Forening uddeler knap 700.000 kroner til kulturen i én heldig by

Forening uddeler knap 700.000 kroner til kulturen i én heldig by
Fem modtagere får i alt 700.000 kroner fra Foreningen Undreværket, fortæller Helene Høm i en pressemeddelelse fra foreningen – her sammen med Thomas Danielsen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 12. JAN 2022 • 11:31
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
12. JAN 2022 • 11:31

Efter salg af Foreningen Undreværkets ejendom er der i overensstemmelse med vedtægterne blevet mulighed for at begunstige fem kulturelle institutioner eller projekter.


I forbindelse med at Foreningen Undreværket i 2021 solgte sin ejendom på Kirkevej 2 i Gudhjem, fordeles nettoprovenuet af salget nu i fem lige store portioner, der gives til den professionelle kultur i Gudhjem.

Det fortæller Helene Høm i en pressemeddelelse fra foreningen, som fredag den 14. januar i den anledning holder reception i Undreværket. Der vil bestyrelsen byde på et glas og sige et par ord om uddelingerne samt om formidlingsprojektet "Gudhjem – en kunstnerby".

Baggrund for donationen til kulturlivet, oplyses det i pressemeddelelsen, er, at der på to generalforsamlinger i foråret 2021 blev stemt for at sælge erhvervsejendommen Kirkevej 2 til Thomas Danielsen og Helene Høm.

Salget sker for at sikre husets fremtidige bevarelse, drift og liv som kultursted i Gudhjem. Thomas Danielsen og Helene Høm vil gerne finansiere en renovering og etablere to selvstændige kulturarbejdspladser i huset, mens salen bevares til kulturarrangementer.

"Foreningen Undreværket" fortsætter og vil fortsat have hjemsted og aktiviteter i huset, hvorfor salget ikke ændrer Undreværkets profil udad til.

Prisen på ejendommen blev fastlagt efter to uafhængige ejendomsvurderinger, og salget er omfattet af en 10-årig klausul om, at Kirkevej 2 kun må benyttes til kulturelle formål.

Uddelingen til kulturen i Gudhjem sker i overensstemmelse med Foreningen Undreværkets vedtægter paragraf 5:

"...Nettoprovenuet ved eventuelt salg af Kirkevej 2 skal tilfalde lokale kulturelle aktiviteter i Gudhjem", og i overensstemmelse med Foreningens Undreværkets formål; at skabe og vise professionel kunst og scenekunst i Gudhjem.

Foreningens medlemmer har over to generalforsamlinger i foråret stemt om fordelingen af midlerne.

Kunstnerbyen

Om "Gudhjem – en kunstnerby" oplyser Helene Høm i pressemeddelelsen:

Få tager til Skagen uden at forbinde stedet med kunstnere. Og ligesom Svaneke er Danmarks smukkeste købstad, har Gudhjem et unikt potentiale og en helt enestående historie som kunstnerby, der lige nu ligger lidt uudnyttet hen.

Projektet går kort fortal ud på at formidle Gudhjems historie og identitet, så enhver der "googler" byen, bor i byen eller besøger Gudhjem, forbinder stedet med kunst og kunstnere.

Man skal dermed ikke være specifikt interesseret i kunst for at forbinde Gudhjem med fordybelse, kreativitet og nytænkning – og nogle spektakulært smukke omgivelser og muligheder for netop det.

 


Modtagerne

De fem modtagere af de i alt 700.000 kroner får hver 140.000 kroner.

1. Oluf Høst Museet.

2. Scala Gudhjem.

3. Gudhjem Museum (til udgifter i forbindelse med museets faste samling og udgifter i forbindelse med kunstnersammenslutningen Holkahesten).

4. Foreningen Undreværket, herunder Bornholms Internationale Gadeteaterfestival.

5. Formidlingsprojektet "Gudhjem – en kunstnerby".