Kunstmuseet præsenterer Gitz-Johansen

NOTITS | ABONNENT | 29. SEP 2022 • 14:57
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS | ABONNENT
29. SEP 2022 • 14:57

Lørdag åbner Bornholms Kunstmuseum en ny udstilling med værker af Gitz-Johansen.

 

I en ny udstilling folder Bornholms Kunstmuseum hele Aage Gitz-Johansens virke ud fra de tidligste satiriske værker tegnet i 1920'ernes Paris til billeder fra hans rejser med Eventyrernes Klub i 1960'erne. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Gitz-Johansen møder i sit liv nogle markante mennesker og kunstværker, som får livsændrende betydning for ham. Han er meget begejstret for J.F. Willumsens symbolistiske værker, og den franske symbolist Paul Gauguins malerier får tydelig og afgørende betydning for Gitz-Johansens kunstneriske virke. Faktisk er han på vej til Hawaii for at male på samme måde, som Paul Gauguin maler i Tahiti, da han møder polarforsker Knud Rasmussen og i stedet rejser til Grønland første gang i 1933. Senere er det samernes liv i Jokkmokk i det nordligste Sverige, han skildrer.

I 1940 bliver Gitz-Johansen medlem af Eventyrernes Klub og rejser med den i landene omkring Middelhavet. Somrene tilbringer han på Christiansø, der bliver hans andet hjem, og han skildrer fuglelivet på øen hver sommer fra 1946 til sin død i 1977.

Udstillingen åbner med fernisering på Bornholms Kunstmuseum lørdag.