90 gik tur på Galløkken

NOTITS | ABONNENT | 10. MAJ 2022 • 16:30

Der var stor opbakning og flot vejr da Foreningen Bornholm mandag inviterede på en guidet aften-ekskursion på Galløkken, ledet af Jens Skaarup. Foreningen, der har til formål at styrke og udbrede interessen for de naturskønne og historisk mindeværdige steder og bygninger på Bornholm, fik set nærmere på kongens område, som hver anden søndag i flere århundreder var samlingssted for Vestre herred, og hvor op mod 600 mand kom gående og ridende efter kirketid, for at eksercere, fortæller Marianne Holo, der sidder i bestyrelsen.

– Galløkken bestod som militært område og skydeterræn indtil 1971, men det larmede for meget for beboerne i det nye Rønne syd-kvarteret. Efter nogle planer om at tage en del af Nordskoven som skydeterræn i stedet for, endte militæret med at flytte til Raghammer odde, fremgår det af et skriv fra foreningen.

– Vi fik at vide at de flotte fyrretræer er "Østrigsk bjergfyr", og blev plantet i 1874, og i 1885 blev der etableret en spadseresti fra byen og til et enkelt beværtningsted lidt nord for Fredensborg. Og så skyldes navnet Galløkken, at det var her man hængte folk i gamle dage. Selv tyveri kunne koste en livet, fortæller Marianne Holo.