Hal i Snogebæk er kommet tættere på: Armene kom helt op og røg så halvt ned

Hal i Snogebæk er kommet tættere på: Armene kom helt op og røg så halvt ned
Hos Poulsker IF har de længe gået og brygget på planerne om, hvordan et idrætscenter i Snogebæk kan se ud, og hvordan det kan finansieres, og nu hvor målet er tættere på end nogensinde, er idrætsforeningen også klar til at slippe tøjlerne og lade en selvejende insitution, der skal bygge og drive hallen, tage over. Foto: Jacob Jepsen
IDRÆTSLIV | SNOGEBÆK | ABONNENT | 9. SEP 2021 • 11:30
IDRÆTSLIV | SNOGEBÆK | ABONNENT
9. SEP 2021 • 11:30

Efter fire år har kommunen givet tilskud til etableringen af en ny hal i Snogebæk – noget man er glad for i Poulsker IF. Men pengene er ikke garanteret og falder måske først i 2025 – og uden dem har hallen fortsat lange udsigter.

– Du sidder overfor en af de sejeste idrætsledere på Bornholm. Havde han ikke fortsat med at kæmpe, så havde vi ikke siddet her. Jeg har så dyb respekt for den indsats og vedholdenhed, han har lagt i det, fortæller Breno Thorsen, og sender et skråt nik med hovedet mod sin sidemand Jan Eggertsen, der bare griner og tilføjer:

– Indimellem med lidt store gloser.

Jan Eggertsen er halinspektør i Poulskerhallen og formand for Poulsker IF. Breno Thorsen er tre år inde i pensionisttilværelsen, men før det kan nogle bornholmere måske huske ham som en dreven erhvervskonsulent, som gennem årene har lagt meget af sin energi i at fremme iværksætteriet på Bornholm.

Da Bornholms Tidende møder de to på en mark udenfor Snogebæk, er herrerne først og fremmest glade. Socialdemokratiet og Venstre har på udkastet til anlægsbudgettet for 2025 afsat 6.225.000 kroner til en ny hal og sportsplads i Snogebæk.

Dermed har kommunen taget det første skridt i at følge op på det løfte, daværende borgmester Winni Grosbøll gav Poulsker IF, da de i december 2017 bad om penge til renovering af Poulskerhallen. Grosbøll sagde dengang, at det var bedre at bygge en helt ny hal tættere på Snogebæk – og dermed flytte områdets idrætsliv tættere på kulturlivet og byudviklingen i Snogebæk.

Håbefuld og skeptisk

Så langt så godt, og de to mænd vælger også at se positivt på det.

– Det er kanongodt, at der på anlægsbudgettet er afsat penge. Det er vi glade for, og det er det, vi fokuserer på, siger Breno Thorsen.

Jan Eggertsen, som siden 2017 har kæmpet for en ny hal i Snogebæk – alternativt at der blev givet tilskud til at købe Poulskerhallen af de nuværende ejere, så den kunne renoveres – har dog svært ved at skjule sin skepsis. Han fornemmer, at skepsissen også findes i foreningens bagland.

– Medlemmerne tror nok ikke på, der kommer en ny hal, hvis jeg skal være helt ærlig. De tror nok mere, at de penge, der er afsat, er et holdkæftbolsje, der skal holde indtil 2025. Men det håber jeg ikke.

– Men du kan jo se det med børnehaven ved Tejn – anlægsbevillingerne bliver skubbet hvert år, og det kan man også risikere her. At kommunen i 2024 siger: "De der seks millioner kroner, de findes ikke, så I er nødt til at vente".

Breno Thorsen holder dog fast i, at de skal se lyst på det, da realiseringen af den nye hal i Snogebæk aldrig har været tættere på.

– Jeg vil alligevel gerne fremhæve, at situationen lige nu er positiv. Det ene er, at vi nu langt om længe og trods alt er kommet på kommunalbudgettet. Det andet er, at det går godt med idrætsforeningen. Medlemstallet er forøget og de frivillige og trænerne yder en kæmpe indsats.

Jan Eggertsen nikker straks anerkendende og tilføjer:

– Ja, det gør de. Uden dem er der ikke noget.

Breno Thorsen fortsætter:

– Det næste, man kan sige, er, at hvis kommunens strategi om idræts- og kulturlivet nogensinde skal have et indhold, så vil et idrætscenter i Snogebæk være et stort bidrag.

Derfor mener de to mænd også, at hvis Snogebæk vitterlig skal have sin egen hal med dertilhørende idrætsfaciliteter, er det nu eller aldrig.


Jan Eggertsen og Breno Thorsen fremviser byggeplanerne til Tidendes udsendte ved den tiltænkte mark ved Krydset ved Hovedgaden og Dueoddevej i Snogebæk. Foto: Jacob Jepsen

 

Efterspørger en garanti

Det er mange år siden, at Bornholm sidst har fået en ny hal, og samtidig er det svært for de to mænd at ignorere det faktum, at tilskuddet til den nye hal er blevet til som en del af en politisk aftale mellem Venstre og Socialdemokratiet, og netop af den grund føler de i Poulsker IF, at det stadig er meget usikkert, om Snogebæk overhovedet får sin egen hal og sportsplads, da den politiske situation nemt kan ændre sig.

Ikke mindst fordi, at pengene ikke er sat af på budgettet i 2022. Heller ikke i 2023 eller 2024. Først i 2025 har forligspartierne bag kommunalbudgettet skrevet, at der her gerne skulle sættes penge af til den nye hal, men ikke mere end det. Og det skaber bekymring i idrætsforeningen.

– Vi vil bare være sikre på, at vi kan tage et idrætscenter i brug i 2025, og hvis den skal stå klar dér, så skal vi starte næste år. Jeg vil tro, det tager tre år, siger Jan Eggertsen.

På vegne af Poulsker IF opfordrer Breno Thorsen og Jan Eggertsen derfor BRK til at give en garanti på, at pengene vil blive udbetalt senest i 2025.

– Kan vi først få fat i pengene i 2025, så snakker vi 2028, før der står en hal, måske 2029, vurderer Jan Eggertsen.

Men med en garanti fra kommunen i hånden, vil man kunne låne pengene fra andre kreditorer, eksempelvis en bank.

To planer for finansiering

Den samlede pris for et nyt idrætsanlæg – med hal, lys, p-pladser, kloakering, byggemodning med videre – løber ifølge Poulsker IF's beregninger op i omkring 28 millioner kroner inklusiv moms.

Der mangler derfor godt og vel 22 millioner kroner, før man kan klippe det røde bånd og indvie en ny hal i Snogebæk.

Her har idrætsforeningen valgt at være proaktive og udarbejde to finansieringsforslag til kommunen, der så eventuelt kan vælge det, som passer kommunen bedst.

Første forslag går på, at kommunen giver en kommunegaranti for lån på op til 19 millioner kroner og et driftstilskud på 1,4 millioner kroner om året.

Kommunegaranti betyder, at man kan optage lån på særlige vilkår, der er billigere, og hvor kommunen går ind og garanterer betalingen overfor kreditor, hvis projektet i worst case skulle gå galt. De resterende anlægsomkostninger vil foreningen skaffe via fonde og andre investorer.

Det andet forslag handler om, at regionskommunen bruger tilskuddet på de godt 6,2 millioner kroner på at købe grunden i Snogebæk og byggemodner den, samt bygger veje, kloakering, parkeringspladser, stiger, fodboldbaner og øvrige grønne arealer.

Derefter tager den selvejende institution, som skal eje og drive hallen, over, bygger hallen og driver den.

Fordelen ved det andet forslag kan ifølge Breno Thorsen være, at det giver kommunen mere albuerum, både hvad angår finansiering, da de ikke skal have alle de 6,2 millioner kroner op af lommen på én gang, og meget af etableringsarbejdet kan foregå indenfor kommunens egen virksomhed. For eksempel vil vej og park måske kunne stå for asfalteringen.


Halinspektør i Poulskerhallen og formand for Poulsker IF Jan Eggertsen (Th.) og Breno Thorsen (Tv.). Foto: Jacob Jepsen

 

Investorer klar i kulissen

Netop det at det skal være en selvejende institution, der overtager det fremtidige arbejde med hallen i Snogebæk, tror Breno Thorsen og Jan Eggertsen er vigtigt for politikerne at forstå. Altså at det ikke er Poulsker IF, man bevilger penge til, men til den selvejende institution, hvor Poulsker IF dog vil have en plads i bestyrelsen som hallens største bruger. Samme model bruger de for eksempel også i Nexøhallen og Nyvestcentret i Nylars.

Når og hvis tilskuddet enten bliver udbetalt til den selvejende institution, eller kommunen giver den ønskede garanti, vil den selvejende institution langt om længe have noget konkret til de investorer, som de tidligere har snakket med om mulig medfinansiering. Men det er kun blevet ved snakken, da repræsentanterne for idrætscenteret i Snogebæk hverken har kunne sige A eller B til investorerne, så længe der ikke var en finansieringsaftale med regionskommunen.

– De sagde, at lige så snart vi ved, hvad og med hvor meget kommunen spiller ud, så kan vi begynde at snakke. Og ja, det er jo faktisk det, vi sidder og venter på, fortæller Breno Thorsen.