Ny spillefilm: Hyæner lod kragerne vende ved galla i biografen

Ny spillefilm: Hyæner lod kragerne vende ved galla i biografen
Jens Jørn Spottag og Bodil Jørgensen spiller forældrene til Laura, hovedpersonen i "Hvor kragerne vender". Pr-foto
GALLAPREMIERE | RØNNE | ABONNENT | 20. JUL 2021 • 16:30
GALLAPREMIERE | RØNNE | ABONNENT
20. JUL 2021 • 16:30

Det var ren glas og galla med "Alle går rundt og forelsker" fra en diskret pianist i et hjørne af foyeren, boblevand og sniksnak, inden der mandag aften var gallapremiere på Hyæne Films nye spillefilm i Rønne Bio.

Hyæne Film er bornholmske Daniel Mühlendorphs filmproduktionsselskab, som han har sammen med sine partnere i København, mens han selv efter nogle år i hovedstaden har base i hjemstavnen Allinge.

Han er krediteret som hovedproducer på "Hvor kragerne vender", men også andre vigtige positioner på filmholdet er blevet varetaget af bornholmere. Filmens lineproducer er således Robin Hounisen, som til daglig er producer på Hyæne Film og oprindeligt fra Allinge, tonemesteren hedder Stefan Garfield Rasch Holm og er oprindeligt fra Rønne, mens filmens blæksprutte og producerassistent er Danni Kjeldsen fra Allinge.

Biografdirektør Viki Petersen var glad for, da salen var blevet godt og vel fyldt op af gallagængerne, at kunne byde Daniel Mühlendorph velkommen.

– Jeg tror ikke, han kræver så meget yderligere præsentation, sagde hun, inden han til klapsalver entrerede scenen, hvorfra han blandt andet bedyrede, at aftenens publikum var det allerførste, der skulle se "Hvor kragerne vender".

– Så det er lidt angstprovokerende, sagde han.

Men vi kan da allerede her afsløre, at hele biografsalen klappede, da filmen sluttede.

Instruktør er debutanten Lisa Jespersen, som Daniel Mühlendorph kender fra sin tid på filmhøjskolen, og som ikke selv kunne være til stede, fordi hun er blevet mor for 10 dage siden.

Filmproducenten fortalte om, hvordan han altid forsøger at presse lidt af Bornholm ind i sine projekter, og faktisk er der da også nogle minutter i denne film, som er optaget her på øen. Nemlig en scene med nogle fritgående køer, hvor Peter Thorsen og Simon Holm beredvilligt og uden beregning havde stillet sig selv og nogle af deres kreaturer til rådighed for filmholdet, som simpelthen blev fløjet til Bornholm for at optage scenerne.

Jeg tror, alle på min alder og også forældre og bedsteforældre vil nikke genkendende til rigtig meget

Daniel Mühlendorph, filmproducent

Da der senere også skulle filmes endnu nogle skud hos en landmand på roskildeegnen, hvorfra filminstruktøren i øvrigt stammer, havde det resulteret i en regning på 16.000 kroner.

– Og efterfølgende måtte vi bruge 25.000 kroner på elektronisk at fjerne rebet, som landmanden ikke ville undvære til at holde snor i køerne, fra billederne, sagde Mühlendorph.

Sådan oplever han helt generelt, at bornholmerne altid udviser stor villighed til at stille op med en hjælpende hånd i diverse situationer, forklarede han.

Daniel Mühlendorph i foyeren til Rønne Bio. Han har produceret "Hvor kragerne vender" og var spændt på publikums reaktion, da filmen for første gang blev vist for et større publikum mandag aften. Foto: Af Torben Østergaard Møller

Fra hovedgaden, hvor ellers?

Det var tid til at lade mørket sænke sig og blænde op for "Hvor kragerne vender", som viste sig at være en bittersød komedie om at forlade barndommens land, som har givet hovedpersonen Laura, spillet af Rosalinda Mynster, ar på sjælen.

Hun er mere eller mindre flygtet til hovedstaden, hvor hun er debuteret som forfatter og lever et bohemeliv, men hun returnerer til sit fødested, da broderen (spillet af Adam Ild Rohweder) skal giftes.

Det viser sig – oh, skræk! – at være med Lauras barndoms plageånd, Catrine, spillet af Anne Sofie Wanstrup.

Lauras forældre spilles af Bodil Jørgensen og Jens Jørn Spottag, mens blandt andre Thomas Hwan og Jesper Groth (der som en del af duoen Fyr og Flamme repræsenterede Danmark ved Dansk Melodi Grand Prix 2021) også har relativt fremtrædende roller.

Filmen bygger på et solidt fundament af alvor, som humoren kan glimre på som en nytårsbordbombes glimmer, der pynter på et rustikt bræddegulv. Og der er en vis genkendelighed i diverse situationer, som når Lauras mor forklarer hende, at hun er træt af den nye Rema 1000, som ikke er god for hendes egen blomsterforretning, men omvendt:

– Så sker der da lidt herude.

Og når hun til Lauras spørgsmål om, hvor bryllupskagen kommer fra, svarer:

– Den får vi nede fra hovedgaden. Hvor sku' vi ellers få den fra?!

Eller når Lauras københavnske kæreste, som også deltager i brylluppet, rubricerer "bonderøvene" ved at sige:

– De affaldssorterer sikkert ikke engang!

Der bliver ridset i lakken og mange uerklærede frustrationer titter frem, og det hele bliver præsenteret i de prunkløse billeder, som instruktøren har valgt at fortælle i historien. Ingen lækkerhed her, men rent faktisk en væsentlig og – for de fleste af os – genkendelig historie om fortid og nutid. Vi har jo alle prøvet enten at forlade en provins og vende tilbage igen – eller i det mindste at forlade barndommens provins og engang vende tilbage igen til en mere eller mindre sårbar konfrontation med fortidens spøgelser, tabte stunder og heldigvis da også givende momenter.

Tre mere på vej

Daniel Mühlendorph tror selv på, at filmen vil vække genklang hos publikum – og han priser sig i øvrigt lykkelig for, at den rent faktisk er skudt inden corona, eftersom den er lavet i 2019.

"Hvor kragerne vender" er således blevet optaget i Biografklub Danmark, hvilket er en stor gevinst for Hyæne Film, for det kan sikre den et stort publikum, idet der er tale om en landsdækkende biografklub, hvor man for et gebyr får mulighed for at se 10 udvalgte film i biografen til halv pris.

– Så vi har gået og ventet et år for at komme med i sommerprogrammet, siger filmproducenten.

Hyæne Films første spillefilm var "Danmarks sønner", som havde premiere i januar 2019, og umiddelbart efter den blev "Hvor kragerne vender" optaget, men ind imellem de to sneg sig animationsfilmen "Blokhavn", som havde premiere sidste år.

– Den solgte faktisk 100.000 billetter, så den blev en kæmpe succes, siger han, som er lykkelig for at få adgang til Biografklub Danmark.

– Det er faktisk pissesvært at komme med, siger han.

– Så det har været værd at vente på.

I forhold til corona har produktionsselskabet måttet bøvle med virussen under optagelserne til den fjerde spillefilm, "Krysantemum", som fortrinsvis er filmet i Thy, og som ikke har haft premiere endnu.

– Derudover har vi to film på vej, som vi også allerede har fået penge til, siger Daniel Mühlendorph.

Det bliver vel svært at nå op på lige så mange tilskuere som "Blokhavn" havde for "Hvor kragerne vender"?

– Altså, jeg synes det er en rigtig, rigtig god film, og jeg har store forventninger til den. Hvis det skulle halte med publikummet, skal det da lige være, fordi sommeren bliver for god. Der er jo over 200.000 medlemmer i Biografklub Danmark, som kan se filmen for halv pris, det betyder meget, siger Daniel Mühlendorph.


Rosalinde Mynster spiller Laura, som bliver konfronteret med sit barndoms land i filmen. Pr-foto

Filmen rammer bredt

Hvordan vil du kategorisere "Hvor kragerne vender"?

– Et humoristisk familiedrama. Det er et seriøst drama, men jeg tror også, du kan genkende nogle ting i den, om det så er din mor eller dine søskende eller dig selv i rollen. Det handler om at være flyttet væk fra et sted, som man har foragt for, det har man altid som ung, hvor man lige skal lave noget oprør. Men så vender man måske tilbage og opdager, at det lige så meget handler om én selv, og at man ikke kan løbe fra, hvor man kommer fra. Men dem, derhjemme skal også flytte sig lidt, tingene kan ikke blive ved at være, som de var for 30 år siden.

Tror du, den problematik vil appellere til bornholmerne – der er jo mange, som også fraflytter, men måske vender tilbage igen?

– Jeg tror, alle på min alder og også forældre og bedsteforældre vil nikke genkendende til rigtig meget. Jeg tror, filmen rammer bredt, uanset om du kommer herfra eller fra Fyn eller Jylland. Hvis du kommer fra uden for byen, så er der noget genkendeligt. Men jeg synes også, filmen er afbalanceret på den måde, at den både tager pis på de højkulturelle fra storbyen og på os fra landet. Det er en god kombination, og der er ingen, der bliver rubriceret som de gode eller de dårlige i det spil, siger Daniel Mühlendorph.

Og her i talende stund, ved du ikke, hvordan filmanmelderne tager imod "Hvor kragerne vender"?

– Jo, jeg ved lidt, men jeg må ikke sige noget, siger han kryptisk.

Anmeldelserne bliver offentliggjort i forbindelse med premieren, som er torsdag, hvor filmen også vender tilbage i Rønne Bio.