Brutalt og vellykket kunstværk mødt med begejstring

Brutalt og vellykket kunstværk mødt med begejstring
– Det har været en vild proces, sagde Esben Klemann, da hans rundkørselsværk blev indviet fredag. Der var frustrationer undervejs, afslørede kunstneren, men arbejdet med Nedsmeltningen har i sidste ende resulteret i et større kunstnerisk overskud. Foto: Berit Hvassum
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 3. DEC 2021 • 15:03
NYHED | RØNNE | ABONNENT
3. DEC 2021 • 15:03

Esben Klemanns værk i rundkørslen ved Torneværksvej blev mødt med udelt begejstring til fredagens indvielse


Udsmykningen af den tredje rundkørsel på ringvejen rundt om Rønne har været længe undervejs. Seks år der er gået siden E., S. & A. Larsens Legat i 2015 donerede 1.250.000 kroner til tre styks rundkørselskunst, til det tredje af de tre rundkørselsværker stod færdigt.

Til gengæld gik ikke lang tid, før bornholmerne begyndte at omtale Esben Klemanns rundkørselsværk af beton som "Den Smeltede Gylletank".

Den betegnelse blev dog ikke nævnt, da formanden for udvalget Job, udvikling og fritid, Erik Lund Hansen (S) holdt sin indvielsestale på Torneværksvej klokken 14 fredag.


Foto: Berit Hvassum


Opgaven er løst

Erik Lund Hansen har fulgt kunstværkerne fra den spæde start, fra da han og Carsten Scheibye (V) i teknikudvalget og senere den samlede kommunalbestyrelse takkede ja til donationen fra Brdr. Larsen, og videre til samarbejdet med Kunstrådet, som stod for udvægelsen af kunstnere og kunstværker.

– Kriteriet var, at de skulle finde nogle kunstværker, der skulle præge Bornholm, og det er lykkedes, sagde Erik Lund Hansen.

Anne Sofie Meldgaard sidder i Kunstrådet og har været med til at udvælge Nils Erik Gjerdeviks containere, som pryder rundkørslen for foden af Snorrebakken, Randi og Katrines rundkirke i rundkørslen ved Vibegård og senest Esben Klemanns værk på Torneværksvej, hvor Østre og Nordre Ringvej mødes.

– Jeg synes, det er et meget vellykket værk, som Esben har skabt her. Man har forskellige views afhængig af, hvor man kommer fra, og jeg kan godt lide, at det er en meget brutal flade på den ene side. Det betyder at skiltene bliver meget tydelige, og at rundkørslens funktion står klart frem. Og som kontrast, når man bevæger sig rundt, den her nedbrydning af cirklen og formationerne. Den kontrast er virkelig velfunderende, sagde Anne Sofie Meldgaard.


Formanden for udvalget job, udvikling og fritid, Erik Lund Hansen (S), holdt sin indvielsestale på Torneværksvej klokken 14 fredag. Foto: Berit Hvassum


Legede med ler som barn

Esben Klemann takkede de fremmødte gæster, der havde trodset kulden og regnvejret for at være med til at indvie Nedsmeltningen:

– Det er sjovt at tænke på, at jeg sad på min farfars keramikværksted og legede med en klump ler, og nu har det fået den her konsekvens 40 år efter, sagde billedhuggeren, der er barnebarn af Finn Carlsen i Listed.

Kunstneren afslørede, at han var mærket af en vis nervøsitet, da han startede arbejdet med de store betonelementer.

– Men de passede heldigvis godt sammen og det færdige resultat ligger tæt nok på mit oprindelige drømmebillede, sagde Esben Klemann, inden selskabet gik ombord i den ventende bus for at tage på en kort kunsttur rundt til de øvrige to rundkørsler under ledelse af Anne Sofie Meldgaard.