Festival: Biblioteker kaster et kritisk blik på historieskrivningen

Festival: Biblioteker kaster et kritisk blik på historieskrivningen
Biblioteksleder Jon Madsen holder foredrag om brug og misbrug af historien i litteraturen næste mandag. Arkivfoto: Allan Rieck
NOTITS | RØNNE | 21. NOV 2022 • 06:30
Jakob Nørmark
Journalist
NOTITS | RØNNE
21. NOV 2022 • 06:30

Det er velkendt, at historien kan fortolkes på mange måder, og at sejrherren i en krig også vinder retten til at skrive historien i det lange løb. Landets biblioteker afvikler i denne uge historiefestivalen "Når historien misbruges”, og Rønne Bibliotek vil frem til næste mandag byde på tre arrangementer om emnet.

Onsdag aften fortæller cand.mag. Niels Geckler om, hvordan national identitet og fortolkning af historien er to tæt sammenvævede begreber, også i den aktuelle konflikt i Ukraine. "Fake News i krig og fred" er titlen på foredraget, der arrangeres af Bornholms Folkeuniversitet.

Torsdag livestreames en samtale mellem cand.mag. i historie Gry Jexen og journalist Anna Libak i salen på Rønne Biblioteket. Temaet for samtalen, der foregår på Det Kgl. Bibliotek, er kvinder og konflikten mellem Ukraine og Rusland.

Ugen rundes af næste mandag, 28. november, med et foredrag ved biblioteksleder Jon Madsen om kampen om sandheden, og hvordan nationale begreber kan opstå i litteraturen. "Vi har masser af modstridende fortællinger – og historien om russerne på Bornholm bliver skrevet om hele tiden", skriver Bornholms Folkebiblioteker om foredraget.

De to fysiske foredrag onsdag og mandag kræver entrébetaling.