Minister svarer på helårsbelysning af Hammershus

Minister svarer på helårsbelysning af Hammershus
Beredskabsstyrelsen har flere gang haft belysning på Hammershus i afgrænsede perioder som led i uddannelse af værnepligtige efter særskilt aftale med myndigheden for området (Slots- og Kulturstyrelsen). Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | HAMMEREN | ABONNENT | 23. NOV 2021 • 19:50
Holger Larsen
Journalist
NYHED | HAMMEREN | ABONNENT
23. NOV 2021 • 19:50

Kulturministerens svar er ikke en klar afvisning, men viser, at det kan blive svært at opfylde ønsket om lys på Hammershus året rundt.

Et oplyst Hammershus året rundt vil være en markant styrkelse af vinterturismen på Bornholm, mener man i Destination Bornholm. Men det er ingen nem sag at få ønsket opfyldt, selv om julen nærmer sig.

Det viser et svar fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på det spørgsmål, som Morten Messerschmidt (DF) stillede i forbindelse med sit besøg på Bornholm sidst i oktober – i samarbejde med Dansk Folkeparti Bornholm og Destination Bornholm:

"Hvad mener ministeren om at sikre helårsbelysning af Hammershus, og findes der nogen beregninger af omkostninger heraf?"

Ane Halsboe-Jørgensen skriver i svaret, at det er Naturstyrelsen under Miljøministeriet, der ejer Hammershus, og som i givet fald vil skulle vurdere behovet for belysning.

Man er varsomme

"Belysning af beskyttede fortidsminder kan dog kræve dispensation i henhold til museumsloven. Jeg har derfor forelagt spørgsmålet for Slots- og Kulturstyrelsen", oplyser ministeren og gengiver svaret fra styrelsen:

"Fortidsmindebeskyttelsen gælder både fysiske og visuelle tilstandsændringer af det beskyttede anlæg. Etablering af belysning til sti- og ledelys eller iscenesættende, illuminationsbelysning kan medføre fysiske indgreb i forbindelse med nedgravning af lyskilder og kabler mv. Styrelsen har praksis for at dispensere til dette, hvis indgrebene minimeres og udføres på mindre sårbare dele af fortidsmindet. Styrelsens erfaring med belysning af egne fredede bygninger, som i visse tilfælde ligger på et fortidsminde, har ført til en vis varsomhed med illuminationsbelysning. Ved gennemførsel af belysningsprojekter vælger styrelsen en udformning, der respekterer de specifikke bygninger, hvor belysningen ikke er permanent, men opleves som noget ekstraordinært i udvalgte perioder, for eksempel i juletiden, i skoleferierne og ved andre begivenheder".

Ingen beregninger

Spørgsmålet om omkostningerne ved en helårsbelysning har ministeren sendt videre til Miljøministeriet, der oplyser, at der ikke eksisterer nogen beregninger.

Ane Halsboe-Jørgensen bemærker, at hun henholder sig til oplysningerne fra henholdsvis Slots- og Kulturstyrelsen og Miljøministeriet.