Hullet på torvet er nu historie

Hullet på torvet er nu historie
Onsdag eftermiddag var hullet blevet fyldt med jord og den nu jævne plads tilplantet. Foto: Per Toft
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT | 18. MAJ 2022 • 20:59
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT
18. MAJ 2022 • 20:59

Grundfjeldet under torvet i Aakirkeby er ikke længere synligt. Efter lokal modstand er Naturtorvets hul onsdag blevet fyldt med jord.

I sommeren 2020 blev Aakirkeby Torv omlagt. Det mest omdiskuterede element på naturtorvet var et hul, som tirsdag formiddag efter langvarig debat måtte lade livet og tildækkes med jord.

– Der har været stor polemik omkring det, konstaterer Per Toft, der har fulgt arbejdet tæt og sidder i bestyrelsen i Aakirkeby Borgerforening.

Idéen om et permanent hul med blottet granit opstod, da gravemaskinen fra Vej og Park stødte imod grundfjeldet under forberedelsen af anlægsarbejdet. Den tilrejsende arkitekt blev betaget af, hvordan klippeøen levede op til sit navn.

– Det viser, at projektet har relevans, sagde arkitekt Flemming Rafn Thomsen til Tidende i juni 2020.

– Naturen er jo allerede helt konkret i jorden under os. Det gør fortællingen 100 gange bedre, end noget vi kunne tegne.

Der gik ikke lang tid efter indvielsen, før folk i Aakirkeby blev bekymrede over hullets dybde. Også vandmængden og affald viste sig at være en kilde til utilfredshed. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Senere på sommeren begyndte den lokale skepsis at pible frem. Risikoen for at falde ned i hullet var én anke. Et andet kritikpunkt var æstetisk – affald samlede sig i hullet, når det blæste, og der stod ofte vand i hullet.

Debatten om at videreudvikle Aakirkeby er fortsat i år, og under en temadag på Kanns Hotel tidligere på foråret fremhævede mange ønsket om at tildække grundfjeldet.

– En ting, der gik igen i de fire grupper, var hullet i jorden, fortæller Per Toft.

Sidste forår var det på tale at tildække hullet, fordi der store dele af året stod vand i hullet. Men i stedet for at vælge den seneste løsning valgte styregruppen at indsætte et dræn.

– Det er bare en konsekvens af den beslutning, vi traf. Vi kunne have fyldt hullet op, men styregruppen var enige om at stå ved beslutningen om at grundfjeldet skal være synligt, sagde kommunens landskabsarkitekt Mugen Adler ved den anledning.

Grundfjeldets tid ved overfladen er nu overstået, og holdet bag områdefornyelsen er nu tilbage ved plan A, som den så ud, indtil den pludseligt opståede hul-koncept blev udtænkt. Nu skal det tildækkede hul beplantes og udsmykkes som andre steder på Naturtorvet.

Per Toft forholder sig til eksperimentet og den lokale reaktion med en vis portion ironi.

– Som vores tidligere amtsborgmester Jens Brandt engang har sagt: "Bornholmerne vil gerne have forandringer, men der må bare ikke ændres noget". Nu håber jeg bare, at der falder ro over det, siger han.

Grundfjeldet i hullet på Aakirkeby Torv blev onsdag skjult under et lag jord, efter at kommunen gik med til at udjævne torvet og skjule grundfjeldet. Foto: Per Toft