Egtvedpigen kan være fra Bornholm
Man kan se Egtvedpigen i udstillingen om Danmarks Oldtid. Foto: Nationalmuseet

HISTORIE | BORNHOLM | GRATIS
23. JUN 2021 • 11:06
Henrik Nielsen
Journalist

Egtvedpigen kan være fra Bornholm

Når man besøger Nationalmuseets udstilling af Egtvedpigen i København, skal man læse skiltene grundigt, hvis man skal have en chance for at finde ud af, at museet har ændret sin fortælling om ét af de vigtigste oldtidsfund i dansk historie.

Ifølge Nationalmuseets udstilling er det nemlig blevet mere usikkert, om Egtvedpigen i virkeligheden blev født uden for det nuværende Danmarks grænser, skriver Videnskab.dk.

På skiltet ved Egtvedpigen står nu blandt andet:

"Man kan ikke sige præcis, hvor hun kom fra", "områder ... som Bornholm kan ikke udelukkes", "Ikke alle forskere er enige i, at Egtvedpigen kom langvejs fra."

Tidligere har Nationalmuseet ellers fortalt både på skilte og i medierne om, at opsigtsvækkende forskning fra museet selv afslører, at bronzealderpigen stammer fra udlandet.

På museets hjemmeside, som man kan besøge uden at være fysisk til stede på museet, står det også stadig som et faktum, at Egtvedpigen voksede op "flere hundrede kilometer fra det, vi i dag kalder Danmark, sandsynligvis i det sydvestlige Tyskland. Hun kom først til Egtved kort før sin død."

Videnskab.dk har ikke kunnet få et interview med en talsperson fra Nationalmuseet, som i stedet har skrevet en mail.

Vicedirektør Anni Mogensen fortæller i mailen, at skiltet på udstillingen blev opdateret tidligere på året i anledning af, at det er 100 år siden, Egtvedpigen blev fundet. Skiltet blev ændret for at afspejle den videnskabelige debat.Flere nyheder