Festival kæmper for at overleve: 'Dette opråb kommer måske lidt sent'

Festival kæmper for at overleve: 'Dette opråb kommer måske lidt sent'
Østersøjazz i Nexø risikerer at lukke, hvis der ikke kommer nye kræfter til. Derfor indkalder bestyrelsen til møde. Arkivfoto: Allan Rieck
MUSIK | NEXØ | ABONNENT | 8. OKT 2021 • 07:48
Henrik Nielsen
Journalist
MUSIK | NEXØ | ABONNENT
8. OKT 2021 • 07:48

Jazzfestival har brug for nye frivillige og måske også en bredere musikalsk profil, lyder det inden et møde om festivalens fremtid.

Bornholm risikerer at miste en musikfestival, hvis ikke der kommer nye kræfter til. Så klar er meldingen fra Nexøs jazzfestival Østersjazz forud for et møde om festivalens fremtid.

– Det kan ikke fortsætte. Der skal ny arbejdskraft til, fortæller bestyrelsesmedlem Olav Elvang fra Østersøjazz i en mail til Tidende.

Det var daværende borgmester Annelise Molin, som tog initiativ til at skabe en jazzfestival i Nexø. Noget skulle ske, og fra begyndelsen var der lagt op til, at politikere, den kommunale administration, erhvervsliv og byens borgere skulle samarbejde om at skabe en ny profil for byen med festivalen.

– Men, men, men. Det er rundt regnet de samme mennesker, der har båret projektet oppe. Det skal understreges, at den økonomiske opbakning fra erhvervslivet har været og er af central betydning. Penge skal der til. Den opbakning har vi fået gennem årene, fortæller Olav Elvang.

Bredere musikalsk udtryk

Men der er altså brug for nye kræfter og måske også en ny musikalsk profil. Skal det absolut være en jazzfestival?

– Det er derfor meget vigtigt, at vi lykkes med at komme i kontakt med nye, interesserede frivillige. Det vil være en ny eller udvidet gruppe, der skal tage stilling til, om det skal være en jazzfestival eller en festival med et bredere musikalsk udtryk, fortæller Olav Elvang.

Bestyrelsen erkender, at den ikke har været god nok til at få nye mennesker ind i selve maskinrummet for planlægningen af de årlige festivaler og til at uddelegere opgaver, så nye frivillige måske har følt sig lidt for meget som hjælpere og ikke som en del af gruppen.

– Dette opråb kommer måske lidt sent. Gennemsnitsalderen i bestyrelsen er godt over 60 år, og kræfterne er stort set sluppet op, lyder det fra Olav Elvang.


Kræfterne er stort set sluppet op i Østersøjazz' bestyrelse, hvor gennemsnitsalderen er over 60 år, fortæller bestyrelsesmedlem Olav Elvang. Arkivfoto: Allan Rieck

Ideer er ikke nok

I et forsøg på at finde nye frivillige og nye veje kalder Østersøjazz til møde på Møbelfabrikken torsdag den 28. oktober klokken 19, hvor alle interesserede kan møde op og komme med input.

– Det er dog ikke nok at fodre os med ideer, der skal også være tilsagn om medvirken, både på det planlægningsmæssige område og til den praktiske gennemførsel af festivalen, fortæller Olav Elvang.