Den mentale barriere: Der er et før og et efter folkemødestarten

BAGGRUND | ABONNENT | 19. JUN 2022 • 10:30
BAGGRUND | ABONNENT
19. JUN 2022 • 10:30

Folkemødet er tilbage og i fuldt flor, hvilket også dagens avis demonstrerer. Starten af ugen bød dog på andre historier om helt andre ting, og ved en mental overanstrengelse er det lykkedes os at liste nogle af dem op her.

 

 

BORNHOLMERUGEN

I Bornholmerugen tager Tidende hver weekend et vue over den forgangne uges begivenheder.

• Hvad var væsentligt?

•  Hvad husker vi?

• Hvem satte dagsordenen?

 

 

I en uge, der runder af med så spektakulær en begivenhed som Folkemødet, kan det være svært overhovedet at få øje på, hvad der egentlig skete, inden det gik i gang torsdag. Det er, som om der rejser sig en hukommelsesmæssig barriere, bag hvilken der kun gemmer sig bagateller, som nu er fejet ind under gulvtæppet, og hvorfor i alverden konfrontere nogen med de små grå nullermænd?

Nåja, vi fortalte i mandagsavisen en lille historie ude fra det bornholmske erhvervsliv om, at – undskyld, jeg skal lige gabe – den populære vin- og spiritusbutik Hos Jon og Thomas frem over fortsætter med Thomas Kristensen alene ved roret, eftersom Jon Vejbæk er trådt ud af direktionen.

Men navnet holder Thomas fast i!

Ja, hold da fast ...

Og værkstedsejer på Tingsted Savværk og Emballage Kim Christiansen er, fortalte vi videre, vældig fornøjet over, at Naturstyrelsen omsider har meldt ud, at der bliver 25 år til at udfase produktionsskoven i den kommende Naturnationalpark i Almindingen. Kim Christiansen har tidligere meldt ud, at virksomheden stod til at lukke, hvis Naturnationalparken skulle anlægges på bekostning af skovdriften i området.

Men så er dén knast i hans fremtidige virke altså fjernet, hvilket da er glædeligt, og vi husker på, at hvo intet vovver ...

Det gør de nye ejere på Hoglebjerg, øens største hunde- og kattepension. Jo, de vover skam pelsen, Frida Sevel og Peter Westergaard, og står på spring til at åbne stalddøren til den hyggelige pensionatslænge og tage imod de første firbenede gæster lige om lidt.

For nu at fortsætte i denne stime af historier, som antyder, at vi går Dagbladet Børsen med det skarpe fokus på erhvervsstof i bedene, kan vi lige nævne, at en ny butik i Rønne vil lave "noget anderledes". I Depotet, som er åbnet i et tidligere Carlsberg-depot, vil Mona og Paal Andersen således kombinere lokale varer med lidt nyt, lidt fairtrade og noget, parret selv laver og sætter i stand.

Der er faktisk superhyggeligt i butikken, hvis man dømmer ud fra billedet i avisen, hvor man også lige kunne ane på et skilt i baggrunden, at man kan få vegansk is i bæger eller vaffel, og at en kugle koster 32 kroner. Dét virkede i hvert fald lidt anderledes.

Ptøj!

I mandags og stadig bag den mentale mur fortalte vi dog også om, at et nyt tiltag skal trække flere unge til Folkemødet. Det skal ske med Camp Ung Agenda, og hvis man oplevede statsminister Mette Frederiksens åbningstale fra den store scene på Folkemødet torsdag, stod det tydeligt for enhver, at den artikel havde hun da nærstuderet.

For hun var jo nærmest nyforelsket i ungdommen, eller indgik i hvert fald helt klart i en heftig flirt med den. Og det var egentlig klædeligt, for det er da ungdommen, der er vores store håb, vi andre har ærligt talt klokket længe nok i de fleste af de emner med en vis relevans, man overhovedet kan komme i tanke om.

Selv har jeg netop klokket i kronologien og sprang over både tirsdag og onsdag for at komme tilbage over bevidsthedsmuren med dens fortrængninger og ind i Folkemødedagene, så lad os lige hoppe tilbage igen.

Imens vi er dér i dagene inden Folkemødet, kan læseren måske bare sidde og tænke lidt på, om vejret nu også holder, eller hvad der ellers er af væsentlige spekulationer.

Tirsdag var faktisk fuld af ganske væsentlige historier i Bornholms Erhvervstidende. Det viser sig således, at det lokale energiselskab Beof under energikrisen har tjent millioner på at producere sort strøm.

