Ingen vil have de sene vagter: Så må man stå i kø

Ingen vil have de sene vagter: Så må man stå i kø
Du skal nok få din øl, men måske må du stå lidt i kø ud på de sene nattetimer. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 16. AUG 2022 • 05:30
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
16. AUG 2022 • 05:30

Et nødråb blev vekslet til flere hundrede frivillige, men der er plads til flere på Wonderfestiwall.

Som hos mange andre danske festivaler, kan det tydeligt mærkes i kulissen hos Wonderfestiwall, at de sidste års nedlukninger har gjort folk mindre begejstrede for at være frivillige.

Det fortæller Martin Paarup, som er frivilligkoordinator for musikfestivalen, som på torsdag løber af stablen for første gang siden 2019.

– Vi mangler stadig frivillige. Især til de sene tjanser med at stå i campingbaren, tjekke armbånd og tasker i indgangen og med at sætte scenerne op, fortæller han.

De lavede ellers for nylig et opslag på Facebook om den store mangel på frivillige. Opslaget blev delt 1.200 gange, og i løbet af de næste dage meldte 200 frivillige sig under fanerne.

– Det var fantastisk, og vi takker virkelig alle, der har delt og vist opbakning på den måde. Der var en masse, der forbarmede sig og meldte sig frivilligt, fortæller Martin Paarup.

– Men vi mangler stadig lige de sidste.

Skal han have jackpot i antal frivillige, så drømmer han om op mod 1.400 frivillige mod de 1.200, der har meldt sig indtil videre.

– Men mindre kan sagtens gøre det. Siden sidste uge har vi fået fyldt alle de dumme huller, og med bare 50 frivillige mere, så er vi flyvende, fortæller han.

Selvfølgelig især, hvis de er klar på en sen vagt, forståes.

– Vi håber, at folk vil tage det med godt humør og fokusere på, at vi er her. Så pyt med, om man lige skal stå i kø i et par minutter for at få sin fadøl.

Martin Paarup, frivilligkoordinator på Wonderfestiwall

Pyt med, at der er lidt kø

Men det er ikke noget nyt, at de sene vagter er svære at afsætte. Folk vil gerne høre musik og feste løs i campen, når klokken passerer midnat.

– Vi er fuldstændig med på, at hvis man har en vagt fra halv 10 til halv fire om natten, så ryger en del af festivalen.

Manglen på hænder kan måske komme til at betyde, at nogle af de små barer lukker, for at der kan være gang i de store helt indtil klokken tre om natten. Og der er de frivillige heldigvis åbne for forandringer.

– Vi oplever, at de frivillige er enormt gode til at være fleksible, så når vi spørger, om vi lige kan rykke deres vagt et andet sted hen, er folk med på den, fortæller Martin Paarup.

Han spår, at der ligesom på mange andre festivaler kommer til at være mere kø rundt omkring som følge af de manglende kræfter.

– Vi håber, at folk vil tage det med godt humør og fokusere på, at vi er her. At vi må være sammen, høre musik og kramme hinanden efter de sidste par år, hvor vi har været meget begrænsede. Så pyt med, om man lige skal stå i kø i et par minutter for at få sin fadøl, siger han.

7-årig er med som frivillig

Siden den seneste festival er antallet af frivillige blevet skaleret op, så der i år har været brug for 30 procent flere frivillige.

– Bar og service har sagtens kunnet klare en opskalering, og derfor har vi også i år været på jagt efter flere frivillige, fortæller Martin Paarup, som selv er vokset op med, at man allerede tidligt tog fra som frivillig, når der foregik ting i nærområdet.

– Den gennemsnitlige frivillige er nok over 40 år. Det er den gamle garde. Vi er vokset op med, at man tog fra og allerede som 14-årig kunne have en frivillig tjans til havnefesten. Vi har en kultur, der skal bygges op igen, siger han.

Han understreger dog, at det er mennesker i alle aldersgrupper og sågar fra forskellige nationer, der har meldt sig til at give en hånd med i år.

Årets yngste frivillige er bare syv år og deltager ved at samle skrald sammen med sin familie.

Martin Paarup understreger, at der ikke normalt er børn i den alder med som frivillige. Men det gør en forskel, når det er sammen med familien, og de får en tur ud af det.

Og så får man kulturen ind fra barnsben, og det er vigtigt at lære i en ung alder, mener han.

– Det er sådan her, vi gør på Bornholm. Vi hjælper hinanden med at få ting til at lykkes, for vi kan ikke alene.