Sverige finder rester af sprængstof i Østersøen

Sverige finder rester af sprængstof i Østersøen
Foto: Forsvaret
NYHED | 18. NOV 2022 • 09:38
Af:
Ritzau
NYHED
18. NOV 2022 • 09:38

Der er fundet genstande ved gasledninger med rester af sprængemner, siger svensk undersøger af gasledninger.

 

De eksplosioner, som forårsagede skader på gasledningerne Nord Stream 1 og 2, skyldes sabotage.

Det fastslår den svenske kammeranklager, Mats Ljungqvist, fredag ifølge SVT.

Han har ledet forundersøgelsen af lækagerne på de to gasforbindelser, der løber fra Rusland til Tyskland via Bornholm.

- Analyserne, som nu er udført, påviser rester af sprængemner på flere af de fremmede genstande, som er fundet, skriver han i en pressemeddelelse.

Han betegner undersøgelsen som "meget kompleks og omfattende". Men konklusionen er klar: Det drejer sig om sabotage.

Kammeranklageren vil ikke fortælle mere om sit arbejde. Men han siger, at den fortsatte forundersøgelse vil vise, om nogen kan gøres ansvarlig for den kriminelle handling.

- Samarbejdet med myndigheder i Sverige og i andre lande fungerer udmærket. For det fortsatte arbejde med forundersøgelsen og for de forskellige samarbejder, som pågår, er det vigtigt, at vi kan arbejde i ro og fred, siger Ljungqvist.

Danmark og Sverige og selskabet bag det overvejende russisk-ejede Nord Stream har konstateret, at der er fire lækager: To på Nord Stream 1 og to på Nord Stream 2.

Blandt eksperter har der knapt været tvivl om, at det handler om sabotage. Og det sættes i forbindelse med Ruslands angrebskrig i Ukraine.

Nord Stream oplyste tidligere på måneden, at der ligger fragmenter spredt over et område på 250 meter på havbunden omkring Nord Stream 1. Gasledningen ligger i den svenske økonomiske zone i Østersøen.

Seismiske målinger i Danmark og Sverige viste, at der nogle timer inden, at gassen boblede op på havoverfladen 27. september, havde været eksplosioner på havbunden.

Mistanken om sabotage har i Europa været rettet mod Rusland, mens Rusland selv har peget på, at amerikanerne eller briterne kan have stået bag.