Ja, ptøj, men sådan er det altså.

CO2-udledningen hos Bornholms Energi og Forsyning (Beof) steg med 10 procent i 2020, da kraftværket brugte mere olie og kul end planlagt for at forsyne det ustabile og lukrative el-marked. Elektricitetspriserne er mangedoblet de senere år, men mens ekstraregningen løber op i adskillige tusinder kroner om året i husstandene, er der også selskaber, der kan høste frugterne af at drive forretning på det ustabile el-marked.

Deriblandt netop Beofs strømproducerende selskab, Bornholms El-Produktion, som opnåede et overskud på 22,2 millioner kroner i 2021, idet de forhøjede priser på spotmarkedet for el særligt påvirker resultatet, forklarer energikoncernens årsrapport.

Hold fokus på de store linjer og lad nu de unge komme til.

En anden mystisk sag dukkede også op tirsdag, fordi Transportministeriet i en pressemeddelelse havde oplyst, at forligskredsen bag Infrastrukturplan 2035 var blevet enige om at give et tilskud til Bornholms Regionskommune på op til 20 millioner kroner til vejomlægning ved Rønne Havn i forbindelse med udvidelse af opmarcharealer til den nye Express 5 hurtigfærge.

Hurra!

Og dog, for helt så enkelt var det ikke, og man kommer uvilkårligt til at tænke på en scene fra en Woody Allen-film, hvor han bliver frikendt for kræft og løber ud ad konsultationen, ned på gaden og hopper og springer i lykkelig ekstase hen ad fortovet, indtil han pludselig stopper op og tager sig til hovedet i en bekymret gestus. Den lille hypokonder er tydeligvis kommet i tanke om et nyt rædselsscenarie at bekymre sig om.

Dansede trøst?

Om Jacob Trøst nåede at lave en jubeldans på borgmesterkontoret, som pludselig stoppede, da han lagde ansigtet i bekymrede folder, ved vi ikke noget om, men i hvert fald forklarede han til Tidende, at sagen om de 20 millioner kroner var lidt mere speget end som så:

– Som jeg har forstået det, er de 20 millioner kroner en pulje penge, som vi kan søge penge fra. Men gør vi det, påtager vi os også ansvaret og risikoen ved hele projektet. Det skal vi selvfølgelig have med i vores overvejelser, sagde han og fortsatte blandt andet:

– Vi skal have afdækket hvilke risici, der er forbundet med at søge de her penge.

Også denne dag bragte vi læsestof om Folkemødet, og fortalte, at det var ved at være sidste udkald, hvis man vil booke fly- eller færgebillet til Bornholm.

Men tilbage til kronologien.

Fra medieverdenen kunne vi fortælle, at DR Bornholm har fået ny chef, og at han endda blev fundet i de interne rækker, nemlig Thomas Kofoed Poulsen.

Tillykke til ham, og tillykke til Bornholm. Med dét mellemnavn kan det kun blive godt.

Det kan det måske også, at flyselskabet Norwegian hen over sommeren har oprettet en ny rute mellem København og Bornholm, og onsdag landede selskabets første fly i Bornholms Lufthavn. "Måske", fordi DAT vil argumentere for, at det med sin tilstedeværelse året rundt trækker det store læs med også at "servicere" bornholmerne (læs: tjene penge på bornholmerne) i de sure perioder, hvor det er svært at få tingene til at hænge sammen.

Der kan være en pointe. Eller snarere: Der kan være en pointe.

Og nu vi igen er havnet i erhvervslivet: 20 bornholmske virksomheder har været nomineret til prisen Årets Virksomhed 2022, nu er de tre finalister fundet, og det er: Pernille Bülow, Bornholmsk Mosteri og Ocean Prawns.

May the best (wo)man win.

Og lad os så hoppe tilbage over muren til livet med et folkemøde i fuld flor, for de fire skønne dage startede jo torsdag ved middagstid, og det optager mange medier og mange mennesker, og det er nu engang herligt, at det netop finder sted i Allinge på Bornholm.

Jo, det forstyrrer da den fredelige hverdag, men det er altså kun i få af årets 365 dage, det fylder. Og i år er der som nævnt unge camp, og den er godt fyldt op, lad os holde fokus på de store linjer og lade ungdommen komme til.

Det er lidt som med vindmøller, der også skaber megen brok. Udsigten bliver ødelagt! Ja, men snart risikerer vi, det kommer til at handle om udsigten til en vandstigning på syv meter, hvis ikke vi gør noget, så lev med det!

Og lad de unge komme til.

Men kun hvis de lærer at holde avis.