Kulturugen satser nu på unge og politik
Der var kage og te på bordet, da Bornholms Kulturuge åbnede med et arrangement om lokalpolitik for unge i Folkemødehuset i Allinge. Foto: Jacob Jepse

KULTURUGE | BORNHOLM
17. SEP 2021 • 16:19
Niels Ebdrup
Journalist

Kulturugen satser nu på unge og politik

Bornholms Kulturuge åbnede fredag formiddag med et arrangement for unge i Folkemødehuset i Allinge. Unge og politik fylder mere i årets kulturuge.

Et noget utraditionelt kulturarrangement markerede fredag formiddag åbningen af Bornholms Kulturuge 2021: En workshop om kommunalpolitik for unge.

Men den 20. kulturuge er også lidt anderledes end de foregående 19. Dels forsøger Kulturugen i år at henvende sig mere til unge, og dels har den indledt et samarbejde med Folkemødet. Allinge og byens folkemødehus dannede således rammen om den første af de ti dage, hvor kulturen på skift får luft under vingerne rundt i forskellige bornholmske byer og på Christiansø.

Formand for Bornholms Kulturuge, Mikkel Bach-Jensen, glæder sig over samarbejdet med Folkemødet og håber, at flere unge vil begynde at bruge kulturugen.

– Sidste år tog vi tilløb til at få flere unge til at deltage, og i år gør vi endnu mere ud af det. Vi har forsøgt at få arrangørerne til at tænke en ung målgruppe ind, når de planlægger deres arrangementer – eller at lave arrangementer målrettet rent til unge mennesker. Og vi har lagt op til samarbejder med skolerne.

– Vi håber at lokke unge mennesker med i de kulturelle oplevelser, så de fremadrettet får en større forankring i kulturen, siger Mikkel Bach-Jensen.

Demokrati er også kultur

Ved åbnings-workshoppen i Folkemødehuset satte Fiona Ross fra Folkemødet gang i en snak med seks unge om forskellen på lokal-politik og national politik. Hun begyndte en snak om, hvad kommunalbestyrelsen egentlig har indflydelse på.

Folkemødets håb er, at de deltagende unge får lyst til at stemme ved kommunalvalget. Og måske endda at engagere sig mere i det lokale demokrati.

Umiddelbart kan der synes langt fra en ungdommelig debat om kommunalpolitik til de mere traditionelle kulturugearrangementer – så som Steffen Brandts 'Udenfor sæsonen'-koncerter, en publikumsskabt skulptur med Ben Woodhams ved Arnager og kirkekoncert i Sct. Klemens Kirke. Men ifølge projektleder på Folkemødets Kulturuge-arrangementer, Linda Olsen, er netop 'kultur' en fællesnævner for det hele.

– Man skal tænke over, hvad 'kultur' egentlig er. Kultur er den sociale lim. Kultur er ikke kun kunst og litteratur. Den demokratiske samtale, vi har med hinanden, er også en del af vores kultur. Så for mig hænger det utroligt godt sammen, siger Linda Olsen.

Oplev kulturen sammen igen

Efter den demokratisk tonede start på Kulturugen, 2021 fortsætter festlighederne med mere end 100 arrangementer fordelt på de ti kulturugedage. Som noget nyt i år er det ellers traditionelle badge skiftet ud med et Bornholms Kulturuge-armbånd. Men ser man bort fra det – og det øgede fokus på unge og politik – ligner tankerne bag årets kulturuge dem, som har ligget til grund for de tidligere.

– Der er noget til alle, og der er arrangementer fordelt på hele øen. Det er et festfyrværkeri af oplevelser – som vi kender det fra Kulturugen.

– Og så må vi fejre, at vi nu igen må gå ud! Vi må synge sammen og klappe sammen. Få gåsehud og blive bevæget sammen. Opleve kulturen sammen! Det har vi savnet under coronanedlukningen, siger Mikkel Bach-Jensen.

Fiona Ross fra Folkemødet spurgte, om de 18-20-årige deltagere mente, at skoler var noget, man havde indflydelse på lokalpolitisk. En stillede sig ved en rød seddel, hvor der stod 'Nej'. De resterende fem deltagere rykkede sammen ved 'Ja'-sedlen. Foto: Jacob JepsenFlere nyheder