Maritimt: Hasle og Tejn skal dele Freia

Maritimt: Hasle og Tejn skal dele Freia
Foreningen Freias Venner oplever både tilgang af medlemmer og af folk med interesse og evner inden for vedligeholdelse og sejlads, som gerne vil være en del af projektet. Det er simpelthen skønt, at sætte nogle konkrete hoveder på, siger formand Henrik Olsen. Foto: Henrik Olsen
NYHED | HASLE | ABONNENT | 21. JUN 2022 • 12:52
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | HASLE | ABONNENT
21. JUN 2022 • 12:52

Skonnerten Freia er vendt hjem til Bornholm. Oprindeligt var det meningen, at den skulle ligge i Rønne, men den passer ikke ind i havnens planer. Samtidig er foreningen bag skibet på medlemsjagt.

Drømmen var, at stålskonnerten Freia skulle vende hjem til Rønne. Nu er den vendt hjem til Bornholm, men ikke til byen, hvor den blev bygget i 1897. I stedet bliver det havnene i Hasle og Tejn, der får glæde af det historiske skib, der bortset fra skoleskibene Danmark og Georg Stage er det sidste eksisterende danskbyggede sejlskib af stål.

– Vi har været i dialog med Rønne Havn, og dybest set er fremtidsudsigterne dernede, at der ikke rigtig er plads, og hun ville mere eller mindre også forsvinde i al den øvrige havneaktivitet. Så det er blevet til, at vi finder en anden basehavn, og det bliver sandsynligvis Hasle og Tejn i en form for forening, siger Henrik Olsen, som er formand for den almennyttige forening Freias Venner, der ejer skibet.

Del af spændende udvikling

Under Folkemødet lå Freia i Allinge Havn, og for tiden ligger skonnerten ved ydermolen i Hasle Havn. Den er altså tilbage på Bornholm, men der bliver en officiel markering af, at det 125 år gamle skib er vendt hjem.

– Vi skal anløbe Rønne ved Honnørkajen som en officiel hjemkomst til øen. Det var også der, hun blev sat i søen i sin tid, siger Henrik Olsen.

Derefter vil Freia som udgangspunkt dele sin tid mellem Hasle og Tejn, i hvert fald som planen ser ud nu, og det er efter nærmere overvejelser og drøftelser den rigtige løsning, mener formanden for Freias Venner.

– Både Hasle og Tejn har en størrelse, som passer til hende, og det er to havne, hvor der sker mange gode ting, og som er i en spændende udvikling, og det synes jeg, Freia skal være en del af, siger Henrik Olsen.

Samtidig ligger havnene godt i forhold til at sejle ture rundt om Hammerknuden, hvilket Freia på grund af sin størrelse og sødygtighed kan i meget forskelligt vejr.

Henrik Olsen forestiller sig, at Freia kan have primær base i Hasle i sommerhalvåret og ligge i Tejn i vinterhalvåret, hvor der også kan ske mange forskellige ting på skonnerten, og hvor man kan vedligeholde og arbejde med den.

På jagt efter medlemmer

Som foreningsejet skib er økonomien i Freia afhængig af antallet af medlemmer af Freias Venner, og dem vil formanden gerne have flere af, både private medlemmer og firmamedlemmer. Opbakningen fra mange medlemmer er vigtig, for den viser, at der er stor interesse for og opbakning til projektet, og det gør det lettere for foreningen at søge fondsmidler.

– Heldigvis triller der hver dag medlemmer ind på hjemmesiden, så det er dejligt, siger Henrik Olsen.

Skonnerten Freias hjemmeside ligger på en underside for outdoor-aktiviteter på Nordskoven Strand Camping, som Henrik Olsen er medejer af og vært på. Med tiden er det dog meningen, at den skal have sin egen hjemmeside. Der er også lavet en facebookgruppe.

– Der ligger lidt arbejde i at gøre det let tilgængeligt, siger Henrik Olsen.

For at gøre opmærksom på Freia og sig selv planlægger foreningen en ugentlig dag, hvor folk kan komme til Hasle og se skibet og komme ombord. Den 8. juli planlægger foreningen en større begivenhed, hvor der blandt andet vil være jazzkoncert ombord.

– Der kommer til at ske flere forskellige ting ombord. På den måde skal der være anledning til, at folk kan se hende og forholde sig til hende, og hvad det er for en størrelse, siger Henrik Olsen.

Se Freias hjemmeside her