Bornholm møder Japan i ny udstilling

NOTITS | HASLE | 28. JUN 2022 • 15:30
NOTITS | HASLE
28. JUN 2022 • 15:30

Lørdag den 2. juli åbner de nye sommerudstillinger på Bornholms Center for Kunsthåndværk i Grønbechs Gård i Hasle. Her vil man blandt andet kunne opleve et møde mellem Bornholms spirende kunsthåndværk og Japans gamle traditioner. Det skriver Grønbechs Gård i en pressemeddelelse.

Blandt de nye udstillere er Anne Mette Hjortshøj og Ann Charlotte Ohlsson, som vil præsentere resultaterne af en udveksling med den japanske keramiker Iwami Shinsuke. Udstillingen er kulminationen på ti års arbejde. Projektet, der undersøger råmaterialer, som er udgravet på Bornholm, har engageret mange på øen.

– Vi har fået uvurderlig hjælp fra mange mennesker rundt omkring på øen, som var her, da leret fra gruberne blev brugt, og hjælp fra folk, der ejer jorden, hvorfra de venligt har givet os lov til at indsamle prøver til brug for vores forskning, fortæller Iwami Shinsuke i pressemeddelelsen.

En anden udstiller med tilknytning til Japan er Pernille Snedker. Hun arbejder med en traditionel marmoreringsteknik kaldet suminagashi, som blev opfundet i den japanske by Kyoto i det 7. århundrede, hvor 'en dråbe blæk efter den anden, ring efter ring, konstrueres billedet på en vandoverflade.'

– Traditionelt bliver mønstret trykt på et stykke papir, men jeg har valgt at udvide denne metode til at skabe mønstre på alt fra gulve til stole og borde, lyder det fra Pernille Snedker.

Det fremgår ligeledes af pressemeddelelsen, at der på lørdag vil åbne fire yderligere udstillinger: Gerner og Jancke repræsenterer Bornholm og vender tilbage med en ny udstilling, hvor de har indsamlet planter og jordbund på Bornholm, i Japan, Island og Italien og brugt resultaterne i deres keramiske eksperimenter. Man vil også kunne se værker af Sarah Vajira Lindström, smykker af Louise Billgren og Jessica Rios Gómez' krukker dekoreret med mineraler fra Vangs granitbrud.

Udstillingen begynder lørdag den 2. juli klokken 16.00, og der vil være gratis adgang og vin.