Tiltalt for drab sov med kniv i lommen: 'Det var ham eller mig'

Tiltalt for drab sov med kniv i lommen: 'Det var ham eller mig'
TOPNYHED | RØNNE | ABONNENT | 8. AUG 2022 • 12:26
TOPNYHED | RØNNE | ABONNENT
8. AUG 2022 • 12:26

Mandag var den 35-årige tiltalte for drabet på Heino Mortensen i september sidste år i vidneskranken. Han forklarer, at knivoverfaldet var selvforsvar.

 

I dag startede retssagen om knivoverfaldet, der i september 2021 førte til 46-årige Heino Mortensens død på Fabriksvej i Rønne.

Her var den 35-årige tiltalte den første i vidneskranken. Han fortalte, at knivstikkene faldt i selvforsvar mod genboen, som flere gange havde været truende overfor ham. 

Tiltalte kunne desuden berette, at han og afdøde havde en fælles bekendt, som var en stor del af den konflikt, der resulterede i, at det i september gik så galt. 

– Det var tydeligt, at der var optræk til ballade, fortalte han om omstændigheder, der ledte op til overfaldet.

Derfor sov tiltalte med en tveægget kniv med 9 centimeter langt blad i lommen. 

Endnu en af talrige konfrontationer vedrørende tiltaltes opmagasinerede ejendele i den fælles opgang førte den 20. september 2021 til, at den 35-årige efter eget udsagn blev tæsket hele vejen ind i sin egen entre af den nu afdøde Heino Mortensen, som fastholdte tiltalte i et hjørne og lod slagene regne ned over ham.

– Jeg har været med i mange slagsmål, men jeg har aldrig set nogen, der var så sort i øjnene. Han var hidsig og jeg kunne se, at det var ham eller mig, fortalte tiltalte.

Han beretter, at han først derefter trak sin kniv fra lommen og stak sin modstander først i torsoen og senere i halsen for at slippe fri. Efter eget udsagn er han i tvivl om, hvorvidt stikkene rammer, da han først oplever en reaktion, da han stikker efter halsen, hvilket fører til, at Heino Mortensen går ud af tiltaltes lejlighed og ned på græsset, hvor politiet senere fandt ham. 

Herefter satte tiltalte sig på cyklen for at få fred og ro til at sunde sig efter hændelsen. 

- Jeg tænkte, at han skulle nok overleve, fortalte den 35-årige, som dog er citeret for at have spurgt til Heino Mortensens tilstand, da han et par dage senere blev anholdt med skrammer fra et slagsmål.

Retssagen kører som en nævningesag i Tinghuset i Rønne med vidneforklaringer både mandag og tirsdag, hvorefter dommen ventes afsagt onsdag. 

Strafferammen for manddrab er fængsel i mellem 5 år og livstid, men godtages forklaringen om nødværge kan det betyde straffrihed for det forhold.