'Markant stigning på Bornholm': Politiet advarer forældre om hvidvask på skolen

'Markant stigning på Bornholm': Politiet advarer forældre om hvidvask på skolen
Et muldyr kan for eksempel hæve kontanter i en hæveautomat, som svindleren har overført til en via mobilen fra et stjålet betalingskort. Arkivfoto
NYHED | 1. DEC 2022 • 12:22
NYHED
1. DEC 2022 • 12:22

Forældre til børn på bornholmske skoler har via Aula modtaget en opfordring fra Bornholms Politi til at tage en snak med deres skolebørn om, hvordan man undgår at blive brugt som muldyr af kriminelle.


– På Bornholm har vi gennem en længere periode oplevet en markant stigning i antallet af sager, hvor unge bruges som muldyr af kriminelle. Vi håber, at I vil tage en snak med jeres børn, så vi sammen kan sætte fokus på emnet og gøre de unge bekendte med reglerne for hvidvask, og at de aldrig må stille deres konto til rådighed for andre.

Sådan indleder Bornholms Polits forebyggelsesenhed et informationsbrev, som via Aula er sendt ud til forældre til børn i udskolingen på bornholmske skoler.

I brevet beskriver politiet blandt andet, at et muldyr er en person, der stiller sin konto til rådighed for kriminelle, for på den måde at hjælpe med at hvidvaske penge. Det kan i nogle tilfælde udløse en betaling, og det kan virke fristende for mange unge, skriver politiet.

De opmuntrer til at man taler med sine børn om, at man aldrig skal stille sin konto til rådighed for andre til at overføre, hæve eller indsætte penge på.

– Som forælder kan man være nysgerrige og vise interesse for jeres børns digitale liv. På den måde kan I undgå, at jeres børn bliver indblandet i muldyrsager og andre former for it-relateret kriminalitet enten frivilligt eller ufrivilligt, skriver politiet i advarslen.

De afslutter med at skrive, at hæleri og hvidvask kan straffes med bøde eller fængsel i op til halvandet år.

– Derudover risikerer man at få en plet på straffeattesten, hvilket kan have konsekvenser for ens jobmuligheder langt ud i fremtiden, skriver de, og afslutter med at linke til hjemmesider med råd til sikker færden på nettet.

Det har endnu ikke været muligt for Tidende at få en kommentar fra Bornholms Politi, om informationsbrevet er sendt til alle skoler i kommunen.

Tidende er i besiddelse af brevet via Paradisbakkeskolen i Nexø, og Kasper Johansen, som for tiden er skoleleder på både Åvangsskolen og Kongekærskolen og kommende konstitueret skolechef i kommunen, oplyser til Tidende, at han mener, det er et generelt problem for aldersgruppen på landsplan, og at advarslen er sendt ud til alle skoler.

Skolechef Trine Schloss mener også, at brevet er sendt ud til alle skoler.

En national indsats

Tidende har spurgt politiets nationale enhed for særlig kriminalitet, om problemet er isoleret til Bornholm, eller om andre politikredse har sendt lignende breve via Aula.

Enheden oplyser, at det er en forebyggelsesenhed derfra, der har sendt "en pakke" ud til landets politikredse, som så har kunnet vælge, om de vil gøre brug af den.

Det har Bornholm ligesom Sydsjællands og Lolland-Falsters politi på nuværende tidspunkt gjort ved at sende breve ud via Aula, oplyser politienhedens pressetjeneste.

FAKTA

Hvornår er man et muldyr og medvirker til hvidvask?

• Når man hæver kontanter i en hæveautomat, som svindleren har overført til en fx via mobilen fra et stjålet betalingskort.

• Når man stiller sin konto til rådighed for pengeoverførsler og dermed hjælper svindleren med at overføre penge, som ikke tilhører vedkommende.

• Når man låner sit NemID/MitID ud, så andre kan foretage pengeoverførsler fra ens konto.

• Når man fx opretter en salgsannonce på Facebook for anden, tager imod betalingen og videresender pengene til en tredje part.

Kilde: Bornholms Politi