Bornholmerugen: Lun og indbydende som aldrig før

BAGGRUND | ABONNENT | 24. JUL 2022 • 12:22
BAGGRUND | ABONNENT
24. JUL 2022 • 12:22

Ugen har budt på massiv nattevarme, fortsat stærk debat om nattelivet i Gudhjem og en debat om Tidendes indhold.

 


BORNHOLMERUGEN

I Bornholmerugen tager Tidende hver weekend et vue over den forgangne uges begivenheder.

Hvad var væsentligt?

Hvad husker vi?

Hvem satte dagsordenen?


Sommeren er i den grad kommet til Bornholm, og ugens mest markante rekord er netop sommervarmen. 26,8 grader blev der målt på Hammerodde Fyr natten til torsdag. Det er den varmeste nat, der nogensinde er blevet målt i hele Danmark.

Varmen blev også alt for høj i Klinkeskoven ved Hasle natten til mandag, hvor Hvide Hus med sit fine stråtag pludselig stod i flammer. Endnu kendes brandårsagen ikke, men politiet efterlyser en gruppe set ved huset samme aften som taget brød i brand.

Kommunen er heldigvis klar med en reparationsplan for Hvide Hus, så snart forsikringen siger ok.

Branden i Hvide Hus var ikke ugens eneste triste begivenhed. Bornholms største sportsmand, Magnus Cort, måtte forlade Tour de France med corona søndag. Det er en tragedie for bornholmsk cykelsport. I den sørgelige sektion fik vi også sendt bornholmerhelten Søren Wolff godt af sted på sin sidste rejse i Aa Kirke torsdag. Her var fyldt med venner, familie og kolleger, der ville hylde livsstykket og journalisten Søren Wolff.

Det er vigtigt at hylde livet ordentligt, når det slutter. Derfor har det skabt stor frustration hos familien Howalt, at deres 88-årige mor Henriette Howalt ikke fik den korrekte dødsdag på sin dødsattest. På grund af travlhed blandt de levende patienter, var der først tid efter midnat til at erklære Henriette Howalt død. Hospitalet beklager, men mener ikke, de kan rette den forkerte dato.

Heldigvis er livet langt mere end begravelser og dødstidspunkter. Det bornholmske liv sprudlede også i denne uge, da Regnbuehuset i Almegade i Rønne stod nymalet – i særdeles stærke farver. Det er et forfriskende og provokerende kunstværk, hvor ejer og kunstner Guillaume Knudsen har malet det fine gamle bindingsværk op, så huset både overholder lokalplan og sprudler af 17 forskellige regnbuefarver i en grad, så forbipasserende må stoppe op og kigge en ekstra gang. På facebook jubles der, mens Rønne Byforening ærgrer sig over, hvad de betragter som grafitti. Debatten sprudler, som havde Rønne fået ny rundkørselskunst, og Bornholm er blevet et værk rigere, selvom den smukke gamle by ikke vil kunne bære, hvis alle gjorde som Guillaume.

Blækhuset på Tidendes debatsider på både papir og net har heller ikke stået stille i den seneste uge. Her har Tidendes og Gudhjems udvikling fyldt mest blandt de mange gode indlæg. Iværksætter- og hotelejerparret Martin og Jannie Buch Thorborg har været på manges læber, efter at deres havebar i Brøddegade ikke har opnået spiritusbevilling. Haven grænser op til Gina Post og Peter Stange Jensen, der bestemt ikke bryder sig om bar i nabohaven. Skal man tåle støj i højsæsonen, når man bor midt i en af Bornholms mest besøgte byer, eller skal turisterne tåle, at byen er en helårsby med beboere, der har brug for nattesøvn og mindre barliv på hovedgaden?

Det er spørgsmålet. For Bornholm er helårsbeboelse super vigtig. Men hvordan balancerer vi hensynet bedst? Desværre har mange på facebook talt forfærdelig grimt om hinanden i denne debat – et niveau Tidende heldigvis meget sjældent oplever. Derfor har Tidende nu også valgt at stoppe debatmuligheden på netop denne sag på facebook. Al god debat handler om mennesket m/k og ikke debatten. Derfor har Tidende også bragt den tidligere medarbejder Helene Høms synspunkt om, at avisen er blevet for kedelig og overfladisk. Heldigvis vil Helene stadig gerne læse de store fortællinger om Bornholm indefra, som Tidende netop dyrker. Med journalistisk knofedt, bedre forståelse af læsernes behov og øget fokus på de store bornholmske fortællinger, er det håbet at beholde Helene Høm i sammenholdet om Bornholm.

Skal Tidende og Bornholm lykkes skal vi stå sammen og udvikle og forfine vores ideer og planer. Sammenhold sker overalt på øen. Helene Høms eget projekt Bornholms Internationale Gadeteaterfestival startede fredag i Rønne og Gudhjem og sætter i den grad kolorit på øen. Det samme gør den imponerende Sandvig Musikfestival, der åbnede mandag med opera i de skønne omgivelser. Her blev de sjove bornholmermesterskaber i æggekast også vakt til live onsdag. Rekorden på 45 meter blev ikke slået, men 30 meter lykkedes det alligevel københavnske Andreas Kähler og Natasha Thams at kaste et æg til hinanden uden brud på skallen.

Til gengæld fik vi et alvorligt brud i den bornholmske granit i løbet af ugen. Store klippestykker rev sig løs og blokerede den smalle og stejle adgang til rullestensstranden ved Jons Kapel. Heldigvis skete der ikke menneskelig skade, og kommunen fik efterfølgende undersøgt klipperne grundigt, inden de erklærede passagen for sikker. Men næppe var sikkerheden erklæret, før nye klippestykker faldt ned over sprækken. Nu er trapperne afspærret indtil videre, så sikkerheden kan komme helt på plads.

Sikkerhed skal der til – også når man fyrer med kanoner på Christiansø. Kanonérlauget på øen ville gerne hylde bandet TV2 og øens sommerbal med en salut ved den kommende koncert med bandet. Her sagde politiet i første omgang nej, men efter nærmere overvejelse i Midt- og Vestjyllandspoliti har man dog valgt at omstøde sin egen afgørelse og givet tilladelse til krudt og kanoner på Forsvarets ø. Politiet har sågar valgt at takke lokalpressen for fokus på sagen, så de kunne omgøre deres beslutning.

Bornholm er blevet mange historier, begivenheder og værker rigere i den seneste uge.