Bjarni: Om søulykker og drama

Bjarni: Om søulykker og drama
Bjarni Falk, fotograferet på Tejn Havn i mart 2022, da han præsenterede bog nummer to om Tejn Fiskerleje. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NOTITS | ABONNENT | 29. NOV 2022 • 07:45
Holger Larsen
Journalist
NOTITS | ABONNENT
29. NOV 2022 • 07:45

Bjarni Falk er klar med den tredje og sidste bog om Tejn Fiskerleje.

 

Bjarni Falk har boet i Norge i 40 år, men bevaret en stor interesse for Bornholm og især hjembyen Tejn. Den interesse udmønter sig nu i den tredje og sidste bog om Tejn og fiskerne herfra.

"Tejn Fiskerleje – Søulykker og dramatik" hedder bogen, som udgives den 1. december.

Bogen beskriver over 100 episoder i en periode på cirka 200 år, hvor mandskab og både fra Tejn har været involveret. Episoderne spænder fra det nærmest kuriøse til alvorlige hændelser og fatale ulykker opstået under sejlads og fiskeri i det nære havområde ved Tejn og på øvrige fiskepladser i Østersøen, skriver Bjarni Falk i en pressemeddelelse.

Bogen gengiver desuden næsten 50 til dels dramatiske hændelser, hvor fremmede fartøjer har været udsat for fare langs den bornholmske nordøstkyst samt i farvandet mellem Hammeren og Christiansø.

Bjarni Falk skriver også om uvejr, kulde og is samt farer forbundet med bomber og krigsgas, som blev dumpet på havbunden efter 2. Verdenskrig.

Barndom på havnen

Bjarni Falk udgav "Tejn Fiskerleje – Havet, havnen og silderøgerierne" i 2014 og "Tejn Fiskerleje – Laksefiskeriet og bådene" i marts 2022.

Når den tredje bog kommer så kort efter toeren, skyldes det, at Bjarni Falk delvis har arbejdet på de to bøger samtidig.

– Da jeg ledte efter stof om laksefiskeriet, fik jeg en masse andre historier om dramatiske begivenheder på havet. Det var alt fra strandinger, forlis, mand over bord med videre. Dem samler jeg til bog nummer tre, forklarede Bjarni Falk ved udgivelsen af bog nummer to.

Bjarni Falk, der er født i 1958, har tilbragt en stor del af barndommen på Tejn Havn ved bedsteforældrenes silderøgeri på Sdr. Strandvej og i klipperne langs kysten. Han blev udlært klejnsmed i Tejn Smedeforretning i 1976 og arbejdede derefter på Tejn Værft med udrustning af fiskerbåde, og han havde en kort karriere som laksefisker.

 

Bog nummer tre om Tejn Fiskerleje er på 253 sider og illustreret med 150 billeder.

 

Olieindustrien

Forfatteren flyttede til Norge i 1982 for at arbejde i olieindustrien, bosatte sig og stiftede familie på øen Stord yderst i Hardangerfjorden. Bjarni Falk har fortsat en stærk tilknytning til fødeøen. Han har købt sit barndomshjem i Tejn og kommer tit til Bornholm, især efter at han er blevet pensionist.

Den første Tejn-bog blev udgivet i samarbejde med Tejn lokalhistoriske arkiv. Bjarni Falk har siden etableret sit eget forlag på hobbybasis, hvilket betyder, at bogen ikke kan købes i handelen, men kun privat. Bogen sælges ved henvendelse til forfatteren og på en stand ved julemarkedet den 3.-4. og 10.-11. december i Smedjen på Tejn Havn, oplyser Bjarni Falk.