrem hemmelig er den ikke. Den er bare ikke kendt endnu.

– Før operationen er slut, har vi ikke noget overblik over, hvad det koster. Men det er selvfølgelig ikke gratis, siger Jacob Kofod Ipsen.

Foto: Line Søndergaard Hansen

Foto: Line Søndergaard Hansen

Foto: Line Søndergaard Hansen