Direktør tror på uændret museumsbyggeri: 'Vi regner med at kunne gennemføre som beskrevet'

Direktør tror på uændret museumsbyggeri: 'Vi regner med at kunne gennemføre som beskrevet'
Museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen tror på, at museumscentret ved Helligdommen kan gennemføres i sin fulde form, selvom byggematerialer stiger i pris. Der er allerede fundet nogle byggetekniske løsninger, som gør byggeriet billigere, men ikke mindre, fortæller han. Illustration James Carpenter/Bornholms Kunstmuseum
NYHED | ABONNENT | 19. MAJ 2022 • 11:02
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. MAJ 2022 • 11:02

Selvom priserne på byggematerialer er på himmelflugt, tror Jacob Bjerring-Hansen på, at museumsbyggeriet ved Helligdommen kan gennemføres som planlagt. Og der er allerede fundet besparelser, der gør byggeriet billigere, men ikke mindre.


Kikker man på, hvordan priserne på byggematerialer udvikler sig for tiden, så ville det være naturligt at få sved på panden, hvis man står foran at skulle bygge et nyt museum ved siden af Bornholms Kunstmuseum ved Helligdommen. Og prisstigningerne har skabt en vis nervøsitet i lokale museumskredse, men endnu har det ikke rystet museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansens tro på, at projektet kan gennemføres i sin tiltænkte form.

– Vi regner med at kunne gennemføre som beskrevet, men selvfølgelig ved vi godt, at vi har en udfordring, for priserne stiger lige for øjeblikket, og vi er selvfølgelig nervøse for, om de mange igangværende kalkulationer på priser holder fuldstændig i sidste ende, siger han til Tidende.

Hvis prisernes himmelflugt fortsætter, kan det blive nødvendigt at lave nogle besparelser, men man begynder ikke med at kigge på byggeriets omfang. Først vil man undersøge, om man kan finde nogle byggetekniske besparelser, som gør byggeriet billigere uden at gøre det mindre. Det er man faktisk allerede i gang med.

– Med ingeniørens hjælp har vi fundet nogle besparelser, som ikke går ud over selve byggeriet, men som gør det billigere at bygge. For eksempel har vi rykket den del, der er under jorden og bygges tæt på det eksisterende kunstmuseum. Den har vi rykket lidt væk fra kunstmuseet, så vi ikke i nær samme grad behøver at lave foranstaltninger for at passe på det eksisterende byggeri og nedrive det eksisterede byggeri under terræn, siger Jacob Bjerring-Hansen.

En anden besparelse er, at man er gået fra to til et niveau under jorden.

– Det er en kæmpe besparelse i forhold til arbejdet med betonen, og det har også gjort, at vi kan nøjes med en elevator i stedet for to. Så vi har lavet nogle forenklinger, som i virkeligheden gør det til et bedre byggeri, og som forhåbentlig også er med til at gøre det til et byggeri, som kan holdes inden for budget, fortæller museumsdirektøren.

Situationen kan være bedre om et år

Grunden til at man kikker på byggetekniske besparelser i stedet for en nedskalering af byggeriet er, at arealet er centralt for det, man ønsker med byggeriet, nemlig at have den nødvendige plads til at huse et lysmuseum, til at formidle Bornholms unikke kulturhistorie på en bedre og for effekterne mere sikker måde samt at have et kulturtorv, hvor man kan have foredrag, musik og en masse andre oplevelser.

– Vi synes virkelig, at alle tre elementer hver især kommer til at bidrage til at gøre det her til en international attraktion, så vi gør meget for at fastholde alle de elementer i det omfang, de har er i dag, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Om budgettet holder, vil vise sig, når entreprenørerne kommer med deres bud i forbindelse med licitationen næste år. De bør foreligge hen mod sommeren, fortæller museumsdirektøren. Og meget kan nå at ske inden da.

– Det kan være, at den recession, eller hvad vi er på vej ind i, er med til at afbøde nogle af de voldsomme prisstigninger, vi ser lige nu. Hvis vi skulle bygge lige nu, kunne det være, at situationen var værre, end den er om et år, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Hvis prisen ender med at være højere end antaget, kan det også blive aktuelt at spørge donatorerne, om der kan bevilges mere til byggeriet. Men der er man ikke lige nu.

– Vi er optaget af at have en god proces frem mod byggestart. Det er et kæmpe puslespil at få alle donatorer, som har givet til forskellige dele af byggeriet, til at følge med i projektplanen og se, hvornår deres rolle er, og hvornår deres penge skal bruges inden for de næste tre-fire år. Og få vores arkitekter og ingeniører og alting til at arbejde sammen om at optimere det her byggeri mest muligt, lyder det.

Mange forskellige slags forsinkelser

Planen er at gå i gang med de arkæologiske undersøgelser og det geotekniske arbejde lige om lidt. En gang næste år begynder de store gravemaskiner, og så skulle det nye museum meget gerne kunne være færdigt til slutningen af 2025, fortæller Jacob Bjerring-Hansen.

Men museumsbyggeriet har ikke de bedste erfaringer med tidsplaner, og han tilføjer derfor, at der efterhånden ikke er noget, der kan overraske længere.

– Vi er blevet torpederet af alle mulige typer af forsinkelser i det her byggeri. Jeg krydser fingre for, at vi snart kommer ind i en rigtig god gænge, hvor tingene kan gå mere gelinde fra fase til fase, siger Jacob Bjerring-Hansen.