Fernisering på højskolen: 28-årige Anemone er yngste deltager

Fernisering på højskolen: 28-årige Anemone er yngste deltager
28-årige Anemone Storm er med far 57-årige Ebbe Frank en del af årets sommerkursister på Bornholms Højskoles akvarelkursus. Foto: Marie Hofman
NYHED | AAKER | ABONNENT | 29. JUL 2022 • 16:46
NYHED | AAKER | ABONNENT
29. JUL 2022 • 16:46

28-årige Anemone Storm deltager denne sommer i Bornholms Højskoles akvarelkursus. Dermed er hun med til at trække demografien i den yngre ende på højskolens sommerkurser. En kærkommen diversitet, påpeger højskolens undervisere.

Fredag eftermiddag blev de sidste penselstrøg lagt for Bornholms Højskoles kursister på denne sommers akvarelkursus. Forud var gået to ugers intensivt arbejde med akvarellens discipliner, som fredag mundede ud i en fernisering for holdets 30 kursister. I år havde 28-årige Anemone Storm valgt at deltage i kurset sammen med sin far. Og med sin unge alder var hun med til at forskyde aldersspændet væsentligt på dette års sommerkursus, der normalvis tiltrækker kursister på den gode side af 65 år.

– Det er første gang, jeg har været på højskole, og i starten tænker man jo altid lidt, hvad det for nogle mennesker, man skal gå med. Og jeg er vidst nok den yngste, det fornærmer jeg nok ikke nogen ved at sige, haha. Men det har virkelig været spændende, fortæller Anemone Storm, der altid har tegnet i sin fritid og for to år siden begyndte at male akvarel.

En for monokrom kultur

Bornholms Højskole har de sidste mange somre haft en akvarelkursus på programmet, der sædvanligvis har tiltrukket et ældre publikum.

Og for holdets to undervisere, de anerkendte lokale kunstnere Ben Woodhams og Anne Cirkola, så de gerne endnu flere yngre kursister på højskolens sommerhold.

– Det gør noget for kreativiteten og kursisterne, at der er en diversitet. At nogle har mere erfaring end andre, og de er forskellige aldre, siger Ben Woodhams, der har undervist sommerens akvarelkurser de seneste fem år. Han bakkes op af Anne Cirkola.

– Det giver bare en helt særlig stemning og energi, når vi ser kursister i alle aldersgrupper. Mit ønskescenarie er også, at flere forældre eller bedsteforældre vil komme med deres børn og børnebørn, siger Anne Cirkola, der har undervist højskolens sommerkurser i akvarel de seneste to år. Hun understreger, at det udelukkende skal ses som et ønske for at dyrke den mangfoldighed, der ligger i højskoleånden.

– Det gælder jo lige så vel de lange kurser, hvor vi primært ser de unge deltage. Her kunne det også skabe større mangfoldighed med ældre kursister. For det bliver en meget monokrom kultur, og det er egentlig synd, for det er ikke højskolens ånd, siger Anne Cirkola.

Meget lærerigt

For Anemone Storm og far Ebbe Frank havde et højskoleophold været i støbeskeen flere år.

– Vi ville egentlig have været med sidste år, men kurset blev udsolgt på fjorten dage, siger 57-årige Ebbe Frank, der ikke selv har malet i 25 år.

– Jeg er startet helt fra bunden, men det har været fedt. For mig handler det mere om samværet, processen og hele stemningen ved at være på højskole. Jeg bor selv i Rønne og kunne jo egentlig bare været taget hjem for at sove, men så havde jeg ikke fået højskolestemningen med, siger Ebbe Frank, der også har kunnet nyde et par ugers ferie med sin datter, som til daglig bor i København. For Anemone Storm betegner hun de sidste to uger som ekstremt lærerige både kunstnerisk og socialt.

– Jeg har haft medkursister med sindssygt meget erfaring - nogle har jo malet i længere tid, end jeg har levet, så det har været meget inspirerende. Og så har jeg lært, at alder betyder jo ikke så meget. Man kan sagtens have en masse at snakke om med en på 70 år. Særligt når man samles om en fælles kreativ interesse - at man begge eksemplevis kan falde i svime over, hvordan lyset falder på et blad, griner Anemone Storm.

Senere tilmelding

For holdets undervisere håber man nu, at højskolen kan fortsætte med at tiltrække de yngre kursister og familier til sommerens kurser.

Og her foreslår Anemone Storm, at man forsøger at ligge tilmeldingen til sommerkurserne senere.

– Tilmelding til næste års kurser åbner allerede i september, og jeg tror, at det er de færreste unge, der i september sidder og tænker på næste års sommerferie. Og nu når kurserne bliver udsolgt så hurtigt, som de gør, tror jeg ikke de unge når at opdage det, siger Anemone Storm, der også peger på, at hun ser mange gengangere til sommerens kurser. Man kan dermed også forsøge at opfordre folk til at vælge nogle andre kurser året efter. En mulighed hun ikke selv vil udelukke næste år.

– Jeg kunne sagtens forestille mig at komme tilbage næste år. Men så skulle det være på et andet kursus, siger Anemone Storm.

 

Anemone Storm er i gang med at lægge sidste hånd på et af sine kunstværker. Foto: Marie Hofman

 

Anemone Storms akvareller af motiver fra Snogebæk. Foto: Marie Hofman

 

Far og datter Ebbe Frank og Anemone Storm med holdets to undervisere, de anerkendte kunstnere Ben Woodhams og Anne Cirkola. Foto: Marie Hofman