Bøggild mødte Margrethe – men hvad spørger man en 22-årig prinsesse om?

Bøggild mødte Margrethe – men hvad spørger man en 22-årig prinsesse om?
Det er Amanda Stevne Pihl, arkivar ved Bornholms Ø-arkiv, der har stået for dette tredje årsskrift. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 16. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. NOV 2022 • 05:30

Bornholms Ø-arkivs tredje årsskrift fortæller blandt andet om, da journalisten Hansaage Bøggild i 1962 mødte den unge prinsesse Margrethe ved de arkæologiske udgravninger på Slusegård.


Tredje gang er lykkens gang, og på fredag, den 18. november, klokken 12-13 kan Bornholms Ø-arkiv ved en bogreception præsentere sit tredje årsskrift, hvilket arkivleder Anette Eriksen markerer ved at indlede sit forord med at skrive: "Vi er tilbage til normalen, har man næsten lyst til at skrive".

Hun refererer dog ikke til, at det nu er normalen at udgive et årsskrift, men til at de to første udgivelser blev præget af coronanedlukninger.

Normalt eller ej, lad os slå fast, at årsskriftet, som den slags nu engang gør, bugner af artikler, der tager udgangspunkt i de arkivalier, ø-arkivet har modtaget i årets løb, og de temaer, der har været særligt fokus på. Og så er det årsskriftet "for alle, der interesserer sig for lokalhistorie", som Amanda Stevne Pihl, arkivar ved Bornholms Ø-arkiv, noterer i en mail til Tidende om udgivelsen, som hun selv har stået for.

"I årsskriftet for 2022 findes artikler om unikke dagbøger, kærestebreve fra krigens mørke, en visitkortsamling fra det bedre borgerskab i Nexø og meget mere. Man kan læse om journalist Bøggilds oplevelser af at dække udgravningen på Slusegård, hvor daværende kronprinsesse Margrethe deltog, se hvordan de bornholmske købstæder har forandret sig på 100 år og synge med på Magda Henriksens lejlighedssange, der er skrevet på bornholmsk", fortsætter arkivaren.

Og netop Hansaage Bøggilds oplevelser giver anledning til overskriften til denne artikel. Han døde i 2006, men i 2022 er hans arkiv kommet ø-arkivet i hænde, oplyser Sif Goodale, ph.d. og arkivar, i sin artikel om journalisten, som i 1951 ankom til Bornholm på det gode skib Rotna og fik job på Bornholms Avis.

Efter en afstikker til Nordjylland for en kort stund i 1953 returnerede han til Bornholm og blev for bestandig, idet hans intention var, at "blive mere bornholmer end bornholmerne selv".

Vi var unge

Senere arbejdede han på DR Bornholm, og hans arkivalier rummer flere hundrede manuskripter fra de udsendelser, han stod for, deriblandt en fortælling om, hvordan han, da han i 1962 arbejdede på Bornholms Tidende, sammen med pressefotografen Algot Lindau blev sendt til Slusegård, hvor han mødte den senere regent.

– Det var dengang, vi var unge, Margrethe og jeg. Juni 1962, indledte han et program og fortsatte længere henne:

– Vi var spændte – fotografen Algot Lindau og jeg – og det var prinsessen også. Ja, hvad spørger man en 22-årig prinsesse om? Hun måtte ikke sige, der var dejligt på Bornholm – i hvert fald ikke i forhold til andre steder, men jeg har nu altid haft en fornemmelse af, at både Margrethe og hendes Henrik holder meget af at komme på Bornholm.

I øvrigt så Algot en fidus i at blive hængende, da de udsendte fra "Bornholmeren" havde forladt pladsen, og derfor fik han også helt solo billeder af, hvordan prinsesse Margrethe blandt andet spillede bold på plænen med gårdejer Christoffersen, og fotografens billeder gik verdenspressen rundt under overskriften "Prinsessen holder fridag", hvilket fik Bøggild til at afslutte sit radioprogram således:

– Det bedste af det hele, det var, at Bornholmeren blev snydt for det bedste!

Rejs ud!

Hansaage Bøggild havde øje for, at Bornholm ikke er en isoleret ø, afskærmet fra omverdenen, og han påpegede, at bornholmerne burde være mere udadvendte og tage verden udenfor til sig. Det i en grad, så han blandt andet sagde i radioen:

– Det burde være en pligt for enhver, der bor på Bornholm, at man rejser over mindst fire gange om året. Man skal have andre indtryk for at forstå sig selv og sit eget.

Men dette er jo blot én af de i alt 14 artikler, der er at læse i årsskriftet, og som emnemæssigt kommer vidt omkring, om det så gælder "Peder Rømer Siersteds erindringer", "To bryllupper, en dåb og et sølvbryllup: Familiefester 1945-70", "Indkøbsforeningen Muld & Klippe", "Fortællinger fra Pedersker" eller en af de øvrige artikler.

Årsskriftet kan købes på Ø-arkivet samt hos William Dam i Rønne og Bog & Idé i Nexø.