Opsagt lejer giver ikke op: 'Vi håber, vi kan blive liggende'

Opsagt lejer giver ikke op: 'Vi håber, vi kan blive liggende'
Ifølge formand Poul Forum Sørensen kan det gavne Bornholms Træbådelaugs ønske om at blive i de nuværende rammer på Sydhavnen i Rønne, at lauget udfører både kulturhistorisk og socialt arbejde. Samtidig forbereder lauget sig på en fremtid et andet sted, og man har været rundt at kigge, fortæller han. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 10. AUG 2022 • 10:27
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
10. AUG 2022 • 10:27

I august opsagde Rønne Havn A/S Bornholms Træbådelaugs lejekontrakt. Alligevel har lauget et håb om at kunne blive liggende, fortæller formand Poul Forum Sørensen.

 

For en måneds tid siden modtog Bornholms Træbådelaug en opsigelse fra Rønne Havn A/S. Konsekvensen er, at lauget skal flytte fra det tidligere værft og bådebyggeri, hvor det holder til på Sydhavnen. Siden har arbejdet med at finde et nyt sted været i gang sideløbende med en indsats for at blive, hvor man. Bornholms Træbådelaug har nemlig ikke opgivet håbet.

I denne uge har lauget haft besøg af borgmester Jacob Trøst (K). Han havde modtaget en åben invitation, hvor han selv kunne vælge dag og tidspunkt for et besøg på Sydhavnen.

– Jeg viste ham rundt, så han kunne se værftet, hvad vi laver dernede, hvad vi har, hvilken kulturhistorisk værdi det har og også social værdi for for både ældre og unge, som deltager i det, siger formand Poul Forum Sørensen fra Bornholms Træbådelaug.

Laugformanden havde ikke forventet et umiddelbart resultat af besøget, og det kom der da heller ikke, men han håber, at det kan være medvirkende til, at der kommer et godt resultat i sidste ende.

– Nu må vi bare vente og se. Kommunen har vist lidt interesse for at hjælpe os allerede og har sendt en arkitekt ned til os, som kunne se, hvor meget vi fylder. Vi ser efter et andet sted, men vi håber, vi kan blive liggende, hvor vi ligger, trods alt, siger Poul Forum Sørensen.

Laug gør et socialt arbejde

Det er ikke sådan, at Bornholms Træbådelaug lader som om, der ikke er kommet en opsigelse. Det er der, og det ved lauget godt. Den modtog man den 1. juli, og man har kendt betingelserne, siden man underskrev lejekontrakten for cirka 15 år siden. Men formanden ser lys i det mørke, som umiddelbart sænkede sig efter beskeden fra Rønne Havn A/S.

– Vi ligger lige i udkanten af hele det område, som havnen skal bruge. Vi ligger tæt op ad administrationsbygningen og Sydhavnens Motorværksted, som også bliver liggende. Så lad os se. Vi må bare vente, siger han.

Ifølge Poul Forum Sørensen er der flere ting, der kan gavne træbådelaugets ønske om at beholde de nuværende rammer i det gamle værft og bådebyggeri. Det gælder ikke kun det kulturhistoriske arbejde lauget udfører, ikke mindst for Bornholms Museum.

– Vi gør også noget socialt. De aktive medlemmer, vi har, er ikke til belastning for kommunen på nogen måde. Vores ældste medlem, som kommer hver dag, er 89 år, og vi har mange, der er over 70 år. Vi har også unge. Hvert år har vi bådebyggerugen for unge fra skoleskibene, og vi har folk i samfundstjeneste her. Vi har også folk fra jobcentret, som kommer til os i arbejdsprøvning og den slags ting. Så vi gør også et stykke socialt arbejde, siger Poul Forum Sørensen.

Møde inden opsigelse

Så længe der ikke er sket noget endeligt, lever håbet videre hos træbådelaugets medlemmer, fortæller formanden.

– Det er også derfor, vi inviterede borgmesteren, så han kunne se, hvad vi laver. Han sidder med flere kasketter på og er også medlem af havnens bestyrelse, siger Poul Forum Sørensen.

Sideløbende er lauget nødt til at have nogle planer og se, hvilke muligheder der ellers er.

– Vi har været rundt at kigge og skal se på noget mere. Vi vil helst blive i Rønne, siger formanden.

Inden den skriftlige opsigelse havde Poul Forum Sørensen et møde med Rønne Havn A/S, hvor der også blev talt om muligheder. Siden har parterne ikke talt sammen, fortæller han, for det har der ikke været behov for endnu. Men det kommer.

– Det får vi selvfølgelig brug for. Det er kun en måned siden, vi fik opsigelse. Vi har skullet kigge på forskellige ting i mellemtiden og have møder og så videre internt, siger Poul Forum Sørensen.