Fire kvadratmeter – er det øens mindste?

Fire kvadratmeter – er det øens mindste?
Galleri Galleri 4M2 her hos Estelle Santasilia Holbek åbner lørdag den 10. december. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 1. DEC 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
1. DEC 2022 • 05:30

Estelle Santasilia Holbek ønskede luftforandring, og dét har hun fået. Nu får hun også snart sit ejet galleri.


I en vis forstand kan der være noget stort i at tænke småt. Som når en person får øje på en mulighed, der har så små dimensioner, at de fleste af os simpelthen overser den.

Den evne besidder Estelle Santasilia Holbek. Hun flyttede for nylig ind i Magstræde, ja, nærmest på p-pladsen ved Tidende, og der i sit hjem åbner hun lørdag den 10. december klokken 10-18, hvad hun gætter på er om ikke Danmarks, så Bornholms mindste galleri.

Hvor stort, det er? Navnet giver et praj, for hun har døbt det til Galleri 4m2.

Og så er de fire kvadratmeter måske endda en lille overdrivelse, eftersom gulvets areal reduceres af et skab til nogle rørinstallationer.

Hun boede egentlig på Nørrebro i København, men hendes tre børn var efterhånden blevet så store, at der åbnede sig nogle muligheder for, at hun kunne se sit snit til en tiltrængt luftforandring. Hendes datter og kæreste kunne flytte ind i hendes lejlighed og betale husleje, og hvor skulle hun så selv tage hen?

– Jeg tænkte, at jeg skulle finde et sted, som har det hele, og hvor folk gad komme og besøge mig, og det eneste, jeg kunne komme i tanke om, var Bornholm, siger hun med et stort smil.

– Selv om jeg egentlig kun har prøvet at være på ferie herovre. Men med det arbejde, jeg har, kunne jeg få det til at hænge sammen med at pendle frem og tilbage. Jeg er handicaphjælper og har haft seks-syv 24 timers døgnvagter om måneder, og det passede fint, da jeg uddannede mig til kunstterapeut for nogle år siden.

Sådan en arbejder med kreative værktøjer for at åben klienten.

– I stedet for at klienten skal tale meget, kigger kunstterapeuten på det værk, klienten sidder med, og kan ad den vej guide vedkommende gennem nogle problemer og erkendelser, siger hun.

Alle er velkomne

Allerede i København lavede hun forskellige workshops, men trængte altså til et sceneskifte. Hun har stadig vagterne i København og arbejder nu også på et bosted i Aakirkeby og har ydermere et billedkunsthold for LOF.

– Holdet hedder "Har du en kunstner i maven, så kig forbi", og vi bruger alt andet end pensler og lærred til at arbejde med. Vi bruger grøntsager, blander farver i creamecheese på toastbrød, bruger olie og pulver og alt muligt andet for at få løsnet op, siger hun.

Da Estelle Santasilia Holbek kom til Bornholm, blev hun fascineret af alle de kunstnere, her er, samt alle gallerierne og var også til samtale i et galleri i Gudhjem om at hjælpe til.

– Men så tænkte jeg, at jeg måske i stedet skulle starte mit eget?

Ja, hvorfor ikke, når man nu har en entré på knap og nap fire kvadratmeter...

Hun forklarer dog, at hun har en aftale med sin udlejer om, at han laver en anden udgang fra det lille hus, således at den nuværende hoveddør bliver aflastet og de kreative kræfter får mere uforstyrret plads.

– Det slog mig, allerede da jeg flyttede ind, at der kunne etablseres et lille galleri, som passede fint til fliserne på gulvet, og så satte jeg nogle hylder op til kunstværkerne, forklarer hun.

Aktuelt er der egne værker på hylderne, men hun slår fast, at også andre kunstnere er velkomne til at udstille deres værker i Galleri 4m2.

– Især dem, der måske ikke har prøvet det før, men gemmer deres fine værker derhjemme og ikke har haft modet til at vise dem frem. Så er et lille bitte galleri måske ikke så farligt, siger hun.

 

Galleri Galleri 4M2 her hos Estelle Santasilia Holbek åbner lørdag den 10. december. Foto: Jacob Jepsen

 

20x20

Selv arbejder hun på at lave nye værker, som passer til galleriet, idet de skal være på 20 gange 20 centimeter – ligesom klinkerne.

Også kursisterne på LOF, forestiller hun sig, kan udstille deres værker i det lille – det mindste? – galleri.

– Eller måske skoler eller virksomheder. Det må i det hele taget gerne være et oplevelsesrum, forklarer hun.

Og hvor længe har du selv lavet kunst?

– Siden jeg begyndte på uddannelsen i 2014. Men jeg er også uddannet grafisk designer og har en fortid i reklamebranchen som art director, da var det bare bestillingsarbejde. Så først med uddannelsen begyndte jeg at arbejde med billeder, hvilket jeg ikke tidligere havde gjort. Jeg åbnede også en Instagram-profil og lagde nogle ting ud, som folk til min overraskelse begyndte at købe.

Det er også på Instagram på "Galleri 4m2", man kan tjekke, hvornår galleriet er åbent, ligesom hun vil anskaffe sig et flag, hun kan hænge udenfor, når der er "besøgstid".

– Når jeg er hjemme, er der altid åbent, men man kan også altid ringe og lave en aftale, siger hun.

Nummeret finder man også på Instagram